Werelddierendag!

Pixabay – Skeeze

Goh, dieren liggen me erg nauw aan het hart en dierenleed gaat bij mij door merg en been. Ik wil meer dan tien miljoen dingen kwijt over de maatschappij en hoe die dieren tegenwoordig durft te behandelen en mijn brein begint tegen 200 km/uur te werken als het op dierenwelzijn aangaat. Dit artikel kan dus nogal chaotisch worden. Wees gewaarschuwd. Maar lees ook vooral verder. 

‘KEEP FIGHTING FOR ANIMAL RIGHTS. YOU MAY LOSE YOUR MIND BUT YOU WILL FIND YOUR SOUL!’

Vroeger vs. nu
Ik ben al meer dan 17 jaar heel bewust vegetarisch omdat ik de vleesindustrie pure gruwel vind. Dieren vermoorden zodat wij wat meer ‘lekker’ eten hebben kan er bij mij echt niet in. Dat men het vroeger normaal vond om dieren te doden om te kunnen overleven vind ik heel begrijpelijk, maar dat men deze gewoonte klakkeloos heeft behouden vind ik gewoon waanzin. Tegenwoordig kan je màkkelijk overleven zonder vlees of vis. Waarom dan nog al die onschuldige wezens zo hard laten afzien?!

Hypocriet?
Nu ja, de hysterie rond de slachthuizen in Tielt en in Izegem hier in België toonde in mijn ogen een hele hoop hypocriete mensen. Die beelden waarin koeien levend worden opgehangen en kreupele varkens worden geschopt worden ‘ver-schrik-ke-lijk’ gevonden door een hoop vleeseters die nadien ook gewoon vlees blijven eten. Alsof hun hamburger op magische wijze op hun bord is beland; het dier in kwestie een luxe leve heeft gehad om vervolgens op sprookjesachtige wijze aan z’n eind te komen. Mensen willen volgens mij niet beseffen dat er voor hun stuk vlees een dier heeft moeten lijden!

De horror begint niet ‘pas’ bij de slacht
Wat mij ook stoort is dat landbouwers, slagers, andere slachthuizen als diegene die slecht in de media komen,… dan ook al snel naar voor komen met de reactie dat zij het beu zijn om de stempel ‘beul’ of ‘moordenaar’ te krijgen. ‘Zij zorgen namelijk wél goed voor hun dieren.’ Euhm… Alsof het slachten (/vermoorden) van een dier hoort bij een goede verzorging. Bovendien begint de horror ook niet bij de slacht zelf. Die begint al bij de geboorte van het dier. Denk aan kippen die met hopen op elkaar in een ruimte zitten, kalfjes die meteen bij de moeder worden weggehaald of biggetjes die vertrappeld worden omdat er niet genoeg ruimte is. Dat is allemaal niet ok!

Lichtpuntje
Gelukkig is er ook een lichtpuntje en worden er steeds meer mensen vegetarisch, en zelfs veganistisch. Hoewel ik in mijn omgeving niemand ken die geen vlees meer eet en ik voornamelijk rotopmerkingen en veel gekke vragen krijg over vegetarisme, blijf ik erin geloven dat er beterschap op komst is. Dat mensen gaan beseffen dat het niet ok is om dieren te misbruiken voor ons welzijn. Zo hoorde ik Gert Verhulst onlangs in Gert Late Night zeggen dat hij dacht dat vlees eten niet meer verantwoord zou kunnen worden binnen twee à drie generaties. Laat het ons hopen!

Sorry not sorry
En hoewel ik nu nog 1001 dingen wil zeggen (in elk slachthuis worden dieren mishandeld, de vee-industrie is de grootste boosdoener op vlak van klimaatverandering, ook huisdieren hebben rechten, laat katten neutraliseren,… ) ga ik hier toch maar afronden. Ik denk dat ik genoeg de ‘animal activist’ heb uitgehangen voor vandaag en waarschijnlijk ook alweer teveel mensen op de tenen heb getrapt door te zeggen wat een dier zou zeggen moest het een stem hebben.

Werelddierendag!
Dus bij deze… (om nu écht af te ronden) denk op werelddierendag misschien eens niet alleen aan je eigen huisdieren, maar aan àlle dieren. Dank bij voorbaat.

Pixabay – RyanMcGuire

‘THE LEAST I CAN DO IS SPEAK OUT FOR THOSE WHO CANNOT SPEAK FOR THEMSELVES.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Mijn vakantie in Frankrijk in 20 woorden

Volgende bericht

Sans Soucis!