Schildpadden kijken in het Phang Nga Coastal Fisheries Research and Development Centre

Aan Tai Muang Beach in Phang Nga, zo'n 30 km verder van het centrum van Khao Lak, ligt het Coastal Fisheries Research and Development Centre. Een opvangcentrum voor schildpadden waar je kunt leren dat de zee, en alles erin, goed beschermt dient te worden. 

Het centrum
Het centrum werd opgericht in 1985 als kwekerij van oesters en garnalen, en in 2002 gepromoveerd tot een overheidsinstelling die het onderwaterleven tracht te beschermen. De focus ligt hier op vier verschillende schildpadden die met uitsterven bedreigd zijn; de groene schildpad, de karetschildpad, de warana, en de lederschildpad.De schildpadden
De schildpadden leggen tussen oktober en maart hun eieren op het nabijgelegen strand. De vrijwilligers van het centrum bewaken de nesten 24u op 24, en van zodra de schildpadjes uit hun ei kruipen worden ze naar het centrum gebracht. Daar mogen ze dan de komende acht maanden opgroeien en aansterken. Vanaf de leeftijd van acht maanden zijn ze vervolgens sterk genoeg om op hun eentje de grote oceaan aan te kunnen en worden ze terug vrijgelaten. (Info: in het wild zouden slechts 1 op de 1000 schildpadden deze periode overleven!)


Turtle Releasing Festival
Dat vrijlaten gebeurt trouwens elk jaar door middel van een waar 'volksfeest'. Een zeven-dagen-durend evenement zorgt ervoor dat het centrum wat volk lokt en mensen op die manier op de hoogte worden gebracht van hoe het zit met het leven in de zee. De grootste vijand van de schildpad is namelijk nog steeds de mens, dus daar mag wel wat meer aandacht aan geschonken worden! Zo verdrinken schildpadden die verstrikt raken in de netten van vissers, of sterven ze na het eten van afval dat mensen laten rondslingeren.

Het Turtle Releasing Festival, zoals men het noemt, is voor de Thai een bijzondere gebeurtenis omdat het volgens hun cultuur geluk brengt om dieren uit de zee (zoals vissen of schildpadden) terug vrij te laten. Elk jaar vindt het festival begin maart plaats, dus moest je dan toevallig in de buurt zijn kan je eens een kijkje gaan nemen.

Clownvissen en koraal
Het Coastal Fisheries Research and Development Centre kweekt ook een hele hoop verschillende soorten clownvissen en koraal. Best interessant om te zien. Clownvissen zijn, na de 'Finding Nemo' film, erg populair geworden waardoor de populatie in zee ook steeds sneller en sneller is beginnen dalen. Gelukkig kan men deze vissen ook in gevangenschap kweken waardoor de soort niet zo snel met uitsterven bedreigd kan worden.

(Koraal)

Ons bezoek
Wij namen vanuit ons hotel (Merlin Beach resort in Khao Lak) een taxi naar dit centrum en konden voor amper 20 baht/pp (€1) al naar binnen. Vooraleer je binnengaat zie je meteen een groot bord hangen met daarop de regels; zo mag je absoluut geen dieren aanraken! (Boete = €25!) We liepen naar binnen en keken onze ogen uit van begin tot einde. Wat een hoop schildpadden, zeg! Wel jammer dat er maar weinig Engelstalige informatie voorzien was. Omdat het maar gewoon een opvangcentrum is worden er geen rondleidingen voorzien, én de mensen die er werken spreken vrijwel geen engels. Dat was dus niet altijd even makkelijk. Soms was het niet zo duidelijk waar we naartoe moesten wandelen (dat centrum is best groot!), maar uiteindelijk hebben we alles toch goed gevonden ;) Van enkele vrijwilligers kregen we ook wat info over de blinde schildpadden die in het centrum verbleven. Die beestjes kunnen dus nooit meer vrijgelaten worden. Net zoals degenen die verlamd zijn of een pootje missen. Zo triest! Ook zat er een krokodil in één van de tanks. Hoe die daar geraakt is weet ik echt niet, maar ik ga er vanuit dat hij (of zij?) daar wél goed verzorgt wordt. Net toen wij voorbij wandelen werd de lunch ook juist voorgeschoteld. Leuk om te zien.


Die gekwetste schildpadden hebben ook best wat indruk gemaakt op mij. Zo erg dat ze nu de rest van hun leven in zo'n tank moeten verblijven. Sommige van die beestjes kwamen ook gewoon naar je toe als je er tegen begon te praten. Te schattig gewoon. Ik wou dat ik ze allemaal mee naar huis kon nemen.


En volgens mij heeft één van de mensen van dat centrum gezien hoe ik zo enthousiast tegen de schildpadden aan het babbelen was (haha). Opeens kwam er namelijk een meneer naar mij toe die mij één van de gezonde schildpadden in mijn handen duwde. Zoals ik hierboven al zei is het eigenlijk verboden om de diertjes aan te raken, dus ik had geluk dat ik dat beestje eens kon vasthouden. De schildpad in kwestie was ook één van de lucky ones want die zou snel weer worden vrijgelaten. En aangezien het beestje best wel zwaar was (maar echt, serieus!) heb ik het ook maar snel terug gezet.


Tai Muang Beach
Na het bezoek aan het centrum gingen we ook nog even naar het nabij gelegen strand. En ondanks de wolken die er in de lucht hingen (stortbui op komst!) was het ontzettend warm. Zweten hoor.Het adres
En dat was dat. Mocht je ooit in de buurt zijn... het adres van het Coastal Fisheries Centre is:
164 Moo 9 Thai Muang,
Phang Nga 82120 Thailand

Ik vond het alvast een bezoekje waard! 

Liefs, Sarah

13 opmerkingen

 1. Ah die arme schildpadjes, ze zien er ook altijd zo lief uit!
  Wauw het strand is ook prachtig.
  Pretty!

  Liefs, Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heel erg dat sommigen er zo erg aan toe waren. Gelukkig worden ze in dat centrum goed geholpen! :)

   Verwijderen
 2. Pijnlijk hoe sommige mensen met dieren omgaan. Het is toch ook te gek voor woorden dat na Finding Nemo mensen achter de clownvissen aanzitten?! Leuk zo een fotoverslag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt waar! Vreselijk gewoon. Men vreest nu voor hetzelfde effect na Finding Dory, maar dan met die Dory visjes. Triestig.

   Verwijderen
 3. Wat tof dat je daar geweest bent zeg! Wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amai, dat was wel indrukwekkend volgens mij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerder triestig... dat al die schildpadden daar zitten door de schuld van de mens. Jammer! Het is nodig dat mensen gaan beseffen dat hun acties zulke mooie dieren schaden. Daar is zo'n centrum dan echt ideaal voor!

   Verwijderen
 5. Wat gaaf zeg dat je daar bent geweest! Lijkt me heel leuk om dat een keer te mogen zien. -x-

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Het was fijn om te zien dat die gewonde dieren goed verzorgd werden.

   Verwijderen
 6. Gelukkig zijn er altijd nog een hoop lieve mensen die deze diersoorten beschermen. Zo fijn dat deze schildpadden de hulp krijgen die ze nodig hebben. Wel erg dat het al überhaupt moet, omdat mensen ze niet met rust kunnen laten...Ik snap gewoon niet hoe iemand deze lieve diertjes iets aan kan doen.

  Mooie reportage! Ik krijg gelijk de neiging om de beestjes te knuffelen (hoewel ik de krokodil dan maar even oversla).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je lieve reactie :) Zo dacht ik er ook precies over. Gelukkig dat er ook mensen bestaan die zulke dieren de juiste hulp kunnen geven! x.

   Verwijderen
  2. Ja, precies! Door dat soort mensen wordt de wereld weer een stuk mooier.

   Verwijderen