Londen TIP: Greenwich

Greenwich (uitspraak: grin-nitsj) is voornamelijk bekend omwille van de tijdzone die er ook naar genoemd is: de Greenwich Mean Time (GMT). Het is geen trekpleister à la Big Ben of The London Eye, maar deze charmante wijk in Londen is hoe dan ook toch een bezoekje waard. Trek er dus gerust een hele dag voor uit, want het is echt weleens de moeite! 

ER GERAKEN?
Je kan vanuit Londen centrum makkelijk met de auto, trein, DLR, of boot in Greenwich geraken. Neem je de DLR (Docklands Light Railway), probeer dan helemaal vooraan te gaan zitten. De DLR is namelijk een soort trein die rijdt zonder bestuurder. Wanneer je helemaal voorin zit dan heb je een leuke treinervaring die je niet overal kunt meemaken. Alsof je in een attractie in een pretpark zit.

Neem je echter de boot, dan kan je ook spreken van een unieke ervaring. Je ziet Londen namelijk niet elke dag vanop de Thames. Tip: neem de Clipper Boat (oftewel de rivierboot) ter hoogte van de Big Ben om van daaruit alle bekende bezienswaardigheden in Londen vanuit de boot te spotten. Tickets kosten ongeveer £6,5 per persoon voor een enkele rit en kan je simpelweg met je Oyster Card betalen.

(Uitzicht vanop de rivierboot)

BEZIENSWAARDIGHEDEN?
De belangrijkste attracties in Greenwich liggen allemaal in en rondom het Greenwich park, dat zich zo’n 15-tal minuten wandelen van zowel de pier als het treinstation bevindt. Het park is bovendien het oudste park in Londen en is maar liefst 74 hectare groot. De ideale plaats dus om naartoe te trekken als je uit de drukte van het centrum van Londen wilt ontsnappen. Je zal hier hoe dan ook wel érgens een rustig plekje kunnen vinden om wat te kunnen bekomen van de stad. Wil je Greenwich ontdekken? Trek er dan een hele namiddag, of zelfs een complete dag op uit. Je kunt hier namelijk echt wel wat leuke dingen doen!

Greenwich Foot Tunnel
Bij de Greenwich Pier, tegenover Cutty Shark, kan je in een rond huisje de trap of lift naar beneden nemen, en zo door een voetgangerstunnel (+/- 370m lang) onder de Thames doorlopen naar de Island Gardens aan de andere kant van de rivier. Van hieruit heb je een mooi zicht op Greenwich. Aanrader!

Cutty Shark
deze historische klipper uit 1869 is de enige overblijvende klipper uit de 19de eeuw die gebruikt werd  voor het transport van thee van en naar China. Tegen betaling kan je het schip bezoeken om op die manier meer te weten te komen over zijn geschiedenis.

Old Royal Naval College
Tegenover het Greenwich Park bevindt zich het Old Royal Naval College. Momenteel worden delen ervan nog steeds gebruikt als universiteit. Het terrein is echter volledig vrij om te bezoeken en ook in de kapel mag je gratis een kijkje gaan nemen; daar kan je namelijk mooie barokke muurschilderingen gaan bezichtigen.

National Maritime Museum
Greenwich staat bekend om zijn rijke maritieme verleden, waardoor in 1997 het maritieme gebied van de wijk tot werelderfgoed werd uitgeroepen. Het National Maritime Museum mag je hier dus zeker niet missen. De collectie bestaat uit zo’n 2.500.000 items waaronder scheepsmodellen, uniformen, schilderijen,… . Hier ben je dus wel eventjes zoet. En als kers op de taart? De inkom is gratis!

Queen’s House
Het 17de eeuwse Queen’s House valt goed op met haar mooie zuilengalerij. Het werd gebouwd door Inigo Jones en was het eerste Palladiaanse gebouw in Engeland, waardoor het één van de belangrijkste gebouwen in de Britse architectuurgeschiedenis is. Vandaag de dag kan je er indrukwekkende kunst gaan bezichtigen, kan je de ontzettend mooie wenteltrap beklimmen en kan je op zoek gaan naar de geest die er zogenaamd woont. Serieus. Brrr. Pluspunt is ook hier dat de inkom volledig gratis is!

Greenwich Park
Ga op onderzoek uit in het park want dat is echt groot! Maar liefst 74 hectare vol plezier! Diverse fonteinen, standbeelden van o.a. Captain Cook en General Wolfe, een roeivijver, een kruidentuin, een speeltuin en een bloementuin, een plaats die afgezet is voor herten, sportvelden, een muziektent voor wanneer er een evenement plaatsvindt, Queen Elizabeth’s Oak (een eik uit de 12de eeuw),… . Genoeg om jezelf even bezig te houden dus. Vergeet bij mooi weer ook niet te gaan picknicken op de heuvel bij het Royal Observatory. Daar heb je namelijk een erg mooi uitzicht over Londen. Super gezellig!

Royal Observatory
Midden in Greenwich Park loop je de heuvel omhoog en daar vind je het Royal Observatory. Hier heb je dus een prachtig uitzicht over heel Londen, wat het meteen de ideale plek maakt om te gaan picknicken. Of om de zon te zien opkomen of ondergaan. Het is daarom ook wel meteen één van de drukste plekjes in Greenwich.

Wanneer je het Koninklijk Observatorium wilt bezoeken dan leer je alles over de Greenwich Mean Time (GMT) waar onze tijdzones op zijn gebaseerd. Loop je hier ’s avonds in het donker voorbij? Dan laat een laserstraal zien waar de GMT (oftewel de nulmeridiaan) exact ligt. Tof om te zien!

Ranger’s House
In de zuidoostelijke hoek van Greenwich Park staat het Ranger’s House. Een Georgische villa die in de 17de eeuw werd gebouwd en vandaag de dag een museum is waarin de Wernher kunstcollectie wordt tentoongesteld. De collectie omvat zo’n 700 kunstwerken waaronder schilderijen, juwelen, porselein,… . Voor de geïnteresseerden.

Greenwich Market
Dagelijks open van 10u-17u30. Een gezellige overdekte markt midden in het centrum van Greenwich. Je kunt er dingen kopen van antiek tot vintage kleding tot etenswaren. Niet te missen. Bovendien zijn er in de buurt ook tal van leuke winkeltjes en restaurantjes te vinden. Heel gezellig.

Ben jij al eens in Greenwich geweest? 


Comments (7)

 • Joanne

  18 augustus 2017 at 13:39

  Wat een mooie foto's! Ik ben er nog nooit geweest, maar het ziet er prachtig uit 🙂

  1. HosteSarah

   21 augustus 2017 at 12:20

   Dankje!

 • TypischKim

  18 augustus 2017 at 18:12

  Wauw wat een gave foto's!

  1. HosteSarah

   21 augustus 2017 at 12:20

   Dankjewel!

 • Iris

  19 augustus 2017 at 21:21

  Wat ziet het er gaaf uit! Je meent echt hele mooie foto's gemaakt! Nu wil ik daar echt een keertje heen!

  1. HosteSarah

   21 augustus 2017 at 12:21

   Dankjewel!

 • Marcella Molenaar – Inspire to Travel!

  24 augustus 2017 at 13:16

  Leuke tip, Greenwich klinkt tof! Dat uitzicht op de stad alleen vind ik tof!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

A few of my favorite things #1

Volgende bericht

My end of summer bucket list - Wat ik nog wil doen voor de herfst