Busreizen... YAY or NAY?

Als reisfanaat wil ik alle vormen van reizen weleens uitgetest hebben voor ik goed en wel kan zeggen wat nu écht mijn favoriete manier van reizen is. Zo ben ik de afgelopen jaren verschillende keren mee geweest op een georganiseerde busreis en kan ik daar ondertussen wel mijn conclusies uit trekken. Benieuwd of ik het een grote YAY of een dikke NAY vind om op deze manier te reizen? Lees dan zeker verder!

Is een busreis een aanrader?
Georganiseerde busreizen deden mij in eerste instantie denken aan schoolreizen. Of aan grote groepen gepensioneerde mensen die met z'n allen samen op citytrip trokken met een gids die hun rond zou leiden met een vlaggetje in zijn hand. Of iets in die trant. Maar dat beeld heb ik toch een beetje moeten herzien. Busreizen zijn heus niet zo old-fashioned als ik dacht en, hoewel ze mij wel nog altijd een beetje doen denken aan schoolreizen, zijn ze zeker aan te raden voor een heleboel mensen!

Op citytrip met de bus
Nu is het natuurlijk zo dat er onwijs veel verschillende soorten busreizen bestaan. Denk aan dagreizen, rondreizen, weekendreizen, citytrips,... . En de busreis die ik ondertussen al zo'n vijftal keer heb meegemaakt is de citytrip. Mijn mening omtrent busreizen is dus ook daarop gebaseerd. 

Mocht je nu zelf misschien ook eens op reis willen gaan met de bus... hier volgen de (in mijn ogen) voor- en nadelen op een rijtje.

VOORDELEN
- Je leert nieuwe mensen kennen
- Er heerst (naar mijn ervaring) altijd een toffe sfeer
- Je moét het programma niet volgen
- Het is gemakkelijk
- Je komt op plaatsen waar je anders misschien nooit zou komen

Je leert tijdens een busreis hoe dan ook nieuwe mensen kennen. Zéker wanneer je er voor openstaat. In iedere groep kan je altijd wel babbelaars en ambiance-makers vinden, en die zorgen er automatisch voor dat je elkaar allemaal beter leert kennen. Het zijn ook die mensen, samen met de gids en de chauffeur, die de sfeer op reis maken. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat je tijdens een busreis naar Wenen naar alle Sissi films kunt kijken en dat het liedje 'Aux Champs Elysées' op de radio wordt gedraaid wanneer je, wel ja... over de Champs Elysées in Parijs rijdt.

Wat ik ook tof vind is dat je het voorziene programma niet per sé hoeft te volgen als je dat niet wilt. Je kunt bepaalde onderdelen overslaan of gewoon de volledige dag je eigen ding doen. Het enige dat je dan moet doen is je gids even inlichten zodat die weet dat het normaal is dat er iemand in de groep mist. Easy peasy. Al moet ik zeggen dat het toch fijner en makkelijker is om de groep simpelweg te blijven volgen. Je bent niet voor niets op busreis natuurlijk. Laat je daarom maar verrassen door de gids en al zijn boeiende verhalen!

Bovendien is het volgen van zo'n programma (en een gids) erg gemakkelijk. Je moet op voorhand geen research doen, je moet geen hotel boeken, geen vervoer regelen, geen bezienswaardigheden opzoeken. Niets! Zo simpel! En daarbovenop kom je vaak op plaatsen die je zelf misschien niet zou ontdekken. Zo was ik onlangs op busreis in Parijs en ontdekte ik windmolens en wijngaarden in Montmartre. Nooit geweten dat ze dat daar hadden.


NADELEN
- De duur van het vertrek / de terugkomst
- Een bus is traag 
- Je moet rekening houden met andere mensen
- Fast-paced

Natuurlijk heeft alles zijn voor- en nadelen. Zo ook het reizen met de bus. Wat ik minder goed ervaren heb was de duur van het reizen zelf. Het in- en uitladen van de koffers duurt vaak lang en verloopt soms chaotisch (vaak vanwege ongeduldige mensen), en het feit dat mensen moeten worden opgepikt en afgezet op allerlei verschillende plaatsen in het land zorgt ook voor langere reisperiodes. Heel logisch natuurlijk, maar het is wel minder leuk.

Daarbovenop is een bus gewoon ook redelijk traag. Om de zoveel tijd worden er plaspauzes ingelast en staat de bus dus stil. Plus, wanneer je naar een wat verdere bestemming reist (denk bijvoorbeeld aan Wenen) dan speel je best wel wat tijd kwijt in de bus. Met het vliegtuig ben je veel sneller ter plaatse!

Een ander nadeel aan busreizen is dat je met iedereen rekening moet houden. Je reist in een groep, dus wanneer er iemand dringend naar het toilet moet... dan moet je daar dus als hele groep op wachten. Opnieuw... logisch... maar je moet er wel maar rekening mee houden.

En dan als laatste vind ik dat busreizen best fast-paced zijn. Hoewel een bus niet het snelste vervoersmiddel is, heb je op het einde van je reis altijd best veel gezien. (Als je het volledige programma mee volgt tenminste!). Gidsen laten er geen gras over groeien en geven je maar een minimum aan vrije tijd, zodat ze zoveel mogelijk uit de reis kunnen halen. Voor je de ene bezienswaardigheid goed en wel gezien hebt, moet je alweer naar de volgende. Althans, zo heb ik het een beetje ervaren.


Extra
Qua hotels logeerden we altijd heel basic. Simpele, propere kamers die voorzien waren van alles wat nodig is. (Denk aan Ibis hotels.) Meer heb je uiteindelijk ook niet nodig. 

Ook qua prijs komen busreizen vaak wat goedkoper uit dan wanneer je alles zelf moet regelen (vanwege aanbiedingen en groepskortingen op activiteiten en dergelijke!).

Conclusie
En dat was het eigenlijk. Over het algemeen ben ik dus best tevreden over de busreizen die ik al heb mogen meemaken. Is het mijn favoriete manier van reizen? Nee, dat nu ook weer niet. Ik ben niet zo'n groepspersoon en doe zo'n dingen liever alleen met mijn vriend of met mijn ouders. Maar ik zou busreizen wél kunnen aanbevelen aan iedereen die er dus wél interesse in heeft. Er is niets mis mee, het is gemakkelijk, en het is best interessant om naar zo'n gids te kunnen luisteren. En ben je een sociaal persoon, wil je graag nieuwe mensen leren kennen en sta je open om jezelf in een toffe groep te smijten? Go for it! Dan is dit echt een grote YAY!

Wat is jouw mening over busreizen? YAY or NAY? 


12 opmerkingen

 1. Toen mijn ouder vroeger net gescheiden waren, heb ik een paar citytrips met mijn moeder op die manier gedaan omdat ze liever niet alleen ging. Dat beviel prima. Ook ben ik wel eens met vriendinnen met de bus op feestvakantie geweest. Heen was dan altijd prima, maar terug was altijd kut. Tegenwoordig neem ik alleen heeeel soms de bus van Uttecht of Amsterdam naar Brussel, als ik de auto van mijn moeder niet kan lenen. Buuten de spits is dat best fijn en veel goedkoper dan de trein. Ik heb een keer een ticket gekocht voor 2 euro, maar meestal is het rond de 14.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad. Zeker wanneer je enkel een busreis koopt (dus geen begeleide reis), dan kan het erg goedkoop zijn om de bus te kiezen. Zo'n groot voordeel!

   Verwijderen
 2. Zulke reizen hebben mij eigenlijk nooit echt aangesproken. Ik doe de dingen liever wat op mijn eigen tempo. Sommige toeristische attracties wil ik helemaal niet (uitgebreid) bezoeken, aan anderen besteed ik dan weer liever wat meer tijd... Ik stippel de dingen gewoon ook graag zelf uit. Het is zeker een handige manier van reizen, maar niets voor mij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet er inderdaad wel voor zijn te vinden. Ieder zijn ding natuurlijk :)

   Verwijderen
 3. Ik vind het wel fijn om eens een busreis te doen, maar vrij vermoeiend.. Ook heb ik last van reisziekte en moet ik zorgen dat ik op een bepaalde plaats in de bus zit om niet helemaal ziek te zijn. Bijvoorbeeld niet op het wiel, maar tussen de wielen. Anders moet ik gegarandeerd een zakje bij de hand nemen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Last hebben van reisziekte in de bus is natuurlijk wel een groot minpunt dan. Als je weet dat je op bepaalde plaatsen in de bus niet (of minder) ziek wordt dan kan je die plaatsen wel op voorhand al aanvragen natuurlijk. Voor zover ik weet is dat meestal geen probleem.

   Verwijderen
 4. Ik vind busreizen helemaal niets maar dat is vooral omdat ik mijn reizen graag zelf uitstippel en zelf goed voorbereid en plan wat ik wil zien. Juist het zelfstandig reizen vind ik superleuk dus een busreis is eigenlijk alles wat ik niet leuk vind.
  Ben vroeger met een jongerenreis naar Noorwegen geweest, dat was superleuk maar wel eenmalig... ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijpelijk. Je moet ook echt wel voor de busreizen te vinden zijn natuurlijk.

   Verwijderen
 5. Mijn ouders gaan de laatste jaren altijd met de bus op reis. Maar dan niet een volledig georganiseerde reis. Gewoon met de bus daarheen, eigen ding doen, met de bus terug. Ze zijn er ook heel positief over. Ik sta er een beetje huiverachtig over omdat ik best snel misselijk word in een bus. Die hebben altijd zo'n specifieke geur hé :p haha. Maar dat alles al voor je geregeld is, spreekt me dan weer wel aan. Misschien toch ooit eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, zo tof om te horen dat je ouders al een tijdje met de bus op reis gaan. Gewoon het reizen met de bus (niet begeleid) is dus inderdaad ook een optie. En vaak valt dat qua prijs super goed mee. Als je snel misselijk wordt is het natuurlijk weer wat anders. Al moet ik zeggen dat ik normaal ook erg snel last heb van reisziekte, maar dat het in zulke bussen altijd heel goed meevalt. De bus-geur (haha!) moet je er wel altijd bijnemen natuurlijk ;)

   Verwijderen
 6. Ik heb een keer in een bus gezeten naar Sziget (een festival in Budapest). Dat was ongeveer 19 uur. Ik zou het nooit meer doen. Al dat zitten en dan ook nog hartstikke wagenziek.
  Een echte busreis heb ik nooit gedaan, maar dat is dan ook totaal niks voor mij. Vooral door mijn wagenziekte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh, 19u is dan ook wel héél lang. Ik denk dat ik dat ook niet zou kunnen. Niet qua reisziekte, maar wel qua stilzitten. Haha.

   Verwijderen