Toerist in eigen land: IEPER

Afgelopen zomer trok ik samen met mijn ouders een dagje naar Ieper. We liepen er eerst wat door de stad, volgden vervolgens een toeristische autoroute (door Ieper en omstreken) en keerden daarna terug naar Ieper centrum om er The Last Post aan de Menenpoort mee te kunnen maken. Een dag die je, zeker als inwoner van België, echt weleens moet meegemaakt hebben vind ik. Stilstaan bij de gruwel van de eerste wereldoorlog zet je hier wel even met beide voeten op de harde grond. En soms is dat gewoon écht even nodig!

DE STAD
Ieper is een relatief kleine stad gelegen in de provincie West-Vlaanderen. Tijdens de eerste wereldoorlog is de stad vrijwel volledig verwoest, waarna men begonnen is met de wederopbouw en geprobeerd heeft de vooroorlogse situatie zo goed mogelijk terug te brengen. Tegenwoordig kan je in het centrum musea ontdekken, gezellige cafés en lekkere restaurantjes bezoeken, gaan shoppen of één van de indrukwekkende oorlogsmonumenten gaan bewonderen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Menenpoort
Deze stadspoort werd gebouwd als Brits oorlogsmonument en draagt de namen van meer dan 50.000 vermiste soldaten. Elke dag stipt om 8u ’s avonds wordt er ook The Last Post gespeeld als herinnering aan de gesneuvelden in Ieper. In 1985 bad paus Johannes Paulus II hier overigens voor de vrede, en sinds die periode wordt Ieper ook wel ‘de vredesstad’ genoemd.

Grote Markt
Een erg fraai plein waarop je o.a. het In Flanders Fields museum kunt terugvinden. Wij gingen er ook gezellig iets eten in één van de véle horecazaken en brachten ook een bezoekje aan de toeristische dienst. Altijd handig natuurlijk.

Sint-Maartenskerk
Deze kathedraal is maar liefst 100 meter hoog en werd tijdens de eerste wereldoorlog volledig vernield en daarna weer opgebouwd. Op zich heb ik niet zo veel met kerken en dergelijke, maar deze vond ik wel mooi om eens gezien te hebben!

In Flanders Fields
In de Lakenhalle op de Grote Markt is het museum ‘In Flanders Fields‘ gevestigd. Het is een modern en interactief oorlogsmuseum. En zoals op de website ook geschreven staat is het: ‘de ideale aanloop voor een bezoek aan de frontstreek!’. Ik had het niet beter kunnen zeggen!

Ypres Salient autoroute
Je kunt Ieper (al dan niet begeleid) verkennen met de fiets, met de moto, met de huifkar, met de auto, te voet,… . It’s up to you. Wij kozen ervoor om met de auto door de streek te trekken en kochten op de toeristische dienst de Ypres Salient autoroute. Deze bewegwijzerde route bracht ons naar de meest bijzondere bezienswaardigheden over een afstand van 70km. Easy peasy. En als ik dan enkele bezienswaardigheden moet opnoemen die mij het meest zijn bijgebleven antwoord ik resoluut de Duitse begraafplaats en Tyne Cot Cemetary. Ook Bedford House Cemetary vond ik de moeite. Het was één van de zovele begraafplaatsen op onze route maar sprong er voor mij toch uit omdat het er zo groot, maar toch zo rustig was. De ideale plaats om te bezinnen over wat er allemaal heeft moeten plaatsvinden zodat wij van onze vrijheid kunnen genieten.

EXTRA

John McCrae’s gedicht: ‘In Flanders Fields’ 
Iedereen kent het alom bekende gedicht wel. Het werd geschreven door de Canadese legerarts John McCrae nadat die een goede vriend in de buurt van Ieper moest begraven tijdens de oorlog. Zijn verdriet en trauma omtrent de oorlog vormen dan ook de inspiratie voor het gedicht. Later gooide hij het papier waarop hij het gedicht schreef weg, waarna een collega-officier het vond en het zo mooi vond dat hij het naar enkele Londense tijdschriften stuurde. Daar werd het voor het eerst gepubliceerd in het magazine ‘Punch’ en ontroerde het de Britse bevolking onmiddellijk. Helaas stierf John McCrae niet veel later, op amper 46-jarige leeftijd, aan een longontsteking die hoogstwaarschijnlijk het gevolg was van de chloorgassen die hij inademde tijdens de Tweede Slag bij Ieper.

Klaprozen
Sinds het gedicht van John McCrae staan klaprozen symbool voor de Eerste Wereldoorlog. In het gedicht ziet hij namelijk oneindig veel klaprozen bloeien, daar waar pas nog duizenden soldaten sneuvelden. Een militair kerkhof vol klaprozen is een beeld dat tot de verbeelding blijft spreken.

Ben jij al in Ieper geweest?

Comments (15)

 • Unknown

  29 september 2017 at 04:55

  jeetje wat heftig en indrukwekkend om dit stukje van de eerste wereldoorlog te bezoeken!

  liefs, nathalie

  1. HosteSarah

   2 oktober 2017 at 11:47

   Absoluut. Een dagje om over na te denken.

 • Sam – singlereadytomingleblog

  29 september 2017 at 09:31

  Ik ben er ooit een dagje met school geweest, maar zou graag nog eens teruggaan! Is gewoon ook een heel mooie stad 🙂

  1. HosteSarah

   2 oktober 2017 at 11:47

   Ja, zeker. Ieper is sowieso erg mooi. De moeite om nog eens terug te bezoeken zou ik zeggen 😉

  2. Talitha

   8 oktober 2017 at 18:22

   Moet je doen! Dan zorg ik dat ik er ook ben 😀

 • Evelyne Vergote

  29 september 2017 at 12:16

  Ik geef eerlijk toe dat ik er als West-Vlaming nog nooit geweest ben. Maar dat komt ooit wel eens 😉

  1. HosteSarah

   2 oktober 2017 at 11:49

   Serieus?! Allé gij. Zelfs nooit geweest met school dan? Zelfs voor mij was het mijn tweede bezoekje al. Moet ge eens naartoe gaan. Ideale plaats voor een fotograaf ook 😉

 • Anne – Ditisanne.nl

  29 september 2017 at 17:07

  Indrukwekkend! Ben er nooit geweest maar lijkt me wel erg mooi!

  1. HosteSarah

   2 oktober 2017 at 11:49

   Zeker de moeite!

 • Nesrin

  30 september 2017 at 15:34

  Indrukwekkend die klaprozen. Het lijkt me een mooie stad.

  1. HosteSarah

   2 oktober 2017 at 11:50

   Ja, éh? Die klaprozen pakken soms op je adem. Zo indrukwekkend!

 • Talitha

  8 oktober 2017 at 18:19

  Ik ben geboren en opgegroeid in Ieper! Maarrrr… ik heb pas twee jaar geleden voor het eerst een loopgraaf gezien en Tyne Cot bezocht. Klinkt raar, maar als je er opgroeit ben je zo compleet niét bezig met de geschiedenis van de stad, het is gewoon… tja, de stad waar je naar school gaat en op café gaat enzo. Toen ik 17 was vroeg een oude Britse man mij eens hoe het was om in zo'n indrukwekkende historische stad te wonen, en ik stond echt met mijn mond vol tanden. Indrukwekkend? Serieus? Dit gat? En vervolgens ben ik naar Amsterdam verhuisd. Waar dus ook mensen wonen die bijvoorbeeld nooit het Anne Frankhuis hebben bezocht, om precies diezelfde redenen! Tegenwoordig apprecieer ik Ieper VEEL meer, overigens, sinds ik er maar af en toe meer ben. Dan zie ik het toch ook ineens eventjes door de ogen van anderen 🙂

  1. HosteSarah

   8 oktober 2017 at 21:57

   Dat hoor je inderdaad vaak, ja. En ik vind het ook wel herkenbaar. Zelf ga ik ook altijd liever ergens anders naartoe dan naar eigen streek. Puur omdat je de omgeving zo kent en er zo gewoon aan bent let je minder op al het moois dat er te ontdekken valt. De laatste paar jaren probeer ik daar ook een beetje op te letten; dat ik mijn eigen omgeving niet vergeet 🙂

 • Katrien Wittemans

  9 oktober 2017 at 20:12

  Wij gingen vorig jaar een lang weekend naar de streek. Supermooi! Zowel Ieper als de gebieden die er rond liggen.

  1. HosteSarah

   10 oktober 2017 at 14:51

   Een lang weekend doorbrengen in de streek is inderdaad wel een goed idee. Er is zoveel moois en indrukwekkend te zien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Toerist in eigen land: LIER

Volgende bericht

Mijn vakantie in Frankrijk in 20 woorden