I wanna run with the wild horses

In Rivierpark Maasvallei kan je een grote groep wild levende Konikpaarden gaan bewonderen. Meestal hangen ze rond in natuurgebied De Rug in Roosteren, vlakbij de brug. Het is ook daar dat ik af en toe ga rondhangen met mijn knappe, wilde vrienden. Niets zo heerlijk dan de vrijheid die je hier voelt! 

GESCHIEDENIS
Het Konikpaard is in Polen gefokt als vervanger voor zijn voorvader ‘de Tarpan’. Evenals vele andere wilde paardenrassen is de Konik eerder een pony dan een paard; hij is amper 1.40m hoog. Andere kenmerken zijn de streep op de rug, de korte (maar stevige) hals, de muisgrijze kleur en de korte oortjes. Zijn naam is niet voor niets afkomstig van het Poolse woordje ‘Konik’, dat ‘Paardje’ betekent. Omdat de Konik een wild paard is kan hij ook makkelijk zonder verzorging en heeft hij er geen problemen mee constant buiten te leven. Ook is hij nagenoeg vrij van ziekten waar gedomesticeerde paarden wel regelmatig mee te maken hebben. Een klein, maar sterk paardje dus!

GEDRAG
Konikpaarden zijn kuddedieren met een druk sociaal leven. In het midden van de zomer hebben ze het rustig; hun veulentjes zijn geboren en de merries zijn opnieuw gedekt. Dan kunnen ze genieten van hun wilde leventje en leren ze de veulens al spelenderwijs aan wat hun allemaal te wachten staat. Paarden leven namelijk in kuddes met één (of meer) leidende hengst(en). Opgroeiende veulens die in hun puberteit belanden horen de kudde te verlaten en zich aan te sluiten bij een andere kudde. Jonge hengsten zul je ook vaak met elkaar zien stoeien; zo leren ze sterk genoeg te worden om later hun eigen kudde te gaan leiden.

NATUURBEHOUD?
Konikpaarden worden in België en Nederland gebruikt om natuurgebieden te begrazen omdat ze qua voedsel niet zo veeleisend zijn. Ze eten gras van lage kwaliteit en kunnen op een efficiënte manier een groot gebied kort grazen.  M.a.w. een goedkope manier om de vegetatie in natuurgebieden in bedwang te houden.

WILD ONES

Het zijn en blijven natuurlijk wilde dieren; ze worden door niemand gevoerd of verzorgd. Ze leven helemaal vrij. Als voorbijganger mag je ze bijvoorbeeld ook absoluut niet voederen want hun lichaam zorgt er automatisch voor dat vetreserves in de zomer al op peil worden gebracht, zodat ze er in de winter even tegen kunnen. Dat natuurlijke gedrag mag uiteraard niet verstoord worden. Met mensen knuffelen is ook iets dat tegen hun natuur in gaat; er bestaat altijd een mogelijkheid dat ze dan gaan bijten of schoppen (want dat doen ze nu eenmaal bij soortgenoten ook). Probeer hun dus voornamelijk te negeren en wees op je hoede als je ze toch aanraakt. 

WAAR? 
Zelf ga ik de paarden graag opzoeken in Rivierpark Maasvallei. Zoals ik al zei kan je ze vaak vinden in natuurgebied De Rug in Roosteren, vlakbij de brug. Het adres? Maaseikerweg. Daar kan je aan de brug parkeren op een kleine parking en van daaruit kan je beginnen wandelen. Voor dat gevoel van vrijheid moet je zeker hier zijn! Genieten!

All I want is the wind in my hair, to face the fear but not feel scared. 
Ooh, wild horses I want to be like you.
Throwing caution to the wind I’ll run free too. 
Wish I could recklessly love, like I’m longing to. 
I wanna run with the wild horses.
– Natasha Bedingfield

Comments (4)

 • Rebecca

  11 september 2017 at 12:23

  Wauw wat mooi dat je zo dicht bij ze kan komen. Wat zijn het toch prachtige beesten hé!

 • zosammieenzo

  11 september 2017 at 17:42

  Prachtige foto's, het blijven schitterende dieren!

 • Evelyne Vergote

  11 september 2017 at 17:45

  Mocht het dichter bij huis zijn, ik zou er zeker eens langsgaan. Moet prachtig zijn om te zien en te fotograferen!

 • Unknown

  11 september 2017 at 18:25

  Wat een mooi stukje natuur zeg!
  Prachtige locatie!:-)
  Liefs, Nathalie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

10x waarom je Wenen écht eens moet bezoeken!

Volgende bericht

Praag in pictures