Patiëntenperspectief: migraine symptomen

Ik heb al vaker geschreven over mijn migraine omdat het altijd leuk is, voornamelijk voor mede-migrainepatiënten, om verhalen van andere mensen te kunnen lezen. Dan heb je toch al snel het gevoel dat je niet alleen bent en kan je er misschien zelfs wat tips uithalen. Wat ik ook altijd graag doe is symptomen vergelijken. Sommige mensen ervaren een aanval compleet hetzelfde, anderen dan weer helemaal verschillend. Vandaar dit artikel met wat meer informatie over de symptomen die ik heb voor, tijdens en na een aanval. 

MIGRAINE?
Mijn complete migraine verhaal heb je hier al kunnen lezen, maar om het kort samen te vatten... mijn eerste aanval kreeg ik op mijn 17de. Zo'n elf jaar geleden. Na tal van doktersbezoeken en een hoop medicatie later neem ik nu dagelijks mijn portie Topamax om mijn migraine-aanvallen in toom te houden, en slik ik Almogran (of Sumatriptan) wanneer ik een aanval voel opkomen. Het nemen van deze medicatie werkt erg goed tegen migraine, maar neemt niet weg dat ik nog steeds vrijwel dagelijks hoofdpijn heb. En natuurlijk heeft het nemen van zulke (zware) medicijnen ook nadelen. Ik ben constant moe en zou op elk moment van de dag in mijn bed kunnen gaan liggen om een dutje te doen. Irritant, maar niet extreem hinderlijk. En ik vind het hoe dan ook fijner om moe te zijn dan om pijn te hebben.

Voor de geïnteresseerden is hier mijn migrainedagboek van het afgelopen half jaar (januari '17 - juni '17). Dan heb je meteen een idee van hoeveel hoofdpijn en hoeveel migraine ik heb, en wat voor pijnstillers ik daarvoor neem. Mocht je het niet zo makkelijk kunnen lezen? In dit artikel geef ik er wat meer informatie over.VISUELE AURA?
Check, dubbel check! Ik zie àltijd vlekken voor mijn ogen vooraleer mijn aanval echt begint. Dan weet ik dat ik medicatie moet beginnen nemen in de hoop de aanval tegen te houden. Soms werkt dat, soms ook niet. Wanneer er een grote aanval aankomt dan krijg ik ook een lam gevoel in mijn handen, wordt er één helft van mijn lichaam gevoelloos en valt het zicht in één oog weg. Dan weet ik al hoelaat het is. Dan moet ik mij vasthouden aan de takken van de bomen want dan staan er mij enkele vreselijke uren/dagen te wachten.

FOOD CRAVINGS?
Ja en nee. Voor en tijdens mijn migraine-aanvallen kan ik zelfs niet aan eten denken. Erna, wanneer ik aan het bekomen ben van de pijn, dan heb ik altijd zin in ijs. Die koude doet dan goed in mijn hoofd; voelt verfrissend aan. Ofzo.

SPRAAKPROBLEMEN?
Yup. Soms herhaal ik dan een woord opnieuw en opnieuw en opnieuw. Een beetje alsof ik stotter. Of ik kan niet op een bepaald woord komen. En ik kan mij dan ook heel slecht uitdrukken. Ik voel mij dan altijd een beetje een zombie die erg veel moeite moet doen om te kunnen zeggen wat ze wilt zeggen. Erg vervelend allemaal.

GEHEUGENVERLIES?
Tijdens een aanval? Nee. Maar sinds mijn migraine begonnen is heb ik wel meer problemen met mijn geheugen dan ervoor. Of dat nu toevallig is of komt door mijn frequente hoofdpijn/migraine? Of door de medicatie? Geen idee.

ANDERE SYMPTOMEN?
Tijdens een aanval kan ik absoluut NIET tegen licht en geluid en moet ik in een donkere, stille kamer gaan liggen. Ik ben ook altijd misselijk en ik kan mij enkel concentreren op mijn pijn. Vaak ben ik dan ook wat verward en loopt de pijn door tot in mijn nek en schouders. Ik heb ook altijd periodes dat ik extreem ronddraai in bed omdat ik met mezelf geen blijf weet van de pijn, om dan vervolgens stokstijf te blijven liggen omdat bewegen teveel pijn doet. Mijn mama vindt dat laatste altijd erg eng omdat ik er dan blijkbaar zo levensloos bijlig. Oeps.
Ook heb ik altijd last van mijn haar tijdens een aanval. Alsof dat zwaar aanvoelt op mijn hoofd ofzo. Mijn elastiekje moet ik dan uitdoen omdat dat vaak te strak aanvoelt, maar wanneer ik het dan niet meer draag dan blijf ik dat gevoel van 'spanning' op mijn hoofd behouden. Vervelend!

Wanneer een aanval voorbij is en ik aan het bekomen ben van de pijn (daar heb ik namelijk ook wel wat tijd voor nodig), beluister ik graag ASMR video's op youtube. Dat is voor mij altijd de ideale manier om terug aan geluid te wennen en meteen ook perfect om wat te proberen ontspannen.

En voilà. Dat waren ze; mijn migraine symptomen.

Ken jij iemand die ook last heeft van migraine? Of heb jij het misschien zelf ook? 

Liefs, Sarah 

6 opmerkingen

 1. Mijn migraine-aanvallen zijn gelukkig niet zo erg. Ik word bij een migraine-aanval misselijk en hang meerdere keren per dag boven de pot. Ik kan amper blijven rechtstaan en moet steun zoeken bij een pilaar of muur ofzo. Ik kan wel redelijk tegen natuurlijk licht, maar wanneer ik wakker word met een migraine-aanval en dan word het licht boven mij aangedaan voelt dat voor mij niet echt aangenaam. Aan eten moet ik ook niet denken, maar probeer toch cola zonder spuit binnen te krijgen. Zorgt voor suikers in mijn lichaam die mijn maag terug wat rust geeft (op doktersadvies!). Wanneer ik bijvoorbeeld een aanval voel opkomen moet ik onmiddellijk Ibuprofen 600mg nemen. Ik kreeg onlangs op het werk van een collega een medicijn genaamd Excedryn. Dat is zonder voorschrift bij de apotheker te verkrijgen. Werkt ook wel bij mij. Wanneer ik dit of de Ibuprofen inneem verdwijnt de harde kern binnen iets van een halfuur, maar blijf ik voor de rest van de dag (of enkele dagen) een lichte zindering over mijn hele voorhoofd. Wanneer ik iets bij de grond moet oprapen voelt mijn hoofd als lood aan. Een bed is ook iets waar ik steeds naar verlang bij een aanval. Mijn aanvallen komen meestal wanneer ik moet menstrueren, maar dat is gelukkig al veel verbeterd sinds ik overgeschakeld ben op een andere soort pil. Doch ben ik nog niet volledig verlost van de aanvallen en is de ene erger dan de andere. Ik hoop dat het bij jou ook ooit eens beter gaat, want ik denk dat dit op termijn toch onleefbaar is..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo vervelend, éh? Gelukkig dat pijnstillers bij j zo goed helpen! Al is het ook nooit fijn om met zo'n nazindering in uw hoofd te blijven rondlopen. Ik ken het gevoel. Brr. En inderdaad. Hopen dat er ooit een oplossing voor gevonden gaat worden want op termijn is dit effectief om gek van te worden. Absoluut!

   Verwijderen
 2. Jeetje wel heftig migraine, zelf heb ik het niet maar vind het heel goed dat je het deeld. Zeker voor mensen die migraine misschien ook denken te hebben kan dit heel fijn zijn om te lezen!
  Liefs, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb 3 keer per jaar ofzo een aanval. Maar de ergste is zelfs nog niet zo erg als de jouwe. Lijken me echt vreselijke momenten. Bij mij worden ze vaak ook uitgelokt door vermoeidheid. Meestal start de dag met sluimerende hoofdpijn. Als ik dan paracetamol neem en het gaat niet voorbij, weet ik dat er migraine aankomt. Beste remedie is dan een aspirine nemen en liefst een uur of 2 in m'n bed kruipen. Op 't werk is het dan aspirine nemen en ff luchtige taakjes doen waarbij ik rustig kan blijven zitten. Heb ik niet de juiste medicatie bij de hand wordt de hoofdpijn snel erger en echt kloppend net boven m'n ogen. Dat gevoel aan m'n haar heb ik dan ook. En ik word echt misselijk, heel soms ook zwarte vlekken. Ik ben 2 keer naar huis moeten gaan van 't werk. Maar nu let ik goed op dat ik de juiste medicatie altijd op zak heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er goed op tijd bij zijn met medicatie doet altijd heel veel! En brr... een aanval krijgen op het werk (of eender waar op verplaatsing) vind ik altijd gruwelijk. Zo vervelend! Jammer dat jij er ook van kunt meespreken. Veel goede moed met de migraine zou ik zeggen. Drie aanvallen per jaar zijn er nog steeds drie te veel! Hopelijk vinden ze ooit een middel uit dat ons er vanaf kan helpen!

   Verwijderen