Le palais idéal du facteur Cheval

In het Franse dorpje Hauterives kan je Le Palais Idéal terugvinden. Het werd gebouwd door postbode Ferdinand Cheval die maar liefst 33 jaar van zijn leven wijdde aan het maken van dit paleis. Vandaag de dag wordt het nog steeds beschouwd als één van de meest opmerkelijke uitingen van naïeve architectuur

Inspiratie?
In 1879 struikelde meneer Cheval over een bijzondere steen die hem meteen een hele hoop inspiratie gaf. Deze steen werd ineens ook dé inspiratiebron voor zijn paleis. Gedurende zijn rondes als postbode begon hij daarom allerlei stenen en andere materialen te verzamelen, waarmee hij na zijn werkdag aan zijn bouw kon werken. Dit deed hij met behulp van cement, leem en gaas.

Dé steen die de postbode inspiratie gaf nadat hij erover struikelde

De dorpsgek
In de buurt stond Ferdinand Cheval een beetje bekend als 'de dorpsgek'. Omdat hij altijd 's nachts aan het werk was vonden de mensen hem maar een vreemde vogel. Ook het feit dat hij in zijn bouwwerk landschappen en hoogtepunten uit de geschiedenis verwerkte kwam vaak vreemd over bij mensen in het dorp. Inspiratie haalde de man uit ansichtkaarten en tijdschriften die hij zag als hij de post bezorgde.

Bewonderenswaardig
Nog voor het Palais Idéal af was had het project van de postbode al heel wat bekendheid gemaakt. Op die manier kwamen ook Pablo Picasso en André Breton op de hoogte van het paleis. En zij spraken alvast hun bewondering voor Ferdinand Cheval uit.

Grafmonument
Omdat de postbode graag in zijn eigen tuin, waar het paleis staat, begraven wilde worden samen met zijn vrouw, bouwde hij er een grafkelder. De lokale autoriteiten waren hier echter op tegen, waardoor Cheval de laatste tien jaar van zijn leven besteed heeft aan het maken van zijn eigen grafmonument op het kerkhof van Hauterives. Dit werd overigens in exact dezelfde stijl gemaakt als het Palais Idéal. Een stijl die door velen ook wel vergeleken wordt met die van Gaudi.

Nationaal monument!
Op 88-jarige leeftijd (in 1924) stierf de postbode, en in 1969 werd zijn paleis uitgeroepen tot een nationaal monument.

Palais Idéal bezoeken?
Vandaag de dag is het Palais Idéal voor iedereen toegankelijk. Het is het hele jaar lang dagelijks geopend. Als volwassene betaal je €6,50 inkom en kun je er makkelijk een uur rondlopen. Wil je het graf van de postbode ook bezoeken? Tegenover de kerk in het dorp staan er bordjes die je de juiste kant opsturen. Te voet is het redelijk ver, dus neem als het kan de auto. Meer informatie kan je vinden op de officiële website.


Ons bezoek
Indrukwekkend om te zien hoe één man zo'n gebouw heeft kunnen maken. Helemaal alleen! Bijna ongelofelijk. Mijn broer werd er ook geïnspireerd en is nu zijn eigen vijver aan het bouwen, met mooie stenen die hij tijdens onze vakantie in Frankrijk gevonden heeft. Een bezoekje laat je dus zeker niet onberoerd achter. Wie weet raak jij er zelf ook wel geïnspireerd. Het is trouwens ook ongelofelijk hoe gedetailleerd het hele gebouw is. Je blijft overal nieuwe dingen ontdekken. Erg speciaal. Het deed mij, zoals zoveel mensen zeggen, meteen denken aan Barcelona (Gaudi!). Mocht je dus ooit in de buurt zijn... het is een bezoekje meer dan waard! Oh, en als je de mogelijkheid hebt om vroeg te gaan... ga dan zéker tegen openingstijd. Dan is het nog redelijk kalm en kan je extra genieten van het paleis in al zijn glorie! Zalig!

Had jij al ooit van facteur Cheval gehoord? Of heb je het paleis misschien zelf al eens bezocht?

Liefs, Sarah

10 opmerkingen

 1. Nog nooit van gehoord! Maar wel een leuk gebouw, niet echt mijn stijl maar toch indrukwekkend als je 't in 't echt ziet, denk 'k.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut! Indrukwekkend was het zeker. Vooral wetende dat dit het werk van één man alles was. Ge moet het maar doen...

   Verwijderen
 2. Waauw wat mooi en bijzonder! Heb er ook nooit van gehoord!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad bijzonder daar. Zeker de moeite om eens te stoppen moest je ooit in de buurt zijn ;)

   Verwijderen
 3. Wat ontzettend gaaf! Het doet me inderdaad heel erg denken aan de Sagrada Família. Ik zou hier echt heel graag naar toe willen gaan. Lijkt me fantastisch om eens te bezoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben er een paar jaar geleden ook heen geweest. Ik vond het er heel mooi uitzien! Ik vond het ook wel apart om er doorheen te lopen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, zo leuk om te horen! Apart is het zeker. Ik vond het ook echt mooi om te zien dat dit het werk van één man alleen was.

   Verwijderen
 5. Wow wat een coole plek! Nog nooit van dit gebouw gehoord, maar het ziet er echt leuk uit. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen