Bali dag 4 - Magische tempels, stranden en vleermuizen

Opnieuw werden we vandaag mooi op tijd opgehaald door Bluey, onze chauffeur. Na een nacht slecht geslapen te hebben omwille van migraine (lees Bali dag 3) deed een lekker ontbijt goed en kon ik er weer tegen. Vandaag stond helemaal in het teken van tempels, dus ik kon het lekker rustig aan doen. Fijn! Ik had er zin in! 

Tirta Gangga
Onze eerste stop was Tirta Gangga; het alom bekende waterpaleis. Het is eigenlijk een soort van watertuin met vijvers, beelden, planten,... die vroeger gebruikt werd door de koning en zijn familie om er uit te rusten en te relaxen. Evenals om er belangrijke gasten te ontvangen. Tegenwoordig is het waterpaleis echter toegankelijk voor iedereen en kan men zelfs, mits een kleine toeslag, in twee van de hooggelegen baden zwemmen. Al is dat voornamelijk iets wat locals tegenwoordig doen.

Wij vonden de tuin/het waterpaleis fijn om eens in rond te kunnen lopen. En aangezien we er waren tegen opening was er nog vrijwel niemand. Zo rustig! Echt aangenaam. Vooraleer we binnen gingen kregen we van Bluey ook nog wat zakjes visseneten mee. Haha. Iemand wist waar hij mij blij mee kon maken ;) Heb ik naar hartelust al die beestjes eten kunnen geven. Zalig.

Info: De inkom van dit waterpaleis bedraagt 30.000 idr p.p. (€2).

Pura Lempuyang
Vervolgens reden we naar Pura Lempuyang. Op de weg er naartoe stopten we nog even aan de kant van de weg om wat foto's te kunnen maken van een mooi rijstveld, om dan vervolgens onze route verder te zetten.Aangekomen bij de tempel kregen we meteen een sarong omgebonden (want dat is daar verplicht), kregen we uitleg over het gehele tempel complex, en konden we aan onze 'tocht' beginnen. Er liggen hier namelijk zeven tempels, waarvan de hoogste op iets meer dan 1000m ligt. Om alle tempels te bezoeken zou je ook minstens vijf uur zoet zijn, en dat hoefde voor ons niet. Je zou er trouwens ook zo'n 1700 trappen voor moeten trotseren om boven te geraken. Mij echt even niet gezien hoor, na die waterval-inspanning van de dag ervoor! We wisten op voorhand gelukkig ook al dat we enkel de eerste tempel wilden gaan bezoeken. Gekend als 'The Gateway To Heaven' en écht hemels mooi... . Magisch zelfs! Verreweg mijn meest favoriete tempel aller tijden (tot nu toe) en sowieso eentje die ik ooit nog wel eens terug wil gaan bezoeken.

De sfeer hier was zo relaxed, het uitzicht adembenemend en het was er zó kalm! Een grote aanrader! Mocht je sportief zijn aangelegd dan denk ik dat het ook wel zwaar de moeite is om helemaal naar boven te wandelen, en dus alle zeven tempels op dit complex een bezoekje te brengen.

Info: Het huren van een sarong kost je 10.000 idr p.p (€0,66), en ze vragen je bij binnengaan ook om een kleine donatie (bedrag naar keuze).

Virgin Beach
Virgin Beach (ook gekend als 'White Sand Beach' of 'Perasi Beach') stond oorspronkelijk niet op onze planning, maar we kwamen er toevallig langs en besloten dan maar eens een kijkje te gaan nemen. Als je er toch bent, éh?! Het strand ligt in Oost-Bali en bestaat uit wit zand, knalblauw water en een groene omgeving. Een soort van klein paradijs (ware het niet dat het zeewater zo vervuild is hier!). Buiten de enkele restaurantjes en winkeltjes kan je hier ook niets toeristisch terugvinden, en dat is wat deze plaats zo leuk maakt. Je kunt hier een strandstoel huren en echt even tot rust komen, weg van al die drukke hotels! Zalig!
Info: De parking bedraagt 10.000 idr (€0,66).

Goa Lawah Temple
Lang zijn we echter niet op Virgin Beach gebleven. We hadden tempels te bezoeken. Tijd om naar Goa Lawah te gaan dus. Ook wel bekend als 'The Bat Cave'. En als er dieren aanwezig zijn... dan ben ik gelukkig. Ik keek hier dus enorm naar uit! We kregen opnieuw (verplicht!) een sarong omgebonden en gingen meteen naar de vleermuizen kijken. Deze tempel stelt namelijk niet zo heel veel voor om eerlijk te zijn. Het draait hier echt voornamelijk om de... tja... vleermuizen! En die zijn er met hopen. Echt iets voor mij! Ik kon daar uren naar zitten kijken. Fun fact: Kristof heeft ze ter plaatse gewoon NIET gezien. Die zag pas of de foto's dat er écht wel duizenden vleermuizen aanwezig waren. Vreemd... ! Hij heeft ze ter plaatse echter wél geroken. Haha.Info: Een sarong is hier verplicht; je kunt er gratis eentje huren aan de ingang. De entree bedraagt 20.000 idr p.p. (€1,33), de parking 5000 idr (€0,33).

KlungKung
Onze laatste stop voor vandaag; KlungKung. Althans het restant ervan, want het grootste gedeelte werd in 1908 verwoest tijdens de Nederlandse verovering. Erg veel vond ik er persoonlijk niet te zien; zeker niet na al de andere mooie tempels die we tijdens deze reis al gezien hadden. Niet meteen een plaats om speciaal naartoe te rijden dus.
Info: Je hebt hier geen sarong nodig, laat je er dus ook geen aanpraten. De inkom bedraagt 12.000 idr p.p. (€0,80), de parking 5000 idr (€0,33).

Wat is de meest magische plek die jij ooit al hebt bezocht? 

Liefs, Sarah

6 opmerkingen

 1. Mooie dingen heb je gezien. De watertuinen zien er heel relaxed uit. De meest magische plek die ik heb bezocht, is denk ik Petra in Jordanië. Dat kan ook gewoon komen doordat het redelijk recent was en nog vers in mijn geheugen ligt natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Petra vond ik inderdaad ook wel een magische plek. Niet voor niks een wereldwonder zeg maar ;)

   Verwijderen
 2. Die watertuinen zien er super relaxed en mooi uit! Zo'n magische plek heb ik nog nooit bezocht eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aw, hopelijk krijgt ge dan ook snel eens de kans om zo'n mooie plek te kunnen bezoeken!

   Verwijderen
 3. Geweldige foto's, deze bijzondere plek moet ik eens gaan bezoeken. Eind September gaan wij eerst naar Amerika voor een roadtrip van 5 weken. Can't wait.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zalig! Roadtrippen door Amerika is altijd een goed idee :) Geniet er alvast van!!!

   Verwijderen