Boekrecensie – De Stad Der Blinden

Na de tal van positieve reacties over dit boek was ik er erg benieuwd naar geworden. Het verhaal, dat gaat over een stad waarin iedereen plots blind wordt, sprak mij in eerste instantie ook helemaal aan. Hoe mysterieus is dat ook? Maar ben ik na het lezen van het boek nog steeds zo enthousiast? Dat lees je hier! 

José Saramago
José Saramago (1922 – 2010) was één van de meest belangrijke hedendaagse Portugese schrijvers. In 1998 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur. De Stad Der Blinden is één van zijn meest geprezen werken. Vooral de schrijfstijl van het boek is bijzonder, want zinnen zijn soms pagina’s lang.

Het verhaal
Op een dag wordt een man, terwijl hij in zijn auto voor een verkeerslicht staat te wachten, plotseling blind. Hij raakt in paniek en kan niet meer rijden, waarna hij door een voorbijganger naar een oogarts wordt gebracht. Die constateert dat zijn ogen intact zijn en staat dus voor een raadsel. Al snel blijken er echter meer en meer mensen blind te worden en neemt de overheid maatregelen. De blindheid wordt als een epidemie aanzien en alle blinden moeten in quarantaine. Een soort van gekkenhuis dat streng bewaakt wordt door soldaten. Ook de oogarts, die intussen ook blind is geworden, wordt er opgesloten. Samen met zijn vrouw, die nog wel kan zien, maar doet alsof ze blind is. De situatie escaleert echter heel snel en het gekkenhuis raakt overvol. Met alle gevolgen vandien.

Mijn mening
Het verhaal sprak mij in eerste instantie wel aan. Een stad die opeens blind wordt. Hoe kan dat dan? Ik was best nieuwsgierig naar het verhaal en las het boek in het begin dan ook vlot door. Na een tijdje vond ik het verhaal echter een beetje eendradig worden. Iedereen is blind, de maatschappij is ingestort. Punt. En dan opeens is er dat einde. Alsof het een beetje aan het verhaal wordt gebreid om het mooi af te sluiten. Ofzo. Op die manier heb ik dat toch ervaren. Ik vond het een nogal gek. En bovendien vond ik dat de moraal niet straf genoeg was, na zo’n toch-best-heftig verhaal.

Wat ook opvalt is dat geen enkel personage in het boek een naam heeft. Zo heb je ‘de vrouw van de oogarts’ en ‘het meisje met de zonnebril’, enzovoort. Blinden hebben namelijk geen naam nodig omdat enkel hun stem ertoe doet, wordt er in het boek gezegd. Het stoort niet, maar het is wel speciaal.

Ook de schrijfstijl is even wennen. Saramago schrijft lange zinnen met veel komma’s en hoofdletters. Punten komen er maar weinig aan te pas, wat natuurlijk niet zo vanzelfsprekend is. Ik ben een snelle lezer, maar door deze manier van schrijven moest ik automatisch trager beginnen lezen. Simpelweg omdat ik anders het verhaal niet meer kon volgen. Met deze manier van schrijven is het namelijk ook niet altijd even duidelijk wanneer welke spreker iets zegt, dus je moet wel bij de les blijven. Niet onoverkomelijk, maar wel even aanpassen.

Al bij al vond ik het boek dus vlot lezen, maar het verhaal begon mij wat te vervelen na een tijdje. Hoe boeiend het in het begin was, zo saai (of voorspelbaar) was het op het einde. Ook hou ik van boeken met een sterke moraal. Zo van die boeken die je echt iets belangrijk meegeven. In dit boek vond ik die moraal maar zwak. Jammer…

Hoe dan ook zou ik je dit boek, ondanks mijn niet-al-te-positieve ervaring, toch willen aanraden. Als het verhaal je aanspreekt dan moet je het zeker eens lezen! Aan de talrijke beoordelingen op Goodreads te lezen ben ik één van de weinige mensen die niet zo positief is over dit boek. Misschien ben jij er dus wel super enthousiast over!

Goodreads score: 4.07/5
Mijn score: 2/5

Comments (6)

 • bijsaramsades

  9 januari 2017 at 08:12

  leuke boekrecessie

  1. HosteSarah

   13 januari 2017 at 15:56

   Dankjewel!

 • Nesrin

  9 januari 2017 at 14:24

  Je hebt een fijn boekrecensie geschreven. Het lijkt mij een goed boek maar aan de kant trekt zijn stijl (geen namen, lange zinnen) mij niet zo.

  1. HosteSarah

   13 januari 2017 at 15:57

   Dankje! De schrijfstijl went wel snel hoor. Maar is inderdaad niet voor iedereen weggelegd…

 • S

  11 januari 2017 at 02:13

  Fijne recensie! Je schrijft heel prettig! Het verhaal spreekt me opzich wel aan, Misschien ga ik 'm ook wel lezen. Kijken of ik er hetzelfde over denk haha.

  1. HosteSarah

   13 januari 2017 at 15:57

   Oeh, dankjewel. Heel leuk om te horen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Day Zero Project - Maak je eigen receptenboek

Volgende bericht

De beste films die ik in 2016 gezien heb (Deel 1/2)