Recept – Kerstbrood

Brood bakken. Dat had ik nog nooit gedaan. Voor zover ik weet had ik zelfs nog nooit eerder een zelfgemaakt brood gegeten, want niemand in mijn omgeving bakt dat ooit zelf. Mijn brood komt dus altijd simpelweg van de bakker en smaakt altijd hetzelfde. Ik wilde dus eindelijk zelf ook eens mijn eigen brood bakken. Gewoon om te weten of dat effectief beter proeft. 

Aangezien we volop in de kerstperiode zitten leek het mij weleens leuk om een kerstbrood te maken. Dus geen simpel grijs of wit, maar een brood met daarin parelsuiker en rozijntjes. Super gemakkelijk om te maken. Het neemt wel wat tijd in beslag om je deeg te laten rijzen, maar tegelijkertijd kan je evenzeer andere dingen doen. Zo erg is dat dus ook weer niet.

Ja… brood bakken… nooit geweten dat het zo makkelijk was. Ik ga het zeker vaker doen! Hier volgt het recept dat ik gebruikt heb.

BENODIGDHEDEN
550 g tarwebloem
85 g boter
50 g suiker
1 losgeklopt ei
250 ml melk
14 g gedroogde (!) gist
Mespunt zout
Zeste van een halve citroen
Rozijnen + parelsuiker voor de vulling (hoeveelheid naar keuze)

BEREIDING 
– Klop de boter, de suiker, de bloem, de gist en de citroenzeste op.
– Warm de melk een minuutje op in de microgolfoven en voeg die aan het mengsel toe.
– Voeg nu ook het ei toe en mix zo’n tiental minuten tot een glad geheel. Gebruik hiervoor de deeghaak.
– Voeg vervolgens het zout toe en mix nog een minuutje goed door.

Nu moet je het deeg een uur laten rijzen. Leg het hiervoor in een kom die je met olie (zonder smaak, bijvoorbeeld maïsolie) hebt ingesmeerd. Leg er wat plastiek folie over, en vervolgens nog een propere handdoek. Dan is je deeg goed afgeschermd en kan het rustig beginnen rijzen. Zet je kom op een tochtvrije plaats.

– Na het rijzen kan je je deeg beginnen vullen. Bestrijk de ondergrond met bloem en rol je deeg open.
– Voeg wat parelsuiker en rozijnen toe, plooi je deeg dicht en rol het opnieuw uit.
– Dit proces herhaal je tot je vindt dat er genoeg vulling in het brood zit.
– Leg je deeg op een bakplaat met daarop wat bakpapier, en laat het opnieuw (afgedekt) 45 minuten rijzen in een tochtvrije ruimte.
– Na het rijzen kan je het deeg eventueel nog insmeren met een opgeklopt ei. Dat zorgt namelijk voor een mooi glanzend brood.
– Bak het brood 35 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden.
– Indien de korst te bruin begint te worden kan je er wat aluminiumfolie over leggen.
– Afwerken met bloemsuiker.

Smakelijk! 


Liefs, Sarah

Comments (8)

  • Bettie

    22 december 2016 at 10:32

    Lekker! Brood zelf maken is zo fijn. Mijn ouders hebben ook een broodbakmachine, dus tijdens speciale dagen brood maken is echt heel leuk.

    1. HosteSarah

      23 december 2016 at 19:56

      Oeh, zalig! Dan hebben jullie vaker een heerlijke broodgeur in huis hangen 🙂

  • Unknown

    22 december 2016 at 10:44

    Oeeeh vers gebakken brood is zooo lekker! Vind jouw brood er ook echt top uitzien. Lijkt mij heerlijk! Heb gelijk zin om ook brood te bakken nu, haha. Die geur is ook altijd zo lekker. 😀

    1. HosteSarah

      23 december 2016 at 19:56

      Jaaa, serieus. Alleen al voor die geur zou je eigenlijk moeten starten met brood bakken 😉

  • Silke

    22 december 2016 at 12:51

    Ik ben eigenlijk opgegroeid met zelfgebakken brood en het is inderdaad zeker aan te raden! Zoveel lekkerder dan bakkersbrood & nog veel gezonder ook 🙂 leuke foto's! 😀 Je broodje ziet er lekker uit!

    1. HosteSarah

      23 december 2016 at 19:57

      Oh, zo leuk! Je kan het inderdaad ook wel een heel pak gezonder maken, ja. Dat is ook een voordeel. Dankjewel 🙂

  • Denise

    22 december 2016 at 19:02

    Ik heb ooit een keer zelf brood gemaakt. Deze had ik in een cakevorm gemaakt en was echt heerlijk! Het kerstbrood wat je gemaakt hebt ziet er ook zo lekker uit. Helaas geen tijd om het nu nog te maken.

    1. HosteSarah

      23 december 2016 at 19:58

      Super idee om het in een cakevorm te bakken. Dan is het extra feestelijk 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Day Zero Project - Steun goed doel 'ShoeBox'

Volgende bericht

Top 16 van 2016