Vragen die ik liever niet meer hoor

Ken je dat? Van die vragen die constant opnieuw aan je gesteld worden en waar je op den duur horendol van wordt? Ik in ieder geval wel. Op de blog van Annemerel las ik dat ook zij weleens te maken heeft met zulke vragen, en geïnspireerd door haar artikel wil ik vandaag ook opsommen welke vragen mij tegenwoordig enorm vervelen (of zelfs storen). Let's go!

1. 'Waarom woon je nog steeds thuis?'
Ondertussen ben ik 28 en woon ik, jawel, nog steeds thuis. Sommige mensen stellen de vraag dan ook op een héél verbaasde manier. A là: 'Je woont nog àltijd niet samen?' -Kijkt mij super verbaasd aan- Wel, nee. Zoals ik in mijn laatste My Life In Pictures ook al geschreven heb... moest ik de mogelijkheid gehad hebben dan was ik wél al uit huis geweest hoor. Maar helaas pindakaas, ik zit voorlopig nog 'vast' bij mijn ouders. En om heel eerlijk te zijn? Ik ben daar niet zo tevreden mee en had het ook graag anders gezien. Zulke uit-huis-gaan-vragen kunnen dus af en toe echt wel pijnlijk zijn voor mij.

2. 'Waarom ga je nog met je ouders op vakantie?'
Waarom niet? Dat zijn mooie momenten die ik nu nog met mijn ouders kan delen. Als mijn ouders er later niet meer zijn dan wil ik geen spijt hebben omdat ik de familievakanties heb overgeslagen. Nu heb ik daar tenminste mooie herinneringen aan. Plus, laten we eerlijk zijn, zo'n familievakantie is nu eenmaal ook een gratis vakantie. Hashtag sorry not sorry.

3. 'Wil je geen kinderen?'
J A W E L! Laten we voor eens en voor altijd duidelijk zijn. Het is niet omdat ik nu nog geen kinderen heb dat ik daarom nooit kinderen wil. Ik vind dat dit trouwens, net zoals de eerste vraag, soms een erg pijnlijke vraag kan zijn. Ik wil namelijk heel graag een kindje, maar ik heb zelfs nog geen eigen stekje. Mijn leven moet nog in de plooi vallen voor ik er een nieuw klein mensje wil bij betrekken. Die kinder-vraag mogen mensen dus echt wel laten vallen hoor.

4. 'Waarom deel je zoveel op het internet?'
Mensen zeggen snel dat je teveel van jezelf online zet vind ik. Uiteindelijk is dat toch mijn ding en betrek ik er ook enkel mezelf bij. Het is niet zo dat ik verhalen deel van Jan en alleman, of dat ik foto's van iedereen die ik ken op mijn blog zwier. In tegendeel. Plus, het 'lijkt' ook alleen maar alsof ik veel van mezelf deel op het internet. Jullie komen hier heus niet àlles te weten. Als ik zeg dat ik hier 10% van mijn gedachten deel, dan is dat al heel veel. Het bloggen (en Instagram, YouTube,...) is gewoon mijn ding en... tja... net zoals ik respect heb voor een ander zijn hobby, mag een ander ook respect tonen voor mijn hobby. Toch?

5. 'Waarom ben je vegetarisch? En wat eet je dan wél?'
Ik wil zelfs niet weten wat voor vragen veganisten dan krijgen. Want, woah. Over het algemeen vinden mensen het blijkbaar heel bijzonder wanneer iemand geen vlees/vis eet. Alsof dat abnormaal is, je geen vitaminen binnenkrijgt en je helemaal niks in de plaats kunt eten. Zo raar! Zulke vragen kan ik ontzettend vervelend vinden omdat ik al sinds mijn twaalfde vegetarisch ben, en ik dat ook de meest normale zaak ter wereld vind. Waarom zou je in hemelsnaam nog wél dieren eten? (Lijkt mij een betere vraag!) Maar oké. Ik eet dus veggie omdat ik het absoluut niet nodig vind dat dieren moeten sterven voor het genot van de mens. We kunnen net zo goed zonder vlees en vis leven hoor. Dieren moeten niet afzien voor ons plezier! En wat ik dan wél eet? Groenten, aardappelen, vleesvervangers,... . Er bestaan zoveel vegetarische producten!

Welke vraag hoor jij liever niet meer? 

Liefs, Sarah

18 opmerkingen

 1. Wat een leuk artikel! De vraag die ik heel vaak krijg: ben je echt 15 jaar? Mensen schatten me altijd jonger in, fijn is dat...
  Liefs,
  Elles

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel :) En haha, vragen over mijn leeftijd vind ik over het algemeen niet zo plezant eigenlijk. Zeker nu ik al wat ouder ben. Oeps.

   Verwijderen
 2. Voor mij met stip op 1: 'waar gaan jullie wonen?' Ik woon in Nederland en mijn vriend in België en over dit punt zijn we het duidelijk niet eens. Ik ben zelf wel voorstander van gewoon vragen wat je wilt weten, maar het is wel handig als mensen beseffen dat sommige vragen pijnlijk kunnen zijn. En een onderliggend oordeel mag ook uit de vraagstelling weggelaten worden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zeg. Die vraag krijg ik ook constant. Vind ik ook best irritant. En tja... vragen wat je wilt weten vind ik tot op een bepaalde hoogte wel kunnen. Zelf stel ik nooit van die té persoonlijke vragen uit beleefdheid. Bijvoorbeeld de vraag: 'Waarom heb jij nog geen kinderen?' - Stel dat je dat vraagt aan iemand die net een miskraam heeft gehad? Of aan iemand die net heeft ontdekt dat ze geen kinderen kan krijgen? Het zou inderdaad handig zijn mochten mensen beseffen dat sommige vragen pijnlijk kunnen zijn. En jaaa, die onderliggende oordelen mogen zéker worden weggelaten!

   Verwijderen
 3. Ja sommige vragen worden gesteld zonder er bij na te denken, en met sommige is ook niks mis maar kan me voorstellen dat het soms wel eens irritant word.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar. De vraag: 'Waarom ben je vegetarisch?' is eigenlijk niet erg, maar wel irritant als je ze constant hoort. Haha ;)

   Verwijderen
 4. Haha, ja sommige zijn herkenbaar. Wel heel vervelend zeg. Kan zelf zo snel niet iets bedenken, maar sommige mensen met hun vragen.. Ik herken het gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, éh. Soms heb je van die mensen die niks anders doen dan je helemaal bevragen. Zo vervelend!

   Verwijderen
 5. Ik vind het vooral bijzonder dat mensen er maar vanuit gaan dat je samen woont. Ik was behoorlijk zelfstandig en ook al had ik een serieuze relatie, ik had geen behoefte aan samenwonen. Ik woonde liever op mezelf. Toentertijd vond ik het heel irritant als mensen daar dus vragen over stelden.

  Ik schreef laatst een blog over gewenst kinderloos zijn en dat ik me erger aan alle mensen die te pas en te onpas 'vragen' stellen over zoiets persoonlijks. "Waarom heb je geen kinderen/wordt het niet eens tijd?" Die vragen staan echt op 1. Ik erger me er dood aan. En.. waar ik me vroeger vooral aan ergerde was een opmerking: "Goh, weer op reis? Dat betalen je ouders zeker?" Ik woonde op kamers, studeerde en ging desondanks vaak backpacken. En ik betaalde alles zelf. Ik ergerde me er dus dood aan dat mensen dachten dat ik wel een verwend nest was ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens. Waarom gaan mensen er maar vanuit dat je samenwoont? Of dat je kinderen hebt op een zekere leeftijd? Iedereen zit zo vast gebakken in die draaimolen die wij 'de maatschappij' noemen. En dat hoeft toch helemaal niet? Er is niks mis met de dingen 'anders' aanpakken. Ik kan me dus voorstellen dat je ontzettend veel vragen krijgt over gewenst kinderloos zijn. Veel mensen willen dat denk ik niet begrijpen.

   En urgh, 'Betalen je ouders zeker?' heb ik ook al gehoord. Hoe durven mensen dat zelfs te vragen? Zijn toch niemands zaken?! In mijn geval kreeg ik de opmerking toen over de camera die ik vast had. Ook helemaal zelf betaald. En voor gewerkt, en andere dingen voor laten vallen! Rot om dan zo'n opmerking te krijgen. Maar hoe dan ook, zelfs al zouden mijn ouders die camera betaald hebben... dan zou daar nog geen commentaar op mogen zijn. Dan zouden mensen blij moeten zijn voor mij dat mijn ouders voor mij willen/kunnen betalen.

   Verwijderen
 6. Sjonge dat mensen uberhaupt de moeite nemen om sommige vragen te stellen. Waarom ga je met je ouders op vakantie? well, uhhhh omdat ik dat wil?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn vriend en ik wonen ook nog thuis maar wij worden, sinds de trouw van zijn broer én een aantal zwangere bevriende koppels, doodgegooid met de vraag wanneer wij gaan trouwen én kinderen krijgen. Ja hallo? Wij wonen wel nog thuis hé. En ja, ik zou dat allemaal heel graag willen. Maar gewoon nu nog niet. Zoals je zegt, alles moet eerst in zijn plooi vallen. Gelukkig bedoelen mensen het nooit echt verkeerd. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder irritant. Haha :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Wanneer mensen het goed bedoelen vallen de vragen nog een beetje mee. Al blijven ze toch irritant, zeker wanneer je ze al 1000x gehoord hebt ;)

   Verwijderen
 8. Wat een heerlijke blog. Ik vind dit vooral met thuiswerken een issue. Mensen denken altijd dat je maar tijd overal voor hebt of ze vragen wat je nu de hele dag doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh, ja! Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Gewoon niks van aantrekken denk ik dan maar. En dankjewel :)

   Verwijderen
 9. Leuk om te lezen! De vraag over vegetarisch zijn herken ik heel erg, sterker nog er wordt mij ook vaak gevraagd wat ik dan voor 'gezonds' ik dan eet.. Alsof dit heel beperkt is haha. Lekker laten gaan :) Liefs, Merel

  BeantwoordenVerwijderen