Day Zero Project - Write all my bad memories on paper, burn that paper afterwards

Al mijn slechte herinneringen op papier schrijven en dan alles verbranden. Dat was iets dat ik al lang wilde doen. Ik ben namelijk iemand die zich élk klein detail, hoe belachelijk ook, kan blijven aantrekken. Dat sms-je dat ik tien jaar geleden heb gestuurd? Ja, shit, had ik echt niet moeten doen. En wat ik vijftien jaar geleden tegen 'persoon x' heb gezegd? Te belachelijk voor woorden. Zulke zaken blijven door mijn hoofd spoken en maken van mij een erg gestresseerd persoon. Vandaar dat ik toch wel eens wilde blijven stilstaan bij àl die dingen die ik maar niet kan vergeten, gewoon, door ze op papier te zetten. En ze daarna los te kunnen laten. Hopelijk voor eeuwig en altijd. 

Therapeutisch
Natuurlijk gaan niet opeens al je problemen opgelost raken door ze op te schrijven en te verbranden. Maar ok. Therapeutisch werkt het wel. Door stil te staan bij de dingen die zo blijven hangen leer je jezelf hoe dan ook beter kennen. Ik begon met een pen en één blad papier, denkende dat ik daar mee toe zou komen... bleek dat ik uiteindelijk bijna tien (jawel, TIEN) pagina's nodig had om al mijn nare herinneringen op kwijt te kunnen. Niet niks. Ik verschoot er zelf een beetje van.


Last van mijn schouders
Hoe dan ook. Nadat ik vrijwel een heel boek had volgeschreven voelde ik mij ook écht opgelucht. Alsof er een last van mijn schouders was gevallen. Alle negatieve dingen was ik kwijt. En hoewel dat gevoel maar eventjes bleef duren, het voelde toch goed.

Let it go
Ik stak mijn tien pagina's slechte herinneringen in een enveloppe en schreef er deze quotes op: 'No matter how hard the past, you can always begin again.' en 'Let it go!'. Tijd om ze in vuur en vlam te steken en voor eeuwig en altijd achter mij te laten.


Moet mij weer overkomen
Uiteraard moet je mij zijn om dit in de zomer te willen doen. Onze open haard was al maanden niet meer gebruikt, dus nadat ik mijn enveloppe erin had gesmeten en het vuur had aangestoken begon dat ding super hard te stinken. En ik was alleen thuis. Help?! Ik zag ons huis serieus al in vlammen opgaan (alle rampscenario's zijn toen door mijn hoofd gegaan). En bij overmaat van ramp vatte mijn enveloppe niet goed vlam, dus heb ik uit miserie (en paniek en ademnood door de stank) de slechte herinneringen die niet verbrand waren uit onze open haard gevist en in onze composthoop begraven. Dat ze daar maar rotten dan. Haha. (Fun fact: mijn papa heeft de composthoop niet lang daarna verplaatst. Heeft die waarschijnlijk al mijn miserie op papier gevonden tussen het afval. Halleluja.) Moet mij weer allemaal overkomen ;)


Over & uit
Maar hoe dan ook. Alle gekheid op een stokje... Ik ben op de één of andere manier echt wel beter geworden in het loslaten van belachelijke, kleine dingen. Ik kan niks meer veranderen aan het verleden, dus waarom mij daar druk om blijven maken? Over & uit.

Kun jij ook zoveel piekeren over het verleden? 

Liefs, Sarah

22 opmerkingen

 1. Ik pieker enorm over mijn verleden, maar dat wist je wss al ;) Ik kan mij ook zo in kleine dingen schuldig voelen, terwijl een ander er zich gewoon niks meer van aantrekt. Dan denk 'k meestal wel, waarom kan ik dat niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad. Zo denk ik ook af en toe. Waarom kan de één de dingen beter van zich afzetten dan de ander? Zo vervelend!

   Verwijderen
 2. Ik probeer het regelmatig al loslaten. Wat er gebeurd is tja pech denk ik dan. Uit mijn fouten leer ik dan weer denk ik dan. Mooi dat je alles hebt opgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. En op die manier 'probeer' ik ook te denken. Je leert altijd uit alles...

   Verwijderen
 3. Nou fijn dat het toch geholpen heeft! Ik pieker niet snel maar ik kan wel boos worden op situaties die zijn geweest en dan kan ik soms langer dan gewenst boos blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wauw. Dit is zo'n simpel idee maar zo effectief. Ik pieker elke seconde van de dag, vrij vermoeiend infeite. Dus je hebt me op een idee gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha, hoe herkenbaar. En irritant ook he. Het gaat nu wel iets beter als vroeger, maar toch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heel irritant is dat. Al heb ik inderdaad ook gemerkt dat het bij mij ook beter gaat dan vroeger. Hopelijk blijft dat zo vorderen... :)

   Verwijderen
 6. Oh wat mooi zeg om zo te doen. Ik vind het altijd erg mooi als mensen bepaalde dingen op deze manier beter kunnen loslaten. Ik ben zelf altijd alleen een beetje bang dat direct de hele boel in de fik vliegt haha ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. kan heel fijn zijn, heb ik ook wel eens gedaan.
  eerst denk je waar is dit goed voor, maar op het moment dat het verbrand lucht het
  echt op

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeh, zo leuk dat je dit ook al gedaan hebt. Vond het ook verbazingwekkend goed werken :)

   Verwijderen
 8. Wat goed zeg! Ik kan me er ook wel een beetje in vinden, ik heb geen idee of het bij mij zou werken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fijn dat zoiets 'simpels' kan helpen! En ook dat je het met ons wil delen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik pieker best wel vaak over mijn verleden, ik denk iedereen wel. Wel probeer ik het los te laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat tof gedaan die foto onderin het artikel. Ik kan mij ook heel schuldig voelen over sommige dingen

  BeantwoordenVerwijderen