15 dingen die je NIET moet doen op Bali

Om mijn Bali-artikels af te sluiten wil ik het hier nog even hebben over de dingen die je beter niet kunt doen op Bali. Uiteraard ben ik, na slechts één keertje op het prachtige eiland te zijn geweest, totaal geen expert. Maar deze dingen zijn mij toch bijgebleven na onze reis. Dus voor diegenen die ook een (eerste) reisje naar Bali op de planning hebben staan is het misschien wel eens handig om dit lijstje te lezen. Dus voilà. Dit zijn de dingen die je (naar mijn mening) NIET moet doen als je op Bali bent… 


01. KOPI LUWAK KOFFIE DRINKEN
Ok. Ik moet toegeven dat Kopi Luwak drinken écht op mijn bucket list stond. Tot ik op Bali zag hoe de diertjes daar behandeld worden. Serieus. In mijn dromen zag ik de loewaks gezellig rondlopen in de natuur, waarna de mens op zoek zou gaan naar hun uitwerpselen. (Want daarvan wordt de Kopi Luwak koffie gemaakt.) Maar boy, was I wrong. Op Bali zitten de diertjes in ieniemienie kooitjes opgesloten en word je op verschillende plaatsen ook aangesproken door locals met de vraag of je ze wilt vastpakken in ruil voor geld. No thank you! Dat ze die Kopi Luwak maar snel afschaffen als het maken ervan op zo’n manier moet verlopen. Arme beestjes.

02. APEN (WILDE DIEREN) VOEREN/AANRAKEN
In een vorig artikel heb ik het al gehad over Monkey Forest en over hoe ik daar een dubbel gevoel aan heb overgehouden. Apen worden hier (zo ook op andere toeristische plaatsen op Bali) opgejut door toeristen en worden daar agressief van. Ik ga het hier niet hebben over alle nadelen van het voeren en/of aanraken van wilde dieren want dan ben ik uren bezig, maar geloof mij. Het heeft alleen maar nadelen voor de dieren in kwestie. Ik kan begrijpen dat je graag eens een aap wilt aaien of een selfie met zo’n dier wilt maken, maar éh… als je de gezondheid van de dieren erdoor kan beschadigen is dat het écht niet waard! Toch?!

03. NAAR DE DIERENTUIN GAAN
Als je mijn blog al langer leest dan weet je dat dierentuinen helemaal mijn ding niet zijn. Wilde dieren horen thuis in het wild, niet in een kooi! Maar hoe dan ook. Ondanks dat ik vind dat je in geen enkel land naar de dierentuin hoort te gaan wilde ik toch even vermelden dat het Elephant Safari Park in Ubud een grote NOT DONE is! Hoewel het omschreven wordt als een must-do op Bali en op Tripadvisor vrijwel alleen maar positieve commentaar krijgt, is het pure dierenmishandeling hoe er met de olifanten wordt omgegaan. Over zulke praktijken kan je hier meer lezen!

04. ZELF MET DE AUTO (BROMMER) RIJDEN
Het verkeer op Bali moet je meegemaakt hebben om te beseffen hoe chaotisch het is. Waag je er niet aan zou ik zeggen. Ook de brommer zou ik persoonlijk vermijden. Puur uit veiligheidsredenen.

05. OP ÉÉN PLAATS VERBLIJVEN
Als je graag twee weken wilt chillen in een luxe hotel op Bali dan moet je dat natuurlijk gewoon doen, maar persoonlijk vind ik Bali daarvoor niet de geschikte plaats. Je moet het eiland gezien hebben door er rond te reizen. Zo verbleven Kristof en ik op drie verschillende plaatsen en was zelfs dat niet genoeg om alles op ons lijstje te kunnen zien. Er valt zoveel te beleven. Er zijn zoveel mooie plekken. Rondreizen is echt de boodschap.

06. IN EEN TAXI ZONDER METER STAPPEN
Taxies op Bali vond ik een grote ramp. Het was echt niet aangenaam om op zoek te moeten gaan naar een betrouwbare chauffeur en telkens te moeten vragen of de meter effectief wel opstond. Maar ok. Het hoort er natuurlijk bij. Op voorhand hadden we al gelezen dat de Blue Bird Taxi Group verreweg het meest bekende taxibedrijf op Bali (Indonesië) is. De auto’s zijn o.a. te herkennen aan hun lichtblauwe kleur en het logo op het dak. Ware het niet dat alle andere taxi’s deze uitstraling kopieëren en er dus vrijwel knal hetzelfde uitzien. Héél verwarrend. Er zijn een hoop chauffeurs die je dan willen vervoeren zonder hun meter op te zetten. Of ze zeggen simpelweg dat hun meter kapot is waardoor je wel een prijs moet overeenkomen voor je vertrekt. Niet altijd even plezant. Dit artikel over vervoer op Bali vind ik zeker een aanrader voor iedereen die meer wilt weten over de Balinese taxi’s!

07. VOEDSEL ETEN DAT JE NIET KUNT WASSEN, KOKEN, PELLEN OF SCHILLEN
Want Bali Belly bestaat echt. Ik spreek uit ervaring. Auwch. Was je handen àltijd voor je eet, zorg dat je constant desinfecterende handgel bij je hebt, en vergeet de Imodium en Motilium niet. Just in case.

08. ENKEL BEKEND VOEDSEL ETEN
Bali Belly is een ding, maar je moet de angst ervan je niet laten weerhouden om lokale dingen te eten. Indonesisch eten is overheerlijk, dus het zou zonde zijn als je enkel en alleen hamburgers met frietjes zou binnenwerken omdat je dat kent van thuis.

09. ARAK DRINKEN
Drink geen lokaal gestookte arak op Bali (/in heel Indonesië!). Het is namelijk een illegale en met methanol aangelegde rijstwijn die nierfalen, blindheid, beroertes en zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Jaarlijks vallen er tientallen slachtoffers in Indonesië. Als je dus ergens een cocktail op de kaart ziet staan die arak bevat… vermijden die handel!

10. CEREMONIES/OFFERS NIET RESPECTEREN
Er wordt weleens gezegd dat er op Bali geen dag voorbij gaat zonder ceremonie. De kans is dus groot dat je tijdens je reis zo’n viering gaat mogen meemaken. Zo botsten wij op een gegeven moment op een ceremonie op het strand, waardoor niemand lag te zonnebaden/de zee in ging. Een andere keer zorgde een ceremonie ervoor dat we een halfuur stil stonden op de baan. Dingen die je niet op voorhand plant, maar waar je je ook niet druk om hoeft te maken. Zulke ceremonies horen bij het leven op Bali. Dat horen wij, als toeristen, te respecteren. Zo ook de offermandjes die de Balinezen dagelijks maken en vaak op de grond voor hun huis leggen hoor je met alle respect te behandelen. Ze liggen dan wel op de grond, maar trap er alsjeblieft niet op! Een doorsnee huishouden in Bali zou ongeveer de helft van zijn inkomen aan al hun offers uitgeven. Ze doen dat uit dankbaarheid, en om boze geesten te verdrijven en de Goden gunstig te stellen. Respecteren dus!

11. VOOR JE UIT KIJKEN TIJDENS HET WANDELEN
Mede door de offers die overal op straat liggen kan je maar beter goed naar de grond kijken. Maar wat mij ook is opgevallen zijn de slechte wegen op Bali. Putten in de weg, grote gaten in de grond waar je letterlijk helemaal in kunt vallen, hondendrollen,… . Goed uit je doppen kijken!

12. JE VERZEKERINGSINFORMATIE VERGETEN MEE TE NEMEN (OP UITSTAP)
Leren surfen, leren duiken, met de brommer rijden, wilde dieren in de buurt,… . Een ongeluk is snel gebeurd. Vergeet dus zeker je verzekeringsinformatie niet mee te nemen als je op Bali (of in eender welk land) uit gaat. Ik heb bijvoorbeeld altijd alle nodige telefoonnummers in mijn portefeuille zitten voor moest ik in het buitenland in het ziekenhuis belanden.

13. DE ZEE ONBEWAAKT INGAAN
Zorg dat je, wanneer je de zee ingaat, altijd bewaking in de buurt hebt. Luister naar het advies van je gids, kijk naar de vlaggen (rood = verboden te zwemmen!), wees voorzichtig! De zee kan op Bali erg wild en onvoorspelbaar zijn. Wees op je hoede. Gebruik je gezond verstand.

14. DENKEN DAT IETS GRATIS IS
Want niets is gratis. Wanneer je ergens geen inkom moet betalen dan zul je gegarandeerd wel om donaties worden gevraagd hier en daar. En krijg je ‘zomaar’ armbandjes of kettinkjes van ‘extreem vriendelijke’ dametjes aan de ingang van een tempel? Dan dringen ze je nadien wel iets anders op dat je van hun moèt kopen! Niet altijd even tof.

15. DENKEN DAT JE ALLES GEZIEN GAAT HEBBEN
Nope. Je zult sowieso nog weleens willen terugkomen 😉 Want hoewel Bali niet erg groot is duurt het toch eeuwen om van punt A naar punt B te gaan. Voornamelijk door het chaotische verkeer en de slechte wegen. Als je dus denkt even snel het eiland rond te kunnen toeren heb je het mis. Plus, er is zoveel moois te zien op dit eiland. Daar heb je wel wat tijd voor nodig!

En dan heb ik het uiteraard nog niet gehad over de standaard dingen die je in wel meerdere landen niet hoort te doen. Denk aan kraanwater drinken als dat wordt afgeraden, je drankjes onbewaakt achterlaten in een bar, drugs kopen van een vreemde, fauna en flora beschadigen, afpingelen voor de fun, impulsief een tattoo laten zetten,… . The obvious. Mag ik hopen 😉

Mocht je zelf nog iets aan dit lijstje kunnen toevoegen, laat het dan zeker achter in de reacties.

Comments (9)

 • Unknown

  10 juli 2017 at 08:25

  Die offers die overal liggen ja, je moet echt goed uitkijken dat je ze niet vertrapt! :') Ik vond al die ceremonies heel mooi om te zien. En wat je zegt, daar moet je gewoon respect voor hebben. De zee onbewaakt in gaan is ook echt iets wat je niet moet doen nee. Serieus overal is hij zo wild, dat viel echt heel erg op!
  En dan als laatste al dat gedoe met enge dingen die in het voedsel zitten… Ik liep een enge bacterie op Bali op. Het lijkt bijna onvermijdelijk om blootgesteld te worden aan zoiets, want ik heb echt héél safe gegeten… Maar ach, daar tegenover staat wel het Toffe Bali en het is zeker een plek waar je denk ik niet uitgekeken raakt!

  1. HosteSarah

   12 juli 2017 at 09:53

   Absoluut. Hoe chaotisch Bali ook kan zijn, het eilandje geeft je ook een positief gevoel en je raakt er inderdaad niet uitgekeken. Ik wil er sowieso nog weleens terug naartoe gaan!

 • Irene

  10 juli 2017 at 22:08

  Aah ik haat van die opdringerige mensen die je vanalles aan smeren. Wel tof dat je een lijst hebt gemaakt met dingen die je niet moet doen. Is eens iets anders dan al die moetjedoenlijstjes!

  1. HosteSarah

   12 juli 2017 at 09:54

   Dankjewel 🙂 En echt, éh?! Zulke opdringerige mensen maken vakanties altijd stukken minder aangenaam. Ze doen natuurlijk ook maar hun job, maar toch. Niet plezant dat dat op zo'n manier moet gebeuren… .

 • Unknown

  26 september 2018 at 21:14

  Goed artikel! Leuk dat je ons artikel met tips voor een taxi hebt opgenomen. Wij vertrekken volgende maand weer naar Bali 🙂

 • Denise

  26 september 2018 at 21:14

  Goed artikel! Leuk dat je ons artikel met tips voor een taxi hebt opgenomen. Wij vertrekken volgende maand weer naar Bali 🙂

  1. HosteSarah

   30 september 2018 at 11:03

   Dankjewel. En zo fijn dat jullie terug vertrekken volgende maand. Héél veel plezier! Ik wou dat ik mee kon gaan 😉

 • Hella

  4 november 2019 at 07:40

  Wij hebben vorig jaar een rondreis gemaakt op Bali. Geweldig! Zoveel moois gezien en gedaan. Zeer bijzonder waren de Sekumpul watervallen waar je door een gids heen wordt gebracht. Pittige wandeling en na afloop een heerlijke lunch. Bewust de wilde apen en zwerfhonden genegeerd ivm hondsdolheid. En wij zijn zowiezo geen voorstanders van ritsjes op een olifant oid, dieren moet je in de vrije natuur zien.
  Nog een tip: neem je wat te drinken bij "locals", neem geen ijsblojkes in je drinken, die kunnen van kraanwater gemaakt zijn met alle gevolgen van dien… oja, wij hadden een heerlijke strakke zee in Sanur!!
  Geweldig eiland, we hopen snel nog eens terug te gaan!!

  1. HosteSarah

   4 november 2019 at 09:24

   Bedankt voor de leuke reactie. Het is inderdaad een goede tip om ijsblokjes te vermijden op reis! Dat is iets waar je (of ik althans) niet zo snel bij stilstaat.
   De Sekumpul watervallen hebben wij ook bezocht. De wandeling ernaartoe (en terug!) was vrij pittig, ja. Ik ben allesbehalve sportief dus ik heb daar echt wel even moeten doorbijten. Gelukkig was dat het allemaal wel waard, want de watervallen zijn erg mooi! Fijn om te horen dat jij ook zo'n leuke tijd gehad hebt op Bali. Ikzelf hoop snel ook nog eens terug te kunnen gaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Bali dag 9 - Tegallalang, Monkey forest en Ubud Market

Volgende bericht

Mijn Wenen bucket list