Bali dag 7 – Reuze golven, reuzenmanta’s en reuze zeeziek!

Vandaag trokken we opnieuw naar Nusa Penida om… met reuzenmanta’s te gaan zwemmen! Hier had ik zo erg naar uitgekeken. Als er dieren bij komen kijken dan ben ik altijd gelukkig. En natuurlijk was het spannend want de natuur is natuurlijk onvoorspelbaar en de kans dat we geen manta’s zouden spotten bestond natuurlijk ook. Benieuwd naar onze avonturen van vandaag? Lees dan zeker verder!


Opnieuw richting Nusa Penida
Net zoals tijdens onze vorige Nusa Penida uitstap werden we ook vandaag weer stipt op tijd aan ons hotel opgepikt. De vriendelijke chauffeur bracht ons terug naar de haven van Sanur en daar stapten we weer op de speedboot richting Nusa Penida. Stiekem had ik wel wat zenuwen want ik heb erg last van zeeziekte. En vandaag zouden we de héle dag op de boot/in het water spenderen. Ai, ai, ai.

Veiligheidssinstructies
Aangekomen in Nusa Penida stond onze gids, Wayan, ons al toe te zwaaien. Met zijn brede glimlach vertelde hij enthousiast hoe onze dag eruit zou zien en garandeerde hij ons dat we een plezante tijd tegemoet zouden gaan. Mijn zenuwen werden daarentegen alleen maar erger toen hij ons ook mededeelde dat er die dag goed veel stroming in het water stond, en dat de golven best ruw en hoog waren. Ik kan namelijk best goed zwemmen, maar heb last van paniekaanvallen. Go me, huh? Gelukkig kon Wayan mij geruststellen en zei hij dat hij àltijd in de buurt zou blijven én dat de boot mij ook niet uit het oog zou verliezen. En na wat veiligheidssinstructies en het passen van onze vinnen was het tijd om op de boot te stappen.

Manta Bay
Daar gingen we. Wayan was ultra enthousiast want hij voelt zich héél erg thuis in (of op) zee. En dat spat er gewoon vanaf. Super fijn om te zien. Al voelde ik bij mij de zeeziekte al snel opspelen. Onze eerste stop was meteen Manta Bay, daar waar vrijwel het hele jaar door altijd manta’s te vinden zijn. Manta Bay (of Manta Point) is een soort van bergachtige ronding waar reuzenmanta’s naartoe trekken om te eten. Veel koraal of vis kan je er niet spotten, maar naast de manta’s zwemmen er wel een type visjes die erom bekend staan om graag manta’s schoon te maken. Grappig. Manta’s komen dus eigenlijk ook naar hier om zich te laten wassen door die visjes 🙂

Reuze golven
Maar terug naar het snorkelen nu. Aangekomen in Manta Bay ging onze boot tekeer als een wilde. De golven waren immens groot en ik wist gewoon dat ik zeeziek zou worden in dat water. Maar éh. We waren daar om met reuzenmanta’s te zwemmen, dus ik moest en zou met reuzenmanta’s zwemmen. Gelukkig moesten we niet lang naar deze majestueuze dieren zoeken en konden we meteen in het water springen.

Reuzenmanta’s
En goh ja, wat kan ik daar nu over zeggen? Het was fantastisch om te zien! Ze zweven héél rustig naast je heen of onder je door. En ze bleven ook echt bij je in de buurt. Super speciaal om mee te maken. Dan zie je ze recht op je af gezwommen komen met hun mond wagenwijd open, en dan duiken ze net op het laatste nippertje onder je door. Haha. Of dan zwemmen ze rakelings naast je door. Te schattig! Het is uiteraard niet de bedoeling dat je de dieren gaat aanraken, maar enkele keren is er per ongeluk eentje gewoon tegen mij gezwommen met zijn vleugel. Een hele belevenis om met die reuzen te kunnen zwemmen. En groot zijn ze ook écht; met een spanwijdte tot wel 7 meter! Op een gegeven moment zwommen er maar liefst acht exemplaren bij ons. Magisch!

Reuze zeeziek + reuze paniekaanval = reuze gênant!
Helaas heb ik niet héél erg lang van deze belevenis kunnen genieten want ik begon me met de seconde misselijker te voelen. En natuurlijk zou ik mezelf niet zijn mocht ik dan geen paniekaanval krijgen. Midden in de zee. Yup! Gelukkig was Wayan in de buurt en heeft hij mij meteen uit het water gered (zo gênant!) en de boot kwam ook meteen naar mij toe gevaren. Moet mij weer overkomen natuurlijk. Al voelde ik mij op de boot niet veel beter want daar is al mijn ontbijt er in drie keer uitgekomen. Oeps. (Tmi, much?) Gelukkig werd ik goed verzorgd door de bootbestuurder (chauffeur/kapitein/hoe noem je zo iemand?) en kreeg ik alles wat ik nodig had. Zo lief!

Finding Nemo
Volgende stop? Crystal Bay. Wayan vroeg of ik het snorkelen daar liever wilde overslaan en op het strand wilde gaan liggen (want zeeziek!), maar uiteraard sprong ik gewoon mee het water in want ik wilde die vissen hier niet missen. De zee was hier gelukkig ook veel minder ruw dus mijn misselijkheid werd ook wat minder. Oef. Ik spotte hier trouwens voor het allereerst een Nemo in het wild. Zo leuk! Dat had ik niet willen missen hoor.

Giant Trevally’s, oftewel reuzenvissen
De rest van de dag spendeerden we ook op de boot of in het water. ’s Middags stopten we eventjes in de mangroven om er wat te gaan eten, om daarna weer te gaan snorkelen. Gezwommen dat wij hebben! We hebben letterlijk kilometers en kilometers afgelegd in dat water. Haha. Zo hadden we ook nog een stop in Gamat Bay en Toyapakeh, en zagen we hopen van de giant trevally’s. Dat zijn vissen die, zoals de naam al zegt, gigantisch groot kunnen worden. Tot wel 170cm lang. Echt bizar om daar dan ook nog eens tussen te kunnen zwemmen.

Bekomen in het hotel
En toen was het terug tijd om naar huis te keren. Stiekem was ik blij om terug voet bij wal te kunnen zetten en kon ik al niet wachten om onze hotelkamer terug te zien. Ik was namelijk nog steeds een beetje zeeziek, wat best logisch is na een hele dag op/in het water.

En eens terug aangekomen in het hotel was ik echt zó blij om gewoon eventjes te kunnen bekomen. Haha. Ik nam een pilletje tegen de misselijkheid en kon er eventjes later terug tegen.

Hapje eten
We gingen nog een hapje eten in de buurt van ons hotel en sprongen daarna ons bed in. Al had ik het gevoel dat ik nog steeds op zee aan het ronddobberen was. Halleluja!

Gelukkig hebben we voor morgen geen zee of boten of zwemmen of iets anders in die trend op ons programma staan. Oef!

Word jij ook zo snel zeeziek? Of heb jij daar geen last van?


Liefs, Sarah

Comments (4)

 • Katrien Wittemans

  19 juni 2017 at 14:09

  Wij zijn ooit als personeelsuitstap gaan garnaalvissen op de Noordzee. Ziek dat ik was … Niet te doen. 5u zeeziek op die boot gezeten. Nooit meer :).

  1. HosteSarah

   21 juni 2017 at 12:29

   Haha, telkens na een bootritje zeg ik ook altijd 'nooit meer'! Maar dan uiteindelijk kruip ik er toch altijd terug op als er iets leuk te doen is.

 • Evelyne Vergote

  19 juni 2017 at 16:03

  Eerst en vooral, waauw! Toffe lay-out! Ja, zeeziek zijn ik kan er van meespreken 😉 Ik had het niet meer aangedurfd om terug de zee in te springen 😉 En wat is dat daar op de laatste foto? Brrr..

  1. HosteSarah

   21 juni 2017 at 12:32

   Dankuwel! Het staat nog nie helemaal op punt maar ik ben er al blij mee 🙂 En ja, ik spring dan terug in de zee omdat ik snorkelen té plezant vind. Dan neem ik de zeeziekte er wel bij. Hoe ambetant het ook is. Haha. Op de laatste foto ziet ge een salamandertje. Die kwamen gewoon bij/op ons zitten terwijl we aan het eten waren. Zo grappig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Bali dag 6 - Day off in Seminyak Village

Volgende bericht

Nowhere else like London!