Day Zero Project - 6 maanden niets meer kopen

Met al die documentaires over minimalisme wilde ik zelf ook weleens weten hoe het zou voelen om met 'minder' te leven. Vandaar deze 6 maanden zonder shoppen! Althans, met enkele uitzonderingen natuurlijk. Zo moest ik natuurlijk wel geld uitgeven aan maandelijkse rekeningen (denk aan ziekteverzekering), doktersbezoekjes en medicatie. Zulke dingen zijn nu eenmaal noodzakelijk. Ook geld voor cadeautjes voor anderen was toegestaan, want je kunt moeilijk toekomen op een kerstfeestje zonder kerstcadeau. En wanneer ik aan mijn travel bucket list/Day Zero Project kon werken, dan mocht dat van mezelf ook. Anders zou mijn leven namelijk compleet stilvallen. Money IS nu eenmaal what makes the world go round. Seriously!

En zo begon ik in november aan deze toch-wel-moeilijke opdracht. De eerste week ging ik al in de mist en kocht ik bij Action een kommetje in de vorm van een Kerstman voor 2 euro. Ik ben er nog steeds erg blij mee, maar had ik het écht nodig? Nee! Natuurlijk niet.

Andere keren dat ik in de mist ging?
Die keren dat ik ben gaan uit eten, plus alle ijsjes die we zijn gaan verorberen. De short en de legging die ik kocht. 1x Starbucks koffie. De vaas die ik onlangs kocht in de kringloopwinkel en waar ik zo verliefd op ben. Tickets voor de Harry Potter musical in Londen. Twee hoesjes voor mijn gsm.

Uitgaven die niet bij mijn uitzonderingen stonden, maar daar eigenlijk wél bij hadden moeten staan?
1x kappersbezoek (want soms is dat nu eenmaal nodig!). Gsm krediet (want je moet toch bereikbaar kunnen blijven?!). Een nieuwe filter voor mijn aquarium aangezien de oude het had begeven.

Uitgaven die in mijn uitzonderingen stonden?
Drie kerstcadeaus. Eén verjaardagscadeau. 2x tandarts. Kerstmarkt in Duitsland (Day Zero Project). Naar de film gaan (Day Zero Project). Reis naar Londen en naar Bali (Travel Bucket List). Maandelijkse rekeningen. Medicatie. Doktersbezoekjes.

Op zich vind ik dat ik het nog wel oké gedaan heb. Ik had minder kunnen uitgeven, maar dan zou ik vrijwel constant thuis hebben gezeten. Af en toe is het gewoon eens fijn om uit te kunnen gaan eten. Of iets kleins voor jezelf te kopen. Dat kommetje in de vorm van de Kerstman dat ik voor 2 euro kocht bij de Action? Daar ben ik nog steeds zo blij mee! Ik kan al niet wachten om het opnieuw naar boven te halen deze winter.

Ik vind het belangrijk om op je geld te letten en om niet onnodig veel spullen te kopen, maar niets kopen is ook niet aangenaam. Een mooie balans vinden is belangrijk. Ik wil optimaal kunnen leven en enkel omringd worden door spullen die mij gelukkig maken. Neem nu mijn kleerkast... . Ik heb liever een kast die maar halfvol hangt met kledingstukken die ik héél graag draag, dan een kleerkast die overvol hangt met kledingstukken waar ik me niet zo goed in voel.

Spullen waar ik geen goed gevoel bij heb komen dus ook niet meer in huis hier. En dat voelt erg goed aan! De minimalistische levensstijl bevalt me in de zin dat ik nu ook veel liever twintig keer nadenk over hetgeen ik aankoop dan zomaar een impulsieve aankoop te doen. En op die manier koop je automatisch minder.

"Minimalism, for me, is asking 'WHY?' before you buy."

Wat is minimalisme voor jou? En houd jij je er mee bezig?

Liefs, Sarah

10 opmerkingen

 1. Ik vind dit echt een heel mooi project, n hoewel ik eerst dacht dat ik het misschien wel zou kunnen, denk ik dat het een stuk moeilijker is als je het uitprobeert. Maar misschien kan je je uitgaven van de kringloop wel wat nuanceren? Het zijn tenslotte geen gloednieuwe dingen hé! Hihi, dat is toch althans wat ik tegen mezelf zou zeggen. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad niet makkelijk. Ik nam altijd al snel eens iets 'klein' mee als ik ergens kwam. Dat probeer ik dus nu niet meer te doen. En haha, ja. Kringloop stukken zijn misschien wel iets minder erg :)

   Verwijderen
 2. Supertof dat je zo'n project hebt gedaan. Lijkt me wel moeilijk! Maar misschien moet ik het ook eens doen. Heb de laatste tijd een nogal groot gat in m'n hand. Die "why before you buy" ga ik onthouden!
  Ik ben er eigenlijk niet super erg mee bezig. Probeer mezelf wel af te vragen waarom ik bijvoorbeeld nog een jurkje met streepjes wil maar dan vind ik het toch zoooo mooi dat ik het wil. Dan kan ik dus echt niet praten met mezelf hé. Erg. Maar ben nu wel geïnspireerd om er toch aan te werken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, leuk om te horen. Ik heb het ook altijd moeilijk om zulke mooie dingen (als bijvoorbeeld dat kleedje) te laten hangen, maar dan denk ik maar aan het geld dat ik ermee bespaar als ik het niet koop. En het feit dat er genoeg andere kleedjes in mijn kast hangen :) Hoe minder spullen, hoe minder chaos! Ofzo. Haha.

   Verwijderen
 3. Ik ben dit jaar aan m'n verbouwingen begonnen en gaan samenwonen met het lief. Dat heeft me wel serieus op m'n budget doen passen. Ik koop stukken minder dan vroeger, ook al omdat ik nergens meer kom waar er interessante winkels zijn. Het enige waar we nu geld aan uitgeven is eten en functionele kosten. Al wil ik mezelf ook gewoon af en toe eens belonen. Dat zal voor in m'n verlof zijn, geen vakantieplannen maar wel genieten! 6 maanden vind ik wel bijzonder dapper, knap gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! En absoluut. Ik kan geloven dat je met verbouwingen sowieso al wat meer oppast. Dan mag je je tijdens verlof zeker verwennen! Geniet ervan zou ik zeggen!!!

   Verwijderen
 4. Wanneer je er bewust van bent wat je doet met je geld dan pas kom je tot de conclusie dat je eigenlijk veel te veel rommel of onnodige dingen koopt. Ik persoonlijk heb nog nooit echt geshopt om te zeggen ik ga shoppen om te shoppen. Ik ga pas naar de winkel als ik iets nodig heb, zoals bv een outfit voor een feestje. Die outfit draag ik dan ook enkele keren op andere feestelijke gelegenheden. Eten moet iedereen kopen en dat gebeurt hier wekelijks. Maar voor de rest kopen we enkel iets dat we nodig hebben en dat zonder dat we het eigenlijk zelf beseffen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amai! Da's een héél goede ingesteldheid. Eigenlijk compleet tegenovergesteld van hoe ik leef. Daar moet ik een voorbeeld aan nemen!

   Verwijderen
 5. Oh ik heb echt best wel respect voor je dat je het zo goed hebt gedaan. De kleine keren dat je toch geld uit gaf vallen me erg mee. Zelf doe ik dit erg vaak, van die kleine onnodige uitgaven. Iets te vaak als ik er zo over na denk. Deze challenge zou mij ook goed doen, al ben ik al wel bewust van wat ik allemaal voor onnodigs uitgeef..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik deed dat dus ook best vaak, van die kleine onnodige dingen kopen. Nu ik erop let en daarmee minder, voelt dat echt wel goed aan. Je bespaart er wat mee en je voelt je toch ook wat minder rommelig/chaotisch ofzo. En na een tijdje wordt het gewoon ook makkelijker om niet meer te kijken naar dingen die je niet écht nodig hebt.

   Verwijderen