Waarom ik niet de grootste Parijs-fan ben?

In mijn fotoverslag van mijn laatste citytrip naar Parijs zei ik het al… Ik vind de stad toch wel een beetje overrated. Er wordt naar gerefereerd als ‘de stad van de liefde’ en een hoop mensen romantiseren de Franse hoofdstad dan ook enorm. Maar, net zoals in elke grote stad, is het ook in Parijs niet allemaal rozengeur en maneschijn. Benieuwd naar waarom ik niet zo’n Parijs-fan ben? Je leest het hier (met een korreltje zout). 

De zwervers 
In het frans worden ze de ‘clochards’ genoemd. En ze zijn echt overal. Het leven in een grote stad als Parijs kan extreem hard zijn en dat zie je aan de mensen die aan de kant van de weg zitten te bedelen voor geld. Ik ben al op best wat plaatsen geweest maar nergens anders heb ik al zoveel daklozen gezien als in Parijs. Dat vermelden ze in brochures uiteraard niet. De stad van de liefde? Hartverscheurend, ja.

Het is er duur
Praag of Boedapest zijn eens zo mooi en daar kan je even lekkere (of misschien zelfs nog betere!) koffie drinken voor minder dan de helft van de prijs. Ook vervoer en hotelkosten zijn in Parijs relatief duur t.o.v. in andere Europese steden. Om van inkom prijzen nog maar te zwijgen. Over het algemeen vind ik dat je in Parijs echt wel altijd veel moet betalen voor hetgeen je krijgt. Jammer.

Het eten
Nope. Geen fan van. Uiteraard zijn de baguettes in Frankrijk wel lekker en kan ik niet zonder mijn portie macarons (YUM!), maar om in Parijs een lekker en betaalbaar eetplekje te vinden moet je wel wat moeite doen. Vind ik, persoonlijk. Ik vind dat op andere plaatsen precies altijd veel makkelijker.

De Eiffeltoren
Eén van de meest herkenbare monumenten ter wereld, maar daarom niet per sé één van de mooiste. Pas op; hij is mooi. Absoluut. Maar in mijn ogen stelt hét symbool van Frankrijk op het eerste zicht toch wel een beetje teleur. Zo groot en speciaal is hij namelijk toch ook weer niet? Maar éh… wie ben ik om daar iets over te zeggen. Hier in België hebben we ‘Manneke Pis’ in Brussel. Over teleurstellingen gesproken? Haha 😉

Het is er vuil
Er zijn wel meerdere steden die te maken hebben met vuiligheid, maar in Parijs valt het mij telkens opnieuw éxtra op. Misschien omdat er zoveel clochards rondlopen en dat het straatbeeld een beetje verandert? Of omdat er zo’n geromantiseerd beeld rond de stad bestaat waardoor mijn verwachtingen altijd véél hoger zijn? Geen idee. Ik weet alleen dat het op vlak van ‘properheid’ altijd een beetje tegenvalt.

Het verkeer
Druk en chaotisch! En wanneer er dan ook nog eens wegen worden afgezet wegens evenementen, betogingen, ongevallen of wegenwerken… dan is het hek helemaal van de dam. Niet tof. Brr.

De stad van de liefde?
Ik heb in dit artikel al enkele keren naar Parijs gerefereerd als ‘de stad van de liefde’. Maar waarom eigenlijk? Want er is in Parijs toch helemaal niets speciaal te vinden dat die vonk tussen jouw en je lover extra gaat doen overslaan? Dat kan toch gewoon in elke stad gebeuren? Ik begrijp wel dat er een hype is ontstaan omwille van films, boeken, liedjes,… enzovoort. Maar om nu te zeggen dat de stad romantisch is? Nee. Niet meer of niet minder dan, bijvoorbeeld, Londen. Of Boedapest. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Zo. En dat was dat. Het is niet omdat ik vind dat Parijs overrated is, dat de stad het ook effectief is natuurlijk. Parijs is sowieso een bruisende plaats met een boeiende geschiedenis en een rijke cultuur. Je maakt er uiteraard van wat je zelf wilt.

Welke stad vind jij overrated? 

Comments (7)

 • Elke

  24 november 2017 at 09:30

  Ik kan me vinden in je punten .. Toch blijf ik Parijs 1 van de mooiste steden vinden. Vooral de architectuur en de sfeer die er hangt. Ik zou zo iedere maand naar Parijs kunnen gaan, haha. Wel leuk om te lezen wat jij ervan vindt 🙂

 • Sam – singlereadytomingleblog

  24 november 2017 at 11:11

  Ik vind Parijs inderdaad ook wat overrated haha! Maar daar kan de stad zelf weinig aan doen, ze wordt gewoon zo opgehemeld dat ze vaak niet meer aan de verwachtingen voldoet. Ik vind het Atomium trouwens nog teleurstellender dan Mannekes Pis, hahaha, maar ik heb het gewoon echt niet met dat stalen ding!

 • Johanne

  24 november 2017 at 15:04

  Haha, ik snap je geloof ik wel. Het is alweer even geleden dat ik in Parijs ben geweest, maar kan me wel herinneren dat ik niet zo overdonderd was als de rest. Wellicht door wat je hierboven noemt. Natuurlijk, Parijs heeft prachtige oude gebouwen, maar om nu te zeggen dat ik er het allerliefst heen ga? Nee.

 • Sanne

  26 november 2017 at 08:34

  Tja ik ben een enorme fan van Parijs. Maar snap je wel hoor, voor de liefde zou ik ook niet naar daar gaan. 😉

 • Shirley

  26 november 2017 at 19:46

  Ik kan me helemaal vinden in je punten. Waar ik wel fan van ben: het metronetwerk in Parijs. Ik ben een keer in mijn eentje in Parijs geweest en dan is dat perfect. Lekker rondslenteren en nooit verdwaald raken. Je hoeft maar een metrohalte op te zoeken en alles komt goed.

  1. HosteSarah

   3 december 2017 at 21:24

   Inderdaad. Dat is waar. Want, hoewel ik de metro in Parijs ook wel vuil vond, vond ik alles daar wel prima werken. Je geraakt zonder twijfel op een snelle en makkelijke manier waar je moet zijn.

 • parijs

  7 juli 2018 at 12:31

  Parijs is een prachtige stad. Wat mij betreft een van de mooiste op Europees vlak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

10x waarom we stiekem wél graag thuiskomen na een vakantie

Volgende bericht

Als alles mogelijk was dan zou ik...