10x waarom je Wenen écht eens moet bezoeken!

Wist je dat Wenen dit jaar, voor de achtste keer op rij, door adviesbureau Mercer werd uitgeroepen tot de stad met de beste levenskwaliteit? Ze hebben er blijkbaar een erg goed onderwijs, het openbaar vervoer is er niet chaotisch en niet duur, de lucht is er gezonder en de mensen voelen zich er veilig. Alleen maar redenen om Wenen op je bucket list te zetten lijkt mij. Al zijn er nog een hoop meer positieve kanten aan de stad... ! Hier volgen tien redenen waarom ik Wenen een bezoekje meer dan waard vind!

01. Klassieke muziek zoals nergens anders
Wenen wordt ook weleens het centrum van de klassieke muziek en de opera genoemd. Nergens anders ter wereld 'voel' je de muziek zoals je die hier kunt voelen. Je krijgt er instant kippenvel van. Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss,... . Het zijn maar enkele bekende componisten die in Wenen gewoond en gewerkt hebben, en die de stad een belangrijke rol hebben gegeven in de muziekgeschiedenis. Zelfs ik, niet de grootste liefhebber van klassieke muziek, ben in Wenen naar een Mozart/Strauss concert gaan kijken en heb daar van élke seconde genoten. Grote aanrader!

02. Koffiehuizen, koffiehuizen, koffiehuizen
Koffie drinken is in Wenen wel een ding. Het is er een cultuur op zich. Wanneer je in een typisch koffiehuis binnengaat dan is het interieur ook altijd donker en ouderwets, maar wel erg sfeervol. Ik voel mij op zulke plaatsen altijd meteen thuis. Er heerst vaak een bepaalde ambiance die mij wel aantrekt. Café Central, Demel en Café Sacher zijn trouwens enkele van de meest bekende koffiehuizen in Wenen. Blijkbaar stuk voor stuk de moeite waard!

03. Sachertorte en Apfelstrudel
En uiteraard hoort er bij koffie ook gebak! En dat is er in Wenen dan ook ruim voorhanden. Proef zeker eens sachertorte (in Café Sacher) en apfelstrudel (bij Demel), want dat is echt hemels lekker. Ik spreek uit ervaring. Hmmm.


04. De Naschmarkt
Eén van de meest bekende en grootste markten van Wenen is de Naschmarkt. Je kunt er vanalles kopen (van kleding tot groenten tot fruit tot prullaria) en er zijn onwijs veel verschillende eetkraampjes. Super gezellig om wat van al het verschillende eten te proeven en gewoon wat tussen alle kraampjes te kunnen struinen!

05. Haal je innerlijke kind naar boven in Prater
Prater is een mooi, groen gebied waarin je o.a. een amusementspark kunt vinden. En net dat amusementspark vind ik zo plezant! Het lijkt wel alsof je teruggaat in de tijd aangezien het park al meer dan 235 jaar bestaat. Je kunt er erg ouderwetse attracties zoals paardenmolens en spookhuizen terugvinden, en als hoogtepunt is er het wereldberoemde reuzenrad waarin je een mooi uitzicht over het hele park hebt. Super tof! Ik voelde mij hier weer eventjes 10 jaar. Heerlijk :)


06. Sprookjesachtige witte paarden
Hoewel ik echt geen fan ben van de paardenkoetsen (want dierenmishandeling!), kan ik niet ontkennen dat Wenen een bepaalde charme heeft door alle (voornamelijk witte) paarden die je er in de stad ziet rondlopen. Met op de achtergrond een hele hoop fantastische gebouwen en hier en daar een groot paleis, waan je je regelmatig in een sprookje. Ook de Spaanse Rijschool zorgt voor een unieke sfeer! Daar kan je prachtige Lipizzaner paarden gaan bewonderen en, als paardenliefhebber, was ik daar erg van onder de indruk! Aanrader!


07. Prinses Sisi en haar turbulent verleden
Prinses Sisi wordt vandaag de dag nogal geromantiseerd en bleek helemaal niet de gelukkige, vriendelijke prinses te zijn die de meeste mensen kennen zoals ze op tv wordt voorgesteld. Zo leed ze aan anorexia en verloor ze tijdens haar leven twee van haar vier kinderen. Haar man, Franz Josef, bleek daarbovenop ook niet meteen een echte prince charming te zijn. Heel interessant om in Wenen meer over haar te weten te komen. Daar leeft haar verhaal ook nog echt. Heel speciaal!

08. Je voelt je een prinses
De paarden, de paleizen, de verhalen over Sisi, de mooie koninklijke tuinen waardoor je kan struinen,  de koffiehuizen met de grote kroonluchters waarin je heerlijke koffie's kunt drinken en apfelstrudel kunt eten,... . Je voelt je in Wenen echt een prinses! Ik kan het niet anders omschrijven. Uniek.


09. Kusjes voor de kunst
Je hebt ongetwijfeld al gehoord van 'De Kus' van Gustav Klimt. Het werk is enorm bekend én je kan het gaan bewonderen in het mooie Belvedere museum in... jawel... Wenen. En, net zoals bij klassieke muziek, zal ook kunst je hart hier weten te veroveren. Neem het van mij aan. You will fall in love ;)

10. De kerstmarkten
Oké. Ik kan niet met zekerheid zeggen of de kerstmarkten in Wenen echt de moeite zijn om eens gaan te bezoeken aangezien ik er zelf nog nooit eentje heb meegemaakt, maar ik kan wel met zekerheid zeggen dat ik eens een kerstmarkt wil meemaken daar. Het lijkt mij magisch mooi om in Wenen te zijn tijdens de kerstperiode en om daar dan de gezelligheid van de kerstperiode mee te kunnen maken. Laat maar komen!

Ben jij al in Wenen geweest? Of staat de stad al op je bucket list?


9 opmerkingen

 1. Wenen staat zeker al op mijn TravelBucketList ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt me helemaal overgehaald, voor je Wenen blogpost stond het bij mij nooit echt op mijn lijstje, maar ik ben echt impressed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk artikel. Ik wil al lang eens naar Wenen en door deze tips krijg ik er nog meer zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel fijn om te horen! Wenen is zo leuk. Hopelijk krijg je ook snel de kans om de stad eens te bezoeken :)

   Verwijderen
 4. Wenen staat al een tijdje op mijn wishlist, het liefst zou ik er dan gelijk een dubbel citytrip van maken met Bratislava. Dankjewel voor al deze leuke tips, ga ze zeker onthouden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, ik wil al zolang een keertje naar Wenen. Zeker na het zien van deze foto's. Thanks voor de tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijne blog om te lezen en heerlijke foto's. Verder dan het vliegveld ben ik nog niet gekomen, maar lijkt me een leuke stad.

  BeantwoordenVerwijderen