The Betta life

Mijn broer is de laatste tijd nogal geïnteresseerd in vijvers en aquaria, en eigenlijk alles wat daarmee te maken heeft. Op zijn kamer heeft hij sinds enkele maanden ook een groot aquarium staan. Ik, als groot dierenliefhebber, ben daar altijd al door gefascineerd geweest. Zulke mooi ingerichte aquariums zijn gewoon zalig om naar te kijken. Zelf heb ik altijd goudvissen gehad, maar die diertjes zijn echt niet geschikt om bij mij te leven (of gewoon niet geschikt voor een aquarium in het algemeen?) want lang leefden ze helaas nooit. Geïnspireerd ging ik dus op zoek naar ideale vissen voor beginnelingen (a.k.a. mensen die, zoals mij, niks van aquaria kennen). 

BETTA SPLENDENS
Al snel kwam ik via Google te weten dat de Betta Splendens, oftewel de Siamese Kempvis, een ideale vis is voor beginnelingen. Het is een taaie vis met niet al teveel vereisten, is actief en ziet er leuk uit. Perfect dus.

STARTERSAQUARIUM 
Een startersaquarium van zo'n 23-tal liter met een goede filter, led-verlichting en een verwarmingselement had ik allemaal al van toen ik nog goudvissen had. Het was het dus tijd om mijn aquarium in te richten en 'in te draaien'. Ik kocht grind, decoratie en voldoende plantjes en liet mijn aquarium zo enkele weken opstaan met filter, verlichting en verwarming zodat mijn vis bij thuiskomst meteen een ideale thuis zou hebben.


VOOR HET AQUARIUM
Voor diegenen die ook een Betta vis willen houden, hier volgen enkele weetjes i.v.m. het aquarium:
- Eén vis heeft minstens 20l water nodig.
- De pH van het water moet tussen 6,5 en 7,5 liggen.
- De temperatuur van het water moet tussen de 25°C en 30°C liggen.
- Het aquarium moet een kap hebben, want betta's hebben de neiging om te springen.
- Veel planten en schuilplaatsen zijn noodzakelijk.
- Drijfplantjes zijn ook een must.
- Betta's zijn agressieve vissen dus doe research voor je ze bij andere vissen zet.

BUDDHA
En toen kon ik mijn vis dus gaan halen. Zalig! Ik was op slag verliefd. Ondertussen woont hij al bijna een maand bij mij en zijn we de beste vrienden ;) Serieus. Ik blijf erbij dat vissen véél slimmer zijn dan veel mensen denken. Als Buddha, zo heb ik hem namelijk genoemd, mij ziet bedelt hij als een gek voor eten. Hij zwemt ook altijd meteen naar mij toe en laat vaak trots zijn mooie vinnen zin. No joke. Ook bouwt hij regelmatig schuimnestjes, wat erop zou wijzen dat hij goed in zijn vel zit. Zo fijn om te zien. Ik ben dus een gelukkig baasje!


Ik heb er overigens ook voor gekozen om maar één vis te houden. Het is sowieso moeilijk een Betta vis te combineren met andere vissen omdat ze nogal agressief en territoriaal zijn, en mijn aquarium is hoe dan ook niet groot genoeg voor meerdere vissen. Er zitten wel een hele hoop slakken op mijn plantjes, dus Buddha zit toch niet helemaal alleen.


DE BETTA IN HET WILD
In het wild leven Betta's in Thailand of Cambodja in rijstvelden en langzaam stromende rivieren met veel beplanting. Om daar tijdens het droge seizoen te kunnen overleven hebben deze vissen een labyrintorgaan ontwikkeld. Daarmee kunnen ze in zuurstofarm water toch naar lucht happen en makkelijker overleven. Wanneer ze in een poel met weinig water zitten, dan kunnen ze ook gewoon naar een andere poel springen. Hier komt ook de mythe vandaan dat deze visjes in kleine kommetjes (zoals je ze ziet in de dierenwinkel) kunnen overleven. Jammer, want deze vissen hebben, net zoals alle andere vissen, ook gewoon genoeg ruimte nodig!


Heb jij ook vissen?

Liefs, Sarah

18 opmerkingen

 1. Vissen hebben hier bij ons thuis ook nooit lang geleefd, helaas..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb alleen nog maar goudvissen gehad, dus ik hoop dat zo'n warmwatervis het beter gaat doen. Spannend!

   Verwijderen
 2. Is zo een lief klein visje agressief?;-) Ik vind het heel leuk om naar visjes in een aquarium te kijken maar ik zou zelf geen vissen willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja. Serieus! Dit type vis kan er blijkbaar niet tegen als er een 'mooiere' vis in de buurt komt, waardoor ze agressief kunnen worden. Vandaar dus ;)

   Verwijderen
 3. Wat een mooierd! Wij hebben 15 jaar geleden guppies gekocht en die blijven zich maar vermenigvuldigen. Volgens mij komen we daar nooit meer vanaf haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja. Dat is dus waarom ik nooit aan guppies begonnen ben ;)

   Verwijderen
 4. Wat een mooie vis, ben geen fan van vissen maar het ziet er wel erg mooi altijd uit zo'n aquarium!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. En ja, niet iedereen heeft het zo begrepen op het houden van vissen natuurlijk :)

   Verwijderen
 5. Aaah wat een mooie! leuk om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee wij hebben hier geen vissen. Ons hondje is al genoeg. :) Mijn ex had vroeger wel vissen. Die hadden toen allemaal kleine visjes gekregen. Dat was ook super schattig. En één vis at alle andere vissen op, heel raar...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa, dat kan gebeuren. Sommige vissen doen dat in bepaalde situaties. Daarom heb ik er ook voor gekozen mijn vis alleen te houden. Geen risico! En ik kan begrijpen dat je hondje genoeg is :)

   Verwijderen
 7. Wat een gave vis! Ik vind het leuk om bij anderen zien, maar zelf zou ik niet zo snel een vis nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op een ander kan je natuurlijk genieten van een aquarium zonder er zelf werk aan te hebben :) Begrijp ook volkomen dat een vis niet iedereen zijn ding is :)

   Verwijderen
 8. Leuk om dit te zien en te lezen :)
  Ikzelf heb vroeger met mijn ex vriend ook een aquarium gehad. Blijft toch mooi met al die kleurtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje. En ja eh?! :) Ik vind dat ook gewoon super fijn om naar te kunnen kijken :)

   Verwijderen