Uitwaaien aan de Belgische kust in hartje winter

Iets wat ik al zo lang eens wilde doen was naar de zee gaan tijdens de winter. Om mijn longen daar te vullen met frisse lucht en de wind door mijn haren te kunnen voelen waaien. Heerlijk leek het mij. Misschien was ik als kind al weleens aan de kust geweest tijdens ons koudste seizoen, maar daar kan ik mij hoe dan ook niets meer van herinneren. Het was volgens mij zelfs al zo’n zestal jaar geleden dat ik de Belgische kust effectief zag. Say what?! Hoogtijd dus om daar verandering in te brengen!

Wenduine

’s Morgens begonnen we aan onze mini-roatrip naar de kust en besloten we eerst naar Wenuine te rijden. Toen de gps ons bij vertrek vertelde dat we onze bestemming ‘al’ binnen twee uur zouden bereiken verbaasde het me weer dat België zo’n klein land is en we simpelweg van de ene naar de andere kant kunnen rijden in amper twee uur tijd. Ons vertrekpunt is namelijk altijd Belgisch Limburg en van daaruit geraak je eigenlijk overal in dit land relatief snel. Crazy. De autorit vloog dus voorbij en voor we het wisten stonden we geparkeerd aan de duinen.

Daar trokken we rechtstreeks naar de Spioenkop. Een uitkijkpost op, blijkbaar, de op één-na-grootste duin in België. De ligging op 31 meter hoogte zorgt dus uiteraard voor leuke zichten over de omgeving. Vervolgens liepen we wat door de duinen, naar de dijk, en over het strand. Met de voeten (of zeg maar regenlaarzen!) in het water. Plezant.

De Haan Centrum

Na ons bezoekje aan Wenduine trokken we naar De Haan Centrum. Ook daar bezochten we de dijk, en bewonderden we al de leuke huisjes die ze hier hebben. Oh, en we gingen er een ijsje eten. Want dat mag niet ontbreken als je aan zee bent. Right?!

Bredene

De enige Belgische badstad met een naaktstrand, en daar ook door bekend. En nu begrijp ik ook wààrom ze net op die plaats een naaktstrand voorzien hebben. Geen zeedijk, maar duinen en duinen en nog eens duinen. Wij maakten er een wandeling door, wel… de duinen, en ik had schrik dat ik de auto nooit nog terug zou vinden. Haha. Gelukkig dat Kristof er bij was en die een beter oriëntatievermogen heeft dan mij. Ook brachten we een bezoekje aan het strand en moest ik ook hier weer eens door het water kunnen lopen. Thank the Lord voor regenlaarzen, huh?

Oostende

Oostende was voor vandaag de plaats waar er het meest te beleven viel, dus vanzelfsprekend ook de plaats waar we het merendeel van de tijd hebben gespendeerd. We liepen er door de winkelstraten, botsten op een kermis, aten kaaskroketten op de dijk, liepen door de Koninklijke Gaanderijen (want Marianne uit Thuis komt daar ook soms, dus duh!), maakten een strandwandeling, zagen de Rock Strangers van Arne Quinze (niet naast te kijken natuurlijk), bezochten de haven,… . De basics eigenlijk. Maar het was plezant. Basic of niet. Ik heb genoten van de frisse zeelucht en de wind die door mijn haren waaide. Volgende winter wil ik opnieuw naar zee! Ik kijk er nu alweer naar uit!

Info parkeren? In Wenduine parkeerden we aan de Spioenkop in de Leopold II-Laan (met parkeerschijf). Vervolgens reden we via de Koninklijke Baan naar De Haan Centrum en Bredene, en parkeerden we ook daar met parkeerschijf naast de weg. In Oostende beviel betaalparking Station-Zee in de Konterdamkaai ons, zowel qua ligging als qua prijs, heel goed.  

Kom jij graag aan de Belgische (of Nederlandse) kust? Tips, hotspots, aanraders,… zijn altijd heel welkom!


Comments (18)

 • Darina

  23 februari 2018 at 05:39

  Een bezoekje aan de Belgische kust staat nog op mijn lijstje. Heerlijk om in de winter naar zee te gaan.

  1. HosteSarah

   25 februari 2018 at 13:33

   Ja, éh? Altijd gezellig om te kunnen doen.

 • Merel Anne

  23 februari 2018 at 07:49

  Heerlijk! Zodra ik mijn studenten OV kaart heb, kan ik ook staan en gaan waar ik wil, heerlijk. Ik ga naar Delft, dus dat is niet zo ver naar Scheveningen, lijkt me geweldig om daar aan het strand uit te waaien!

  1. HosteSarah

   25 februari 2018 at 13:33

   Oeh, plezant! Veel plezier gewenst alvast!

 • Sam – singlereadytomingleblog

  23 februari 2018 at 11:08

  Ik ga altijd naar Middelkerke, Muchacha vind ik daar de leukste strandbar (maar goed, leuke strandbars vind je tegenwoordig overal wel aan de kust). Beste wafeltjes ever ook bij bakkerij/tearoom Veneziana. Maar voor de rest is er niet bijster veel te beleven, dus je zou echt al eens in de buurt moeten zijn, haha!

  1. HosteSarah

   25 februari 2018 at 13:34

   Bedankt voor de tips! Middelkerke staat ook nog op mijn to-do lijstje dus die bar en die tearoom ga ik onthouden. Tof! Ik kan al niet wachten om er eens naartoe te gaan 🙂

 • Irene

  23 februari 2018 at 14:17

  Ik kom supergraag aan de kust! Wij gaan altijd naar Koksijde en Oostduinkerke. In Oostduinkerke heb je ook echt zo'n super rustig strand zonder dijk (ook een stuk met dijk trouwens voor de liefhebbers), ook tof voor in de zomer want dan is daar bijna geen volk! Dat vind ik eigenlijk sowieso fijn aan naar zee gaan in de winter, dat er geen mensen zijn of toch heel weinig. Dat zorgt voor een speciale sfeer vind ik.

  1. HosteSarah

   25 februari 2018 at 13:36

   Zo fijn! Bedankt voor de tips ook. Koksijde wil ik sowieso nog eens bezoeken, maar Oosduinkerke had ik niet meteen op mijn lijstje staan. Dat heb ik er dus maar meteen bijgezet. Van die rustige stranden zijn ook mijn dingen. Zalig gewoon!

 • Romy

  23 februari 2018 at 17:36

  Het lijkt me superkoud, maar eigenlijk ook wel heel lekker om zo'n dagje aan de kust door te brengen. Het ziet er daar prachtig uit en zo te horen hebben jullie erg genoten. Als ik naar het strand ga, ga ik meestal naar Langevelderslag bij Lisse in Nederland. Vooral in de lente doe ik dat graag, omdat ik dan meteen een ritje langs de bollenvelden kan maken om bij het strand te komen 🙂

  1. HosteSarah

   25 februari 2018 at 13:36

   Dat lijkt me ook zalig om te kunnen doen; eerst langs de bollenvelden en dan eindigen aan het strand. Klinkt een beetje als een sprookje 🙂

 • Evelyne Vergote

  23 februari 2018 at 18:43

  Ookal woon ik zowat tegen de kust (neem een halfuur met de trein, een uur met de wagen), toch kwam ik zelden bij de kust. Geen idee waarom eigenlijk. Maar om één of andere reden zie ik mij wel als gepensioneerde oude vrouw aan de kust wonen, haha.

  1. HosteSarah

   25 februari 2018 at 13:38

   Haha, zo ver vooruit durf ik nog niet denken. Maar inderdaad wel jammer dat je niet vaker aan de kust komt dan. Het is er thans zo gezellig. Zeker in de winter, als er nog niet teveel volk is…

 • marjolein

  24 februari 2018 at 13:24

  Super leuke foto's! Ik ben nog nooit aan de Belgische kust geweest, maar het ziet er goed uit! Ik woon in Nederland wel dichtbij het strand en vind het heeeerlijk om even uit te waaien. x

  1. HosteSarah

   25 februari 2018 at 13:40

   Dankjewel. Super lief! En zalig dat je dichtbij het strand woont. Wat een droom.

 • Marcella Molenaar – Inspire to Travel!

  1 maart 2018 at 09:09

  Wat heerlijk dat je zo van de kust genoot! Ook wij komen maar weinig aan de kust, terwijl het voor ons een uur rijden is naar het noorden. Ik wil er ook weer graag naartoe! Ik denk dat meteen met een tripje naar Schiermonnikoog 😉

  1. HosteSarah

   1 maart 2018 at 16:30

   Ooh. Schiermonnikoog. De Waddeneilanden staan al eeuwen op mijn verlanglijstje. Eigenlijk gek dat we niet vaker op de toffe plaatsen komen die zo dichtbij liggen.

 • Florence

  9 maart 2018 at 13:44

  De Belgische kust is zo fijn! Bij mij is het ook al geleden sinds de zomer. Oostende is mijn favoriete stad: mijn twee tips voor daar: Lily voor kleding en Sanseveria voor overheerlijke bagels! 🙂

  1. HosteSarah

   9 maart 2018 at 17:33

   Heel erg bedankt voor de tips! Ga ik zeker onthouden voor de volgende keer dat ik in Oostende ben. Bagels kunnen er bij mij altijd wel in 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Toeristen waar ik de kriebels van krijg

Volgende bericht

I am a synchronized swimming, yoga doing, horseback-riding type girl