10 'vreemde' dingen die ik doe door migraine

Eén op tien Belgen zou last hebben van migraine. En jammer maar helaas ben ik er daar ook eentje van. Ondertussen heb ik er al zo'n 12-tal jaar last van en weet ik mij er ook maar al te goed naar te gedragen. Ik weet wat ik moet doen om een aanval (zo goed en zo kwaad als ik kan) te vermijden en wanneer er toch plots migraine opduikt weet ik ook precies welke handelingen ik moet uitvoeren om mijn pijn te verlichten. Mede migraine patiënten zullen zich hier ongetwijfeld wel in verschillende van onderstaande puntjes gaan herkennen. Op dat vlak zijn we namelijk allemaal een beetje hetzelfde denk ik; we doen er gewoon alles aan om de pijn te kunnen vermijden of verlichten. Hoe gek sommige dingen ook moge lijken. En daar is uiteraard niets mis mee. Hier volgen dus enkele 'vreemde' dingen die ik doe door mijn migraine. 

01. Mijn zonnebril dragen, ook wanneer de zon niet schijnt
Dat doe ik dus niet omdat ik sterallures heb. Integendeel.

02. Naar mijn hoofd wijzen als ik pijn krijg
Bij het opkomen van een aanval kan zelfs praten teveel worden en dan kan ik niets anders meer doen dan naar mijn hoofd wijzen om mijn omgeving duidelijk te maken dat ik migraine begin te krijgen. De mensen die mij goed kennen weten dat gelukkig ook al wel en beseffen dan onmiddellijk wat er aan de hand is.

03. Te lang in bed blijven liggen
Niet omdat ik lui ben, maar omdat licht en geluid en bewegingen af en toe pijnlijk kunnen zijn.

04. Mezelf hoofdmassages geven
Of mijn paardenstaart los(ser) maken. Alles om de pijn proberen te verlichten.

05. Plotseling heel stil worden
Want praten is geluid maken en geluid kan pijn doen. Praten op zich kan tijdens een migraine-aanval bovendien ook een hele opgave worden. Niet altijd even aangenaam dus.

06. Constant moe zijn en vrijwel overal in slaap kunnen vallen
Want medicatie, medicatie, medicatie.

07. Extreem stil in bed gaan liggen tijdens een aanval
Het is iets dat ik onbewust doe, maar enfin. Tijdens een aanval lig ik blijkbaar zo stil (want bewegen doet pijn!) waardoor mijn mama regelmatig komt kijken of ik nog leef. No joke. Zelfs mijn ademhaling is dan moeilijk waarneembaar. Blijkbaar.

08. Er altijd voor proberen te zorgen dat licht geblokkeerd word
Wanneer ik bijvoorbeeld met iemand aan het praten ben dan probeer ik mijn lichaam zo te plaatsen dat de lichtbron (bijvoorbeeld een lampje in huis, of de zon als we buiten staan) geblokkeerd wordt.

09. In het openbaar rondlopen met een fake vrolijk gezicht
Alsof alles in orde is. Wanneer je migraine krijgt in het openbaar dan wil je namelijk niet altijd aan iedereen uitleggen dat er iets mis is. Alles kost dan te veel energie en doen alsof er niets aan de hand is werkt makkelijker. Bovendien heb je, zeker op dat moment, ook geen zin om niet begrepen te worden. Migraine is geen tastbare ziekte en er zijn vaak mensen die niet goed snappen waar je je precies zo druk om maakt. Dan is het dus een kwestie van jezelf sterk te houden tot je terug thuis bent.

10. Mijn misselijkheid-inhaler bovenhalen
Ik kocht in Thailand ooit een neusstick die mensen daar gebruiken tegen zeeziekte. En dat ding werkt ook goed tegen mijn hoofdpijn/migraine. Als het nodig is haal ik die stick dus ook boven en begin ik daar aan te ruiken. Mensen zien mij dat nooit doen (want ik doe dat uiteraard heel subtiel), maar ze ruiken het wel. Eucalyptus geur everywhere.

Ken jij iemand die ook last heeft van migraine? Of heb jij het misschien zelf ook?


9 opmerkingen

 1. Migraine lijkt me echt kut. Ik denk soms dat ik een lichte variant heb. Heb vaak zo'n mega pijn achter m'n linker oog en m'n hele linker hoofdhelft. Ik zou eigenlijk wel een ooglapje willen want als ik mijn oog afdek gaat het beter :p
  En handig dat je zo'n stick hebt! Zitten er naast eucalyptus nog speciale dingen in? Want hier kan je ook zo'n neussticks kopen, maar dan voor als je verkouden bent (is waarschijnlijk niet hetzelfde).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, vervelend dat je ook af en toe last hebt van zo'n hoofdpijn. En ja, die neussticks die je hier kan verkrijgen zijn wel vergelijkbaar hoor. Alleen zitten er in die van hier altijd wat meer ingrediënten en heb ik de indruk dat ze een pak minder straf zijn als die stick die ik kocht in Thailand. Heet Poy-Sian trouwens, voor mocht je ingrediënten willen vergelijken of dergelijke. Echt een wondermiddel is het vind ik :)

   Verwijderen
 2. Wat vervelend dat je er zo'n last van hebt! Gelukkig heb ik het zelf niet, maar één van mijn broertjes wel. Die is dan ook niet meer aanspreekbaar. Wat hij altijd doet is cola drinken, dat schijnt ook te helpen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super vervelend ook voor je broer. Ik leef helemaal met hem mee. Cola kan bij sommige mensen inderdaad wel helpen omdat er cafeïne in zit. Ik weet niet hoe het precies zit met cafeïne en migraine, maar de ene kan er mee geholpen worden en de andere krijgt er net extra migraine door. Ik grijp bijvoorbeeld ook weleens naar een extra straffe espresso wanneer ik een aanval voel opkomen. Dat kan bij mij ook al weleens helpen.

   Verwijderen
  2. Cola helpt bij mij ook. Een aanval van migraine of hoofdpijn wil soms zeggen een teveel of te weinig aan cafeïne. Voor wie cola dus helpt tegen migraine wil het zeggen dat hij/zij dus te weinig cafeïne of suikers in zich geeft.

   Verwijderen
 3. Wat vervelend dat je zo'n last hebt van migraine! Ik heb soms wel last van hevige hoofdpijn. Dan masseer ik ook mijn hoofd en word ik heel stil.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb gelukkig migraine in de lichte vorm. Tegen licht kan ik nog net wel, maar flitsende lichten kan ik dan wel niet verdragen. Met mijn hoofd in mijn handen aan tafel zitten doe ik ook. Ofwel leun ik met mijn hoofd op mijn arm ofzo. Geluid is ook niet mijn grootste liefde wanneer ik migraine heb. En misschien klinkt dit wel vreemd, maar als ik in bed lig met migraine dan moet ik op mijn zij liggen op de kant van waar het pijn doet. Bij mij is het een soort zindering die ofwel links zit ofwel rechts. Wanneer ik een tijdje op die kant lig gaat die meestal wel over. En zodra ik pijn voel moet ik Ibuprofen 600mg nemen. Dat en rust helpt dan wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n vorm van lichte migraine als jij beschrijft heb ik dus letterlijk constant. 24/7. Heel irritant. Pijnstillers en wat rust kunnen dan inderdaad helpen, maar aangezien ik daar dus dagelijks last van heb moet ik pijnstillergebruik proberen te beperken tot 10 dagen/maand. Lastig! En als op de zij gaan liggen, aan de kant waar het pijn doet, helpt... dan is dat zoveel te beter éh ;)

   Verwijderen