Migraine ≠ Hoofdpijn

Migraine is meer dan gewone hoofdpijn. En dat heb ik, als migrainepatiënt, helaas al mogen ondervinden. Wat ik ook al ondervonden heb zijn de vreemde opmerkingen van onwetende mensen. Wanneer ik migraine heb en mensen mij als 'goede raad' meedelen dat ik met een Ibuprofen wel snel van mijn hoofdpijn verlost zal zijn, dan weet ik dat ik te maken heb met mensen die geen idee hebben wat migraine eigenlijk écht inhoudt. Een simpele pijnstiller die werkt tegen migraine? Yeah right. In Sprookjesland misschien. 

Heb je wel écht migraine?
Hoofdpijn is eigenlijk maar één symptoom van migraine. Er zijn altijd meerdere symptomen aanwezig, en hoofdpijn hoeft er daar zelfs niet altijd één van te zijn. Er bestaan namelijk zelfs vormen van migraine zónder hoofdpijn.

Meestal spreekt men echter van migraine als men een aanval heeft van minimum 4u en maximum 72u, en er minstens twee van volgende kenmerken aanwezig zijn:
- De pijn is ernstig, bonzend of kloppend
- De pijn bevindt zich aan één kant van het hoofd
- De pijn neemt toe bij inspanning

Én één van volgende kenmerken:
- Overgevoeligheid voor licht en/of geluid
- Misselijkheid en/of braken

Zeg niet zomaar migraine tegen hoofdpijn
En dat is dan nog maar de basis van de diagnose, zeg maar. Er zit vaak nog wel wat meer achter. Hoe dan ook is migraine dus niet zomaar alleen hoofdpijn. Dat het woord 'migraine' dus nog steeds als synoniem wordt gebruikt voor hoofdpijn, is jammer. Het geeft mensen die écht aan migraine lijden al snel een negatief gevoel. Want nee, met een pijnstiller zijn we niet meteen opgeknapt. Fijn dat jij met je migraine (hoofdpijn waarschijnlijk!) daar wel mee geholpen bent.

In mijn ogen is het dus belangrijk dat je niet zomaar migraine zegt tegen hoofdpijn, of andersom. Wanneer je namelijk frequent last hebt van aanvallen kan migraine echt wel een serieuze en zware aandoening zijn. Wanneer mensen je dan een Ibuprofen aanraden is dat best pijnlijk.

Onbegrip
Zelf zeg ik het bijvoorbeeld niet snel tegen mensen in mijn omgeving wanneer ik een aanval voel opkomen. Ik neem dagelijks sowieso preventief medicatie en slik ook meteen een triptaan (Almogran of Sumatriptan) van zodra ik een aanval voel opborrelen. Maar wanneer ik besef dat de migraine toch gaat doorkomen, ik met tintelingen in mijn handen en vlekken voor mijn ogen tegen iemand moet zeggen dat het eventjes niet meer gaat, dan wil ik niet dat die persoon zegt: 'Oh, migraine... heb ik ook vaak last van. Neem gewoon een Ibuprofen (of eender welke pijnstiller) en je voelt je beter in no-time.'

Gebruik de termen naargelang
Hoewel het vaak wel goed bedoeld is, hoop ik toch altijd op wat meer begrip. Daarom vind ik het belangrijk om de termen 'migraine' en 'hoofdpijn' ook naargelang te gebruiken. Laat onwetende mensen niet in het ongewisse. Zeg niet dat je migraine hebt als je eigenlijk last hebt van hoofdpijn. Dan blijft die onduidelijkheid bestaan. En dat is natuurlijk spijtig.

Gebruik jij de termen 'migraine' en 'hoofdpijn' weleens verkeerd?


4 opmerkingen

 1. De termen worden vaak verkeerd gebruikt. Dat merk ik in mijn omgeving ook. En ik heb zelf last van migraine, helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De termen worden zeker vaak verwisseld. Wat het vervelende is, dat er geen duidelijke termen zijn voor iedere hoofdpijn. Ik zelf heb soms last van clusterhoofdpijn, mensen snappen deze term al helemaal niet. Als ik zeg "ongeveer een migraine" dan klopt het niet voor mij maar hoor je wel de "ohhhh, drink dan wat meer water" Blijft een lastige situatie... Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er is idd een groot verschil tussen migraine en hoofdpijn. Dat beseffen mensen dikwijls niet. Velen zouden zeggen (al dan niet goedbedoelt) doe dit of dat, maar eigenlijk hebben we op dat moment meer nood aan een bed dan te luisteren naar andermans advies. Voor ieder persoon werkt medicatie op een andere manier. De één is geholpen met dit, de ander met dat. Respecteer dat, want onlangs kreeg ik zelfs het verwijt dat ik maar moest aanvaarden dat men mij wou helpen door bepaalde medicatie aan te smeren. Ik ga echt niet beginnen met onbekende medicatie te mengen met medicatie die ik voorgeschreven kreeg. Zo zie je maar, niet iedereen begrijpt wat migraine echt inhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk soms dat ik migraine heb, maar ben hier nog niet mee bij de dokter gegaan. Ik herken de symptomen wel. Ik heb altijd pijn aan de linkerkant van mijn hoofd, inderdaad bonzend en als ik me buk of iets te veel beweeg ofzo, is het echt niet te doen. Misselijk ben ik niet, maar ben dan wel overgevoelig voor geluiden. Ik zeg eigenlijk wel altijd gewoon dat ik hoofdpijn heb omdat ik ook niet zeker ben of ik migraine heb of niet. Ik krijg het ook niet heel vaak gelukkig.
  Ik snap wel dat het super irritant is dat mensen zomaar met die term gooien. en je dan ook nog allerlei dingen van pijnstillers gaan aansmeren. Ook al is het lief bedoeld.

  BeantwoordenVerwijderen