Deze boeken las ik in 2017

Elk jaar doe ik op Goodreads mee met de jaarlijkse reading challenge en elk jaar opnieuw probeer ik om twaalf boeken uit te lezen gedurende een periode van twaalf maanden. En jawel, dit jaar is dat eindelijk voor het eerst gelukt. Eureka! Ik zeg weleens dat ik het concentratievermogen van een goudvis heb; ik word enorm snel afgeleid door mijn telefoon of door Netflix of door andere dingen in die trend, en dan schiet er voor lezen niet veel tijd meer over. Gelukkig heb ik mij het afgelopen jaar weten te herpakken en heb ik, op het nippertje, toch mijn twaalf boeken kunnen uitlezen. Vandaar ook dit artikel. Dit zijn de boeken die ik las in 2017.


The Five People You Meet in Heaven – Mitch Albom
Dit boek stond al langer op mijn to-read lijstje en kreeg ik in 2016 voor Kerstmis. Ik begon het dan ook meteen te lezen. Het boek vertelt het verhaal van Eddie, die sterft en in de ‘hemel’ terechtkomt. Daar komt hij vijf mensen tegen die hem uitleggen wat de reden van zijn bestaan was en waarom zij zo’n belangrijke rol hadden in zijn leven. Een kort, maar mooi verhaal. Het zet je wel eventjes aan het denken.

Goodreads score: 3.9/5
Mijn score: 4/5

After You – Jojo Moyes
‘After You’ is het vervolg op ‘Me Before You’; het ontzettend mooie verhaal van Louisa Clark die zorg droeg voor de beperkte Will Traynor. Het is een hartverwarmend boek dat vol liefde zit. Louisa’s klungelig gedrag, haar groot hart en haar gekke kledingstijl voelden al snel zo vertrouwd aan. Alsof ze een vriendin van me was geworden. Grote aanrader!

Goodreads score: 3.7/5
Mijn score: 5/5

It’s Kind of a Funny Story – Ned Vizzini
It’s Kind of a Funny Story is ook een boek dat ik al langer wilde lezen. Het gaat over Craig, die in een psychiatrisch ziekenhuis belandt met een depressie. En dat is nu net het mooie aan dit boek. Hoewel het gaat over een mentale stoornis wordt er een enorm luchtige en zelfs humoristische schrijfstijl gebruikt. Zonder de boel te bagatelliseren. Aandoenlijk, leerzaam, liefdevol, herkenbaar. Een apart boek dat vlot wegleest. Ik heb er van genoten.

Goodreads score: 4.14/5
Mijn score: 4/5

De Jongen in de Gestreepte pyjama – John Boyne
Een boekje dat je in één ruk kunt uitlezen. Wat een ontroerend verhaal. De Duitse Bruno verhuist met zijn familie naar ‘Oudwis’; een gekke plaats waar niet ver van hun huis allerlei mensen rondlopen in pyjama’s. Nieuwsgierig als hij is gaat Bruno op onderzoek uit en al snel leert hij Shmuel kennen, een jongetje van zijn leeftijd dat ook zo’n pyjama draagt. Heel aangrijpend. En dat einde…

Goodreads score: 4.11/5
Mijn score: 4/5

Peter Pan – J.M. Barrie
Peter Pan kennen we denk ik allemaal wel. Ik had echter het klassieke verhaal nog nooit gelezen en ben blij dat ik dat nu wel heb gedaan. Heerlijk fantasierijk!

Goodreads score: 4.1/5
Mijn score: 5/5

Sarah – Jos Vandeloo
Het verhaal over Sarah, die aan anorexia lijdt. Ik vond het niet zo’n duidelijk en soms zelfs een vreemd boek. Speciale schrijfstijl. Eentje om over na te denken.

Goodreads score: 2.9/5
Mijn score: 3/5

Gulliver’s Travels – Jonathan Swift
Ik heb niet de originele, maar de ingekorte (dus de kinder-?) versie gelezen. En maar goed ook, want mijn ding was het niet. Het is een erg fantasierijk boek over ontdekkingsreizen en sprookjesfiguren. De meer maatschappelijk/politiek gerichte delen staan niet in deze versie van het boek dus daar kan ik hier ook niets over zeggen. De versie die ik las is dus niet meer of niet minder dan een simpel sprookje. That’s it.

Goodreads score: 3.56/5
Mijn score: 3/5

Als Ik Blijf – Gayle Forman
De 17-jarige Mia verliest haar ouders en haar broertje in een auto-ongeluk. In de 24u die daarop volgen wordt ze voor een onmogelijke keuze gesteld. Een mooi verhaal dat makkelijk leest van begin tot einde.

Goodreads score: 3.96/5
Mijn score: 5/5

The Notebook – Nicholas Sparks
Ik denk dat we The Notebook allemaal wel kennen van de gelijknamige film. Die sprak mij echter nooit echt aan, vandaar dat ik het boek eens wilde lezen. En ook dat viel een beetje tegen. Voor mij een beetje té happy sappy. Meer weggelegd voor de échte romantische zielen onder ons denk ik.

Goodreads score: 4.07/5
Mijn score: 3/5

Eten, Bidden, Beminnen – Elizabeth Gilbert
Waarin Gilbert op zoek gaat naar de dingen die ze mist in haar leven en dat doet door op reis te gaan. In Italië leert ze eten te appreciëren, in India gaat ze bidden en in Indonesië leert ze de liefde kennen. Een dapper en diepgaand verhaal dat je hoe dan ook zal inspireren.


Goodreads score: 3.51/5
Mijn score: 5/5

Fantastic Beasts and Where to Find Them: Het Complete Filmscenario – J.K. Rowling
Filmscenario’s lezen is niet zo mijn ding, maar als het op Harry Potter aankomt dan doe ik het toch. En met plezier ook. Fantastic Beasts is een ontzettend mooi en magisch verhaal en is daarom dus ook weer een grote J.K. Rowling aanrader. Kippenvel.

Goodreads score:4.37/5
Mijn score: 5/5

The Beauty and the Beast – Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve
Oeh, dit boek viel een beetje tegen. Ik hou enorm van de Disney versie van Beauty and the Beast, maar het originele verhaal heeft daar jammer genoeg niet zo heel veel van weg. Geen lieve Mevrouw Pot en grappige Lumière, maar wel een hoop apen en papegaaien en feeën en weet-ik-veel wat nog allemaal. Ik vond het een beetje chaotisch. Bovendien werd het geschreven in het Oudengels, wat het lezen nogal moeilijk en soms verwarrend maakte. Geef mij dan toch maar de Disney versie van dit verhaal.


Goodreads score: 3.75/5
Mijn score: 3/5

Wat is het laatste boek dat jij hebt gelezen? 

Comments (8)

 • Sam – singlereadytomingleblog

  10 januari 2018 at 08:14

  Haha, wow, een gelijkgestemde ziel over The Notebook. Ik vond beide ook maar niks (al was de film dan wel nog beter), maar ik ken echt niemand die die mening ook is toegedaan, haha! Gelukkig is Ryan Gosling er wel, makes everything better! Ik ben nu bezig in 'Maan en Zon' van Stefan Brijs 🙂

  1. HosteSarah

   12 januari 2018 at 14:45

   Echt? Blij om dat te horen want ik dacht serieus dat ik de enige was met die mening over The Notebook. Wat een miezerig verhaal, zeg. Ryan Gosling maakt inderdaad wel al wat goed in de film. Haha. 'Maan en Zon' ken ik nog niet. Meteen even opzoeken!

 • Johanne

  10 januari 2018 at 09:01

  Goede lijst! Veel boeken die ik nog niet heb gelezen en paar die ik op mijn lijstje moet zetten, zie ik. Ik was eerlijk gezegd juist een beetje teleurgesteld over After you. Ik denk omdat ze iets meer de slachtofferrol heeft aangenomen en daar kan ik nooit zo goed tegen (geen idee waarom!). Terwijl het haar goed recht is natuurlijk.

  1. HosteSarah

   12 januari 2018 at 14:47

   Aw, jammer dat 'After You' je wat teleurstelde. Ik vond het namelijk juist fijn om terug terecht te komen bij Louisa. Al begrijp ik wel wat je zegt over de slachtofferrol die ze aannam. Mij stoorde het gewoon niet zo denk ik. Ik kijk al enorm uit naar het vervolg nu 🙂

 • Mevrouw Marloes

  11 januari 2018 at 12:07

  Een aantal boeken uit je lijstje heb ik ook ooit gelezen 🙂 Het boek over Peter Pan nog nooit, terwijl dat een van mijn favoriete verhalen is. Moet ik dit jaar toch maar eens doen. Wat heeft dat boek trouwens een mooie cover!

  1. HosteSarah

   12 januari 2018 at 14:51

   Ja, éh? Dat vond ik dus ook. Dat Peter Pan boek is geillustreerd door MinaLima; twee mensen die ook het grafisch werk van de Harry Potter films onder hun hoede hebben genomen. Erg mooi gemaakt! Grote aanrader!

 • Robin

  15 juli 2021 at 08:59

  Op aanraden van Sarah heb ik het boek bestelt en gelezen De jongen in de gestreepte pyjama.
  Een aangrijpen verhaal ik kon mij er zo inbeelden hoe het verhaal er uit zou zien.
  Een boeiend boek en ik bedank Sarah voor haar tip. 🙂

  1. HosteSarah

   26 juli 2021 at 09:51

   Dankjewel, Robin. Fijn om te horen dat je het boek ook gelezen hebt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Filmtoppers #1

Volgende bericht

Bloggen en privacy?