Day Zero Project – Steun goed doel ‘ShoeBox’

De kerstperiode is de ideale tijd van het jaar om eens wat extra te doen voor elkaar. Zo kan je een goed doel steunen door een gift te doen, of als vrijwilliger te gaan werken. Vorig jaar hoorde ik voor het eerst van de actie Shoe-Box die werd opgericht door De Samaritanen. Je vult een schoenendoos met etenswaren en op Kerstdag wordt die uitgedeeld aan de kansarmen. Want, zoals de slogan van de actie al luidt; ‘iedereen heeft recht op een kerstgeschenk’! 

Shoe-box?
Terwijl wij gezellig aan het denken zijn aan Kerstmis zijn er in de tussentijd ook een hoop mensen die dat helemaal niet kunnen vieren. Daarom bedacht Shoe-Box deze leuke actie. Samen met De Samaritanen maken ze elk jaar een heus feestmaal voor alle mensen die zich dat niet kunnen permitteren. Denk aan daklozen en kansarme families. En omdat een feestmaal niet compleet is zonder cadeautjes bedachten ze het concept van de ‘shoe-box’.

Het is heel simpel. Je neemt een oude schoenendoos en vult die met een tiental voedingswaren. Vervolgens pak je de doos in met een leuk (kerst-ig) inpakpapiertje en… voilà. Dat is je shoe-box.

De regels
Er zijn wel een aantal regeltjes verbonden aan deze actie. Zo mag je geen alcohol in de doos steken, moet alles makkelijk te openen zijn, een lange houdbaarheidsdatum hebben, en kant-en-klaar zijn. Een doosje oploskoffie is dus geen optie (want dat is niet kant-en-klaar) en een blik dat je moet openen met een blikopener is ook not-done.
Als extraatje wordt er ook nog gevraagd om een wenskaart in je schoenendoos te steken.

Wanneer je dat allemaal gedaan hebt kan je je doos naar één van de inzamelpunten brengen. Fun fact, de plaats waar wij onze dozen naartoe brachten… daar mochten we onze doos ook écht onder de kerstboom leggen. Leuk, toch?!

DOEN!
Het maken van zo’n doos is een klein gebaar en erg makkelijk te verwezenlijken. Dus no excuses. Jij kan ook zo’n box maken 😉 Dit jaar kan je ze nog binnenbrengen tot 23 december, maar aangezien dat nogal kort dag is kan je het ook gewoon op je to-do lijstje zetten voor volgend jaar! Zeker doen!

LET OP! Dit is een actie in België.

Mocht er iemand een gelijkaardige actie kennen in Nederland, laat dat dan gerust weten in de reacties! 

Liefs, Sarah

Comments (17)

 • Margriet

  20 december 2016 at 10:57

  Wat een supergave actie! Het is dat ik niet in België woon, anders had ik zeker meegedaan.

  1. HosteSarah

   20 december 2016 at 10:59

   Oh, leuk om te horen. Misschien dat er ook wel soortgelijke acties in Nederland zijn… 🙂

 • Unknown

  20 december 2016 at 11:57

  Dit noem ik nog eens een super goed initiatief! Helaas is dit, voor zover ik weet, niet in Nederland. Dat is wel jammer! Maar op de basisschool hadden wij wel een keer per jaar dat we een schoenendoos moesten vullen met bijvoorbeeld een tandenborstel, pennen, kleurboeken, etc. Je mocht dan zelf weten wat je er in deed en dit ging dan naar kinderen in Roemenië.

  1. HosteSarah

   20 december 2016 at 12:34

   Dat vond ik dus ook. Het is zoiets simpel, maar je kan er wel iemand heel blij mee maken. Het is ook meteen zo'n initiatief dat voor iedereen (in belgië) makkelijk uit te voeren is. Je hoeft er eigenlijk gewoon wat extra voedingswaren voor uit de supermarkt mee te brengen. Die schoenendoos die jullie op school maakten is zo'n beetje van hetzelfde principe. Ik weet dat deze shoe-box hier ook door veel scholen wordt gemaakt. Super dus 🙂

 • Nesrin

  20 december 2016 at 14:57

  Wat een mooi initiatief! Ik houd hiervan.
  Volgens mij bestaat dit nog niet in Nederland helaas. Top trouwens dat de pakketjes onder de kerstboom komen te liggen.

  1. HosteSarah

   20 december 2016 at 16:25

   Ja, éh. Ik vond het ook extra leuk dat de pakketjes onder de kerstboom kwamen te liggen. En in Nederland zullen er misschien ook wel soortgelijke initiatieven bestaan waar we nog niet van op de hoogte zijn?

 • Lizette

  20 december 2016 at 15:59

  Wat een super actie! Als het in Nederland zou zijn, zou ik zeker mee doen.

  1. HosteSarah

   22 december 2016 at 21:34

   Heel fijn om te horen 🙂

 • Evelyne Vergote

  20 december 2016 at 18:35

  Leuk initiatief! Wij hebben dit jaar speelgoed gegeven in de stad. Niet met onze vzw, maar wel ik, mijn pa en ma. Met de vorige vzw deden we zo'n sinterklaasfeestje in de aard of deze actie. Mensen konden speelgoed bij ons brengen en die werd dan aan de kindjes van kansarme gezinnen gegeven.

  1. HosteSarah

   22 december 2016 at 21:34

   Speelgoed inzamelen is uiteraard ook een hele goede actie. Als we elkaar maar kunnen helpen 🙂

 • Rebecca

  20 december 2016 at 19:26

  Ah wat balen dat dit alleen in Belgie is zeg. Klinkt namelijk als een hele mooie actie!

 • Laura

  20 december 2016 at 21:10

  Wat een mooi initiatief zeg! Wat goed van je dat je hieraan meedoet. Ik hou dit zeker in gedachten voor volgende jaar!

  1. HosteSarah

   22 december 2016 at 21:35

   Oeh, heel fijn om te horen!

 • Amela

  21 december 2016 at 12:02

  Super leuk idee! Ik ga dit ook maken!

 • Romy

  21 december 2016 at 23:12

  Wauw, wat een mooi initiatief, zeker zo rond de kerst! Jammer dat ze dit niet in Nederland organiseren!

 • Irene

  22 december 2016 at 11:52

  Wat een mooie actie! In Nederland hadden we wel altijd operatie schoenendoos. Met deze actie vulde je ook een schoenendoos maar dan voor kinderen in ontwikkelingslanden, je deed er vaak schoolspullen en speelgoed in!

  1. HosteSarah

   22 december 2016 at 21:40

   Dat is ook een super toffe actie. Komt eigenlijk op hetzelfde neer. Zolang we elkaar maar willen blijven helpen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Baby, it's cold outside - Relaxen in kerstsfeer

Volgende bericht

Recept - Kerstbrood