Spectaculair Minerve

Minerve, een klein stadje met een oppervlakte van 26 km2 en nauwelijks 100 inwoners. Hoog op een rotsige uitloper, verborgen tussen groene valleien en talloze wijngaarden, ligt deze katharenvestng. Dit verrassende plekje in de Languedoc wordt zelfs vernoemd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk, dus het is een bezoekje zeker waard! Ik vond het alvast een adembenemend plaatsje en maakte er een aangename wandeling tussen de spectaculaire rotsen.

Spectaculair Minerve
De historische hoofdstad van Minervois; Minerve. Het dorpje op een rots, omgeven door kloven en wijngaarden. Op de plek waar de rivieren Briant en Cesse samenkomen kan je dit prachtige stukje Frankrijk terugvinden. Deze riviertjes hebben in het verleden de ravijnen rondom Minerve uitgeslepen en bevatten, vandaag de dag, nog amper water. Dit alles zorgt voor een spectaculair uitzicht. Maar niet alleen het landschap is de moeite waard. Ook de geschiedenis is nogal dramatisch.(Daar waar vroeger de rivier doorstroomde)

Geschiedenis
Geschiedenis is niet mijn sterkste kant, maar ik zal mijn best doen om de historie van dit boeiende stadje in het kort mee te geven. Here we go...

Minerve werd al bewoond in de prehistorie maar sinds de plundering van Béziers door de kruisvaarders in 1209, was Minerve in 1210 aan de beurt. Binnen de stadsmuren van Minerve bevonden zich vele Katharen en inwoners van Béziers die aan de dood ontsnapt waren. De leider van de kruistocht, Simon de Montfort, liet Minerve echter afsluiten van de buitenwereld met zijn groot leger. Met grote katapulten liet hij ook stenen op het stadje gooien, om op die manier zoveel mogelijk te verwoesten. Dit had echter niet zo'n groot effect. Wat meer effect had was het warme weer en de droogte die dat met zich meebracht. De rivieren rondom Minerve waren drooggevallen, en op de enkele plaatsen waar wél nog water was stond het leger de inwoners van het stadje op te wachten. De bewoners van Minerve zaten dus zonder water en waren, in die hitte, hopeloos verloren.

(Katapult)

Guillaume de Minerve (heer van Minerve) begon vervolgens te onderhandelen met Simon de Montfort. Bewoners zouden hun woonplaats mogen verlaten mits ze àl hun goederen achterlieten én hun geloof zouden afzweren. Dat laatste weigerden ze echter te doen, hetgeen hun de brandstapel opleverde. De belegeraars hoefden zelfs geen moeite te doen om de katharen op de brandstapel te zetten; ze liepen er zelf heen en gooiden zich één voor één in de vlammen. Alles voor hun geloof!

(Kerkje waarbij de brandstapel plaatsvond)

Tegenover het kerkje waar deze brandstapel plaatsvond bevindt zich nu een steen waarin een duif is uitgehouwen. Dit als symbool van katharisme.

(Beeld met uitgehouwen duif als symbool voor katharisme)

Minerve bezoeken?
Vandaag de dag is de stad nog steeds niet toegankelijk voor auto's. Aan de rand van de stad is er echter wel een grote parking aangelegd (goed aangegeven) waar je makkelijk kunt parkeren. Helaas wel tegen betaling. Het stadje is vervolgens te voet bereikbaar via een grote middeleeuwse brug.

(Middeleeuwse brug)

Museum 'Hurepel'
Een klein museum (Hurepel), opgebouwd door een plaatselijke wijnboer, beeld de geschiedenis van Minerve uit door middel van kleien poppetjes. Een aanrader voor degenen die interesse hebben in de geschiedenis van deze mooie stad.De moeite waard! 

Liefs, Sarah

9 opmerkingen

 1. Wat een apart stadje, leuk om er 's wat meer over te lezen. Ziet er in ieder geval prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, het kwam mij zo bekend voor en toen ik die brug zag wist ik gelijk waarom. Ik ben daar ook geweest 3 jaar geleden! Is indwrdaad een onwijs mooi dorpje. Volgens mij is daar vlakbij ook een mooie waterval als ik het mij goed herinner!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo leuk dat je daar ook geweest bent :D Wij zijn in de buurt inderdaad ook naar een waterval gaan kijken. Te mooi is het daar. Zalige omgeving :)

   Verwijderen
 3. Haha, het kwam mij zo bekend voor en toen ik die brug zag wist ik gelijk waarom. Ik ben daar ook geweest 3 jaar geleden! Is indwrdaad een onwijs mooi dorpje. Volgens mij is daar vlakbij ook een mooie waterval als ik het mij goed herinner!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh dit ziet er ook prachtig uit! Zou het liefst zo weer terug willen gaan op vakantie :)

  BeantwoordenVerwijderen