10x waarom reizen zo goed voor je is!

Nu de zomervakantie alweer een tijdje voorbij is staat reizen bij een hoop mensen op een wat lager pitje. En hoewel dat absoluut oké is vond ik het tòch leuk om jullie hier te voorzien van alle redenen waarom ik vind dat op reis gaan zo goed voor je is. Want zoals de Romeinse filosoof Aurelius Augustinus al zei: 'The world is a book and those who do not travel read only one page.' 

01. De voor- en napret maakt je vrolijk
Alleen al de gedachte dat we een reis in het vooruitzicht hebben maakt ons blij. En zo hoort het ook. Alles plannen, mooie foto's zoeken op Pinterest,... . Ook na je reis kun je nog eventjes nagenieten door een fotoboek of ander leuk aandenken te maken. Zo kan je je vakantie op een leuke manier blijven herinneren.

02. Je leert jezelf kennen
En hoe! De manier waarop je met nieuwe mensen, nieuwe ervaringen, nieuwe omgevingen,... omgaat. Dat zegt allemaal veel over jou. Je leert, je groeit, je wordt zelfstandig,... . Niks dan voordelen!

03. Je wordt zelfzekerder 
Of je nu alleen reist of niet. Je gaat in bepaalde (onvoorziene!) situaties terecht komen die je (al dan niet alleen) gaat moeten oplossen. En, yes YOU CAN! Al die problemen die je gaat tegenkomen ga JIJ kunnen oplossen. Is het iemand die in jouw vliegtuigstoel zit, een dubbel geboekte kamer, of ziek worden op reis... . You can handle it. En man, je zelfvertrouwen zal omhoog gaan. Dat is zeker!

04. Adventure is out there
Door reizen word je ook meteen een stuk avontuurlijker dan je misschien al was. Wanneer je dan toch zelfvertrouwen aan het kweken bent en doorhebt dat je eigenlijk alles aankunt dat er op je pad komt, dan kun je maar beter af en toe ook eens uit je comfort zone treden. Want waarom niet?! Wat is het leven zonder een beetje avontuur, right?!

05. Het breekt de routine
Er af en toe eens tussenuit kunnen trekken is bijna noodzakelijk. Niks zo erg als vast komen te zitten in een bepaalde routine. Dat maakt je moe, minder creatief en je houdt er vaak slechte gewoontes aan over. Op reis kom je niet alleen in een nieuwe omgeving terecht, je leert er ook nieuwe mensen en verschillende culturen kennen, doet activiteiten die je nog nooit eerder hebt gedaan,... . Je zult je herboren voelen als je terug thuis komt. Reizen geeft je zowaar een frissere kijk op het leven.

06. Het opent je ogen 
Je krijgt niet enkel een frissere kijk op het leven. Reizen kan ook je ogen openen. Op allerlei vlakken. Zo kom je in aanraking met dierenleed, armoede, extreme rijkdom, verschillende culturen, natuur waarvan je nooit had durven dromen (zo mooi!), milieuvervuiling,... . Misschien zie je wel dingen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Ik sta wel vaker versteld van de dingen die ik op reis zie. Zowel goed als slecht. En dan besef ik maar weer hoe groot deze aardbol is, en wat voor klein plekje ik hier maar inneem.

07. Je bent nooit te oud om te leren
Behalve wanneer je je hele vakantie op hotel aan de cocktails zit, zullen je reizen je een hele hoop bijbrengen. Je zult nog nooit zoveel over geschiedenis en cultuur geleerd hebben als on-the-road. Die lessen op school stellen in vergelijking met the-real-deal niks meer voor. Je zult je nog nooit zo verrijkt hebben gevoeld ;) Niks zo leuk als mensen van verschillende culturen te leren kennen, en te beseffen dat we, ondanks de vele verschillen, toch àllemaal hetzelfde zijn.

08. Relax! 
Wanneer ik thuis ben heb ik moeite met relaxen. Al lig in de zetel naar Netflix te kijken... op de één of andere manier blijf ik toch altijd gestresseerd. Op reis lukt het mij gelukkig wél om helemaal te relaxen. Eventjes aan niks denken en alles van thuis loslaten. Puur genieten!

09. Make memories, not regrets
Binnen tien jaar ga ik niet denken: 'Shit, had ik die reis maar niet gemaakt!', ik ga eerder denken: 'Waarom ben ik niet wat meer weggeweest?'. Nu ik nog jong ben  (je weet wel, nog geen grote kosten en nog geen kinderen), vind ik het belangrijk om zulke 'levenservaringen' op te doen. En de herinneringen aan al die mooie plekken zullen mij voor eeuwig en altijd bij blijven.

10. Het is thuis zo slecht nog niet
Er zijn een hoop dingen in ons leven die we als 'vanzelfsprekend' aanschouwen. Althans, ik doe dat toch. Ik heb een dak boven mijn hoofd en ouders die er altijd voor mij zullen zijn. Als ik dan zie hoeveel mensen het véél en véél erger hebben dan mij... dan weet ik dat thuiskomen niet de grootste ramp is die er bestaat. En na een nacht in het vliegtuig voelt in slaap vallen in mijn eigen bed ook altijd een beetje als in slaap vallen in de hemel ;)

Vind jij ook dat reizen zo goed voor je is? 

Liefs, Sarah

4 opmerkingen

  1. Ik ben het helemaal met je eens hihi!

    Love,
    Dascha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I agree 100%. Ik houd van reizen en ontdekken.. ik voel mij dan ook echt mezelf, hoe cheesy het klinkt. Alleen nu weer sparen om op vakantie te gaan, haha :)

    BeantwoordenVerwijderen