Ik en mijn INFJ-T persoonlijkheid

De ‘16 personalities test‘ is een bekende persoonlijkheidstest (geïnspireerd op de persoonlijkheidstypetheorie van Carl Jung) die je gratis online kunt uitvoeren en die volgens de website ‘zo accuraat is dat het eng is’. Zo’n vijf-tal jaar geleden wees een vriendin mij op de test omdat zij hem zelf ook had uitgevoerd, en ze ervan overtuigd was dat we hetzelfde resultaat zouden hebben. Qua karakter en denkwijze lijken we namelijk héél sterk op elkaar, en daarom was ze benieuwd naar mijn resultaat. Ik had echter nog nooit eerder van de test gehoord maar was zo geïntrigeerd dat ik hem meteen besloot in te vullen. 

IK BEN EEN INFJ-T
En jawel… we bleken hetzelfde persoonlijkheidstype te hebben. Net zoals haar was ook ik een INFJ, oftewel een advocaat-persoonlijkheid. Blijkbaar meteen ook een uniek type aangezien minder dan één procent van de bevolking deze persoonlijkheid krijgt toegewezen. Maar oké. Dat doet er niet toe. Wat ik zo verbazingwekkend vond is dat de test zo accuraat was. Hij klopte echt immens goed bij mij.

Wat ik ook zo leuk vond aan de resultaten was dat ik het gevoel had dat ik niet de enige ben die denkt en voelt op de manier waarop ik denk en voel. Soms heb ik namelijk het gevoel dat ik een buitenbeentje ben, maar dat is dus helemaal niet zo. Er zijn blijkbaar wel meer mensen die exact hetzelfde in elkaar zitten als mij. En omdat ik de test zo interessant vind en mij ook zo ontzettend goed in mijn resultaten kan vinden, wilde ik al langer eens een artikel schrijven over deze ‘16 personalities‘. Je kan er jezelf namelijk écht wel een stuk beter door leren kennen! In mijn ogen een grote aanrader!

DE LETTERS UITGELEGD
Wel. Iedereen die de test uitvoert krijgt dus een unieke combinatie van vijf letters die op het einde van de test je persoonlijkheidstype vormen. Elk van die letters staat voor een bepaalde persoonlijkheidstrek:

– De eerste letter is een I (Introvert) of een E (Extrovert). Waar richt je je aandacht op?
– De tweede letter is een S (Observant) of een N (Intuïtve). Hoe neem je informatie op?
– De derde letter is een F (Feeling) of een T (Thinker). Hoe neem je beslissingen?
– De vierde letter is een J (Judging) of een P (Prospecting). Hoe ga je om met de wereld om je heen?
– De vijfde letter is een T (Turbulent) of een A (Assertive). Hoe zelfzeker ben je?

Wanneer je goed weet wat elke letter inhoudt en je jezelf kent, dan kan je dus op voorhand al een beetje (proberen te) voorspellen wat voor type je bent.

NEEM HET MET EEN KORRELTJE ZOUT
De resultaten zijn uiteraard voor iedereen anders. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jij perfect balanceert tussen introvert en extrovert zijn, en dat je dus niet echt in één categorie thuishoort. In dat geval ga je de resultaten misschien ook niet zo extrèèm accuraat vinden als mij. Misschien heb jij dan wel wat weg van twee persoonlijkheidstypen. Ik zou zeggen… neem de test sowieso met een korreltje zout. Je computer weet misschien veel, maar hij gaat nooit exàct kunnen zeggen hoe jij precies in elkaar zit. Al zat hij in mijn geval wel freaky dichtbij 😉

MIJN RESULTATEN

Ik werd dus effectief helemaal omver geblazen door mijn resultaten. Zo herkenbaar! En in mijn geval komt dat dus voornamelijk omdat ik nergens tussen twee resultaten in balanceer. Ik heb een erg uitgesproken, extreme persoonlijkheid. Ik BEN een INFJ-T! Ik ben niet introvert omdat ik dat 60% ben. Nope. Ik ben dat meteen voor de volle 100%. Holla at ya girl. Ook op de andere vlakken leun ik telkens sterk door naar één bepaalde eigenschap. En daarom vond ik deze persoonlijkheid dus zo herkenbaar.

Dit zwart op wit zien staan verklaarde ook meteen waarom ik mij regelmatig een buitenbeentje voel. Ik heb blijkbaar een té sterke persoonlijkheid en dat vind ik niet altijd even makkelijk. Ik had liever wat vaker gebalanceerd rond die 50% zodat ik het leven wat meer grijs kon bekijken i.p.v. zwart/wit. Maar oké. Dat is nu eenmaal niet zo en daar ben ik mij maar al te bewust van. En gelukkig heb ik ook gewoon vrede kunnen nemen met de manier waarop ik in elkaar zit. En uiteraard heeft elk persoonlijkheidstype voor- en nadelen. Je moet er gewoon mee leren omgaan.

GEÏNTERESSEERD IN MEER? ENKELE BOEKENTIPS OVER INTROVERSIE!
* Introvert: groeien in een extraverte wereld - Marti Olsen Laney
* Stille kracht: de geheime voordelen van introvert zijn - Susan Cain
* Ik moet nog even kijken of ik kan - Liesbeth Smith

Drie boeken over introversie

Weet jij wat jouw persoonlijkheidstype is? Ik ben benieuwd! 

Comments (33)

 • Mevrouw Marloes

  17 november 2017 at 11:27

  Ooh wat leuk! Ik ga 'm ook even doen 🙂 Ben benieuwd!

  1. Mevrouw Marloes

   17 november 2017 at 11:36

   Uitkomst: ENFJ-A, protagonist. Met veel dingen van de uitkomst ben ik het eens, maar niet met alles. Wat je zegt: neem het met een korreltje zout 🙂

  2. HosteSarah

   19 november 2017 at 21:14

   Zo leuk om te lezen dat je de test meteen bent gaan invullen 🙂 En absoluut, zo'n dingen moet je gewoon met een korreltje zout nemen. De grote lijnen van zo'n test zullen wel kloppen, maar een computer kan ook niet alles weten natuurlijk.

 • Sam – singlereadytomingleblog

  17 november 2017 at 12:12

  Haha, die test ken ik, die klopt inderdaad echt goed! Volgens mij ook wel omdat ze zo uitgebreid is. Ik ben een campaigner, ENFP-A en herken mezelf best in veel van de eigenschappen 🙂

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 21:16

   Oeh, leuk om te horen! Ik vind dat echt interessant om te weten hoe mensen in elkaar zitten. Je leert er niet alleen jezelf, maar ook elkaar meteen beter door kennen.

 • Evelyne Vergote

  17 november 2017 at 12:15

  Net als jij is mijn persoonlijkheidstype Advocaat (INFJ-T). De procenten zijn echter helemaal anders, haha. Ik ben voor 83% introvert, 52% intuitief, 90% op principes gericht, 52% plannend (euh, ik ben nochtans een heuse planner) en 100% voorzichtig 🙂

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 21:24

   Toevallig, zeg! En dat plannende gedeelte gaat ook niet enkel en alleen over 'puur plannen'. Dat breidt zich verder uit naar de mate waarin je je aan regels en schema's kunt houden en dergelijke. Je kunt bijvoorbeeld een extreem goede planner zijn, maar je dan uiteindelijk toch nooit aan je planning houden. Of een planning hebben en daarvan afwijken als er iets of iemand tussenkomt die, in jouw ogen, toch voorrang krijgt.

 • Sanne

  17 november 2017 at 15:16

  Wel heel interessant om te weten. ik ben een “Bevelhebber” (ENTJ-a) Ik ben enorm assertief en plannend maar dat wist ik eigenlijk al. Wel leuk om die bevestiging te zien.

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 21:24

   Ja, éh? Voor mij was het ook een echte bevestiging van wat ik al wist. Echt interessant vond ik dat.

 • Anne – Ditisanne.nl

  17 november 2017 at 15:36

  Leuk! Wij hebben hem pas vanuit ons team gedaan. De eerste uitslag was bij mij een 'Consul', wat ik dus echt absoluut niet ben… 🙂 Heb hem toen nog een keer gedaan en toen kwam er een 'Virtuoso' uit, dat klopte een stuk beter!
  Overigens moet ik zeggen dat het bij mij ook wel verschilt in welke situatie ik zit, heb jij dat ook?

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 21:39

   Bij mij verschilt de uitslag niet qua situatie. Ik ben écht een INFJ-T en ik zou mij momenteel ook geen andere persoonlijkheidstypes kunnen voorstellen bij mezelf. Wat wel mogelijk is, is dat ik over enkele jaren de test opnieuw doe en dan wél een ander persoonlijkheidstype krijg toegewezen. Naarmate de tijd vordert verander je als persoon en dan kan dus ook je persoonlijkheidstype wijzigen.

   Dat de resultaten van je test kunnen verschillen naargelang de situatie waarin je zit kan blijkbaar uitgelegd worden aan de hand van je percentages. Wanneer je rond de 50% schommelt dan kan het zijn dat je niet per sé in één categorie thuishoort, maar dus meer weg hebt van meerdere persoonlijkheidstypes. Afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt kan je je dus bijvoorbeeld de ene dag meer zelfzeker voelen dan de andere en 52% A(ssertive) krijgen, terwijl je je de andere dag net iets minder goed voelt en dan wat meer leunt naar de T(urbulent) kant. Als je begrijpt wat ik bedoel 😉 Natuurlijk ben ik geen expert en is dit ook maar wat ik gelezen heb, maar mij lijkt het ergens wel logisch als ik er zo over nadenk 🙂

 • Fleur

  17 november 2017 at 17:12

  Oh wat grappig! Ik wist niet dat zo iets bestond.. Ben benieuwd wat dat mijn uitkomst gaat zijn. Ik heb hem even ingevuld en ik ben een 'verdediger'. En eerlijk.. Als ik dat zo lees komt dat eigenlijk wel aardig overeen. Leuk!

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 21:40

   Zo leuk dat je de test ook meteen hebt ingevuld! En nog leuker dat de resultaten ook goed overeen kwamen. Dat maakt het dan extra interessant natuurlijk.

 • Amina

  18 november 2017 at 01:25

  Wat een leuk blog zeg! Ik heb 'm ook gelijk gedaan en er komt ENFJ-T uit, een Protagonist. Veel dingen zijn heel herkenbaar. Ik vind de illustraties zo tof gedaan! xxx

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 21:41

   Dankjewel 🙂 Leuk om te horen dat je je goed kon vinden in de resultaten. En jaa, die illustraties vond ik dus ook zo tof gemaakt. Die vielen mij ook meteen op!

 • Mei Qi

  18 november 2017 at 20:42

  Wat grappig! Wist niet dat dit soort 'testjes' bestaan! Maar ja, wat bestaat er tegenwoordig niet haha.

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 21:42

   Haha, inderdaad. Tegenwoordig bestaat er veel, ja!

 • Anoniem

  18 november 2017 at 21:52

  Ja doe ken ik en heb ik gedaan. Ik ben istj t!

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 21:43

   Leuk om te lezen dat je de test ook kende 🙂

 • Nesrin

  19 november 2017 at 13:53

  Heel interessant dit! Ik wil dit ook doen.

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 21:44

   Zeker doen zou ik zeggen! Echt interessant om jezelf op die manier beter te leren kennen.

 • Annika

  19 november 2017 at 15:17

  Ik ben een ISFJ-T, een verdediger, hij klopt wel redelijk, maar ik zit bij twee categorieën op iets meer dan 50%. Ik ben wel 93% introvert, maar dat wist ik al. Wel een grappige test.

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 21:48

   Oh! Ook zo'n echte introvert dan?! Ik wist op voorhand ook gewoon dat mijn percentage daarop heel hoog ging zijn. Haha.

 • Annelies

  19 november 2017 at 15:21

  Ik ben zelf ook een INFJ. Ik wist eigenlijk helemaal niet dat dit profiel zo zeldzaam was. Ik ben wel minder uitgesproken dan jij, zo ben ik echt wel een introvert, maar zit ik toch ook dicht bij extravert. Wat ervoor zorgt dat ik meestal een E uitkom op deze test, wat ik echt wel niet ben. Dus ik heb geleerd deze testen vooral met een korrel zout te nemen. Maar ik vind het wel heel interessant. Ken je de enneagramtest al? Die is ook heel interessant om eens te doen en daar was het profiel dat ik kreeg nog meer op mijn maat geschreven 😉

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 22:08

   De enneagramtest kende ik nog niet, nee. Bedankt voor de tip! Daar ga ik sowieso wat meer over opzoeken. Super interessant 🙂

 • Irene

  19 november 2017 at 17:23

  Ik ben ook een advocaat! Moest de test doen voor m'n loopbaancoaching. Ging er ook nog een stukje over schrijven. Gek hé. Vond het soms wel moeilijk om de vragen te beantwoorden omdat ik heel tegenstrijdig ben soms. Heb hem drie keer opnieuw gedaan en kwam elke keer op hetzelfde uit.

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 22:12

   Zo leuk! Ik kijk al uit naar je artikel want ik vind dat echt boeiend om over te lezen, zulke dingen. En wow, drie keer opnieuw gedaan? Haha. Ik heb hem ook wel al twee keer uitgevoerd, maar daar zat dan wel een lange periode tussen.

 • Katrien Wittemans

  19 november 2017 at 19:27

  Ik ben ISFJ-A, de verdediger. Een zeldzame combinatie blijkbaar ��. Maar op het eerste zicht lijkt het wel te kloppen!

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 22:16

   Fijn om te lezen dat de test lijkt te kloppen. Dat maakt de resultaten natuurlijk extra plezant dan 🙂

 • Jessica J.

  19 november 2017 at 20:15

  Oh, deze test raadde een kennis van me me aan! Ze denkt dat wij dezelfde persoonlijkheid hebben, wat inderdaad wel zo leek na een lang gesprek op café. Binnenkort eens invullen!

  1. HosteSarah

   19 november 2017 at 22:17

   Spannend. Dan kan je van tevoren ook al een beetje gokken naar je resultaten!

 • Unknown

  13 maart 2021 at 12:59

  Wat grappig zeg, ik lees dit dus nu in 2021. Ik heb de test gedaan en vervolgens gegoogled op INFJ-T en kwam op die manier bij jouw blog uit. Ik ben een iets minder uitgesproken INFJ-T, al komt dat vooral door aangeleerd gedrag, er borrelt meer onder de oppervlakte. Maar dat gevoel van buitenbeentje zijn, anders zijn dan anderen, dat klopt he-le-maal! Bedankt voor je mooie blog, het is fijn om de herkenning te lezen.

  1. HosteSarah

   14 maart 2021 at 21:08

   Jij ook bedankt voor je leuke reactie hier. Het is inderdaad fijn om die herkenning te vinden en te beseffen dat je toch niet zo'n buitenbeentje bent als je misschien had gedacht. Dat vond ik één van de mooiste dingen aan de resultaten van deze persoonlijkheidstest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

Paris in pictures

Volgende bericht

10x waarom we stiekem wél graag thuiskomen na een vakantie