Je schamen voor je blog?!

Dat ik er lang over heb nagedacht is een feit dat zeker is. Moet ik mij schamen voor mijn blog? Onlangs las ik bij Sophie over hoe ze zich soms weleens voor haar blog schaamt, en omdat ik dat zo herkenbaar vond besloot ik er zelf ook een artikel aan te wijden. Ik ben namelijk als de dood voor mensen in mijn directe omgeving die mijn blog ‘ontdekken’. Liefst van al wil ik dat alles dat ik schrijf enkel gelezen wordt door onbekenden. En dat puur omwille van mijn beschaamdheid omtrent mijn blog. Maar waarom eigenlijk?

Mijn stukje wereldwijde web
Er is uiteindelijk totaal niets mis met mijn blog. Het is voor mij een soort van online dagboek. Een uitlaatklep. Een hobby. Ik schrijf over alles wat ik denk, voel en meemaak. Zelden betrek ik andere mensen in mijn artikels omdat ik niet weet in hoeverre zij dat oké vinden. Alles hier draait dus voornamelijk rond mij. Dit is mijn kleine stukje op het wereldwijde web en daar hoef ik mij heus niet voor te schamen.

Persoonlijk vind ik er ook niets mis mee om mijn gedachten met de wereld te delen. Ik doe het gewoon graag; als hobby. Soms om wat tips met jullie te delen. Maar nooit, echt nóóit, om op te scheppen.

Sociale media
Omdat ik al heel wat jaren zelf zo actief zoveel andere bloggers (en youtubers,…) volg, is het in mijn ogen dan ook erg normaal om mijn leven op het internet te delen. Wanneer ik iemands blog lees dan denk ik daar niets verkeerd over. Ik vind het dan ook oprecht fijn om een kijkje te nemen in het leven/het hoofd van mijn favoriete bloggers. Maar zoals Sophie ook al vermeldt in haar artikel… niet alle mensen zijn zo actief op sociale media. En het zijn ook vaak die mensen die het zo vreemd vinden wanneer je zoveel van jezelf bloot geeft op het internet. Wat natuurlijk oké is, want iedereen mag zijn eigen mening hebben, maar aan opmerkingen achter mijn rug of aan puur afbrekende kritiek… daar heb ik niets aan!

Ik ben tenminste open en eerlijk
Met dit alles wil ik eigenlijk zeggen dat ik, ondanks mijn schaamtegevoelens, helemaal geen schaamte hoéf te voelen. Dat is namelijk nergens voor nodig. Ik doe niets verkeerd met het houden van een blog. Ik ben tenminste open en eerlijk over hetgeen ik denk en doe. Dat is net iets waar ik trots op zou moeten zijn. Ook het feit dat ik maar door blijf bloggen, ondanks negatieve (soms kwetsende) commentaar, maakt mij toch maar een doorzetter.

Mijn blog is momenteel een deel van mij en ik doe ook gewoon maar wat mij gelukkig maakt. Wie zijn andere mensen dan om mij te vertellen dat ik moet stoppen met hetgeen dat mij blij maakt?! Als we allemaal een beetje meer verdraagzaam waren dan zou ik deze gevoelens van schaamte overigens ook nooit gehad hebben. We zouden elkaar allemaal een beetje meer moeten laten leven. Elkaar allemaal een beetje meer respecteren.

Dat ik het bloggen écht (nog) niet kan missen
Maar al die negativiteit en schaamte nu even ter zijde. Mijn blog heeft me ook al erg veel bijgeleerd, tal van lieve berichtjes opgeleverd en ik heb zelfs al enkele leuke samenwerkingen kunnen binnenslepen. En daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Voorlopig kan ik het bloggen dus, ondanks de schaamte, echt nog niet missen!

Schaam jij je weleens voor je blog? Comments (35)

 • Shirley

  18 augustus 2016 at 05:48

  Ik heb het heel soms. Vooral als mensen die ik wel ken, maar die wat verder weg staan over mijn blog beginnen. Natuurlijk schrijf ik over dingen die iedereen mag weten, maar als zij dat lezen, heb soms toch zoiets: 'oja, jij leest dat ook. Dat had niet perse gehoeven.'

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 10:00

   Ja, dat is dan best wel een beetje raar. Ik schrijf ook over dingen die iedereen mag weten en toch geeft dat soms zo'n gek gevoel als mensen die ik ken over mijn blog beginnen. Nu ja, het is wat het is… Gelukkig doe ik er niks verkeerd mee, met het bloggen 🙂

 • Monique | WritingMonique

  18 augustus 2016 at 07:34

  In het begin had ik het veel vaker, maar nog steeds vind ik het soms heel moeilijk om over mijn blog te praten. Ik denk dat het toch iets heel persoonlijks is. Maar je hebt helemaal gelijk: de voordelen van het hebben van een blog zijn veel te leuk! 🙂

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 10:02

   Ja! Absoluut. Wij, bloggers, moeten het ook maar durven/doen eh?! Zo'n blog bijhouden. In mijn geval is het sowieso ook omdat het zoiets persoonlijk is dat ik er moeilijk over kan praten. Gelukkig dat er al die voordelen zijn 😉

 • Unknown

  18 augustus 2016 at 07:58

  Gelukkig heb ik mij nog nooit geschaamd voor mijn blog. Hier was ik wel een beetje bang voor voordat ik ging bloggen, maar gelukkig is dut nooit gebeurd! Heb heel bewust van het begin af aan al mijn blog gedeeld op mijn persoonlijke Facebook, zodat iedereen het gelijk wist haha. Gevolg? Alleen maar positieve en leuke reacties! Hierdoor is dat schaamtegevoel ook niet gekomen denk ik.

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 10:03

   Super leuk om te horen dat je alleen maar positieve reacties krijgt! Zoveel te beter. En zo hoort het ook 🙂

 • Evelyne Vergote

  18 augustus 2016 at 10:11

  Ik heb me nog nooit echt geschaamd voor mijn blog, maar ik merk toch dat ik 't moeilijk aan anderen kan vertellen. Tot 'k vorige week iemand vertelde dat ik blogde en mij dit hielp dingen te verwerken. Zij reageerde zo lief dat 'k dacht 'en waarom hield ik dit ook weer geheim?' 🙂 Ik weet ook dat niet iedereen hier om staat te springen, maar zolang je de juiste mensen er over aanspreekt je nooit negatieve commentaar zult krijgen.

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 10:09

   Oh, zo leuk dat die persoon zo positief reageerde. En het is absoluut waar dat ge van de juiste mensen geen negatieve commentaar zult krijgen. Alleen heb ik het wel moeilijk met het vinden van die mensen. Irl praat ik alleen met Kristof over mijn blog…

 • sammie

  18 augustus 2016 at 11:15

  Ik heb me nooit geschaamd voor mijn blog, wel heb ik even moeten wennen aan het feit dat mensen die ik 'ken' maar niet echt iets mee heb ook mee kunnen lezen. Zo was er laatst een collega die ineens zei: wat schrijf jij leuk. Toen had ik wel even zoiets: oh ja, iedereen kan het lezen. Maar ik schaam me nergens voor 🙂

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 10:31

   Ik vind het ook best vreemd dat mensen die ik ken gewoon maar kunnen meelezen. Al is daar natuurlijk niks mis mee. Alles wat ik deel mag iedereen gewoon weten. Wel leuk om te horen dat je collega zo positief was én dat je je ook nergens over schaamt! Zo hoort het 🙂

 • Marion | The Dutch Adventure Seeker

  18 augustus 2016 at 17:33

  Begrijpelijk! Ik schaam me eigenlijk helemaal niet voor mijn blog, en wil juist mensen inspireren en zo ook mensen uit mijn eigen omgeving. Maar het ligt er natuurlijk ook aan waar je over schrijft! Als ik mijn blogposts uit mijn eerste jaar bloggen terug kijk schaam ik me er wel een beetje voor, ik had toen totaal geen detail voor mooie foto's en een fatsoenlijke tekst haha!

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 10:38

   Oeh, ja. Van mijn oudere artikelen krijg ik ook de kriebels. Haha. Wel erg leuk om te lezen dat je je niet schaamt voor je blog. Mensen inspireren is een mooi doel om te hebben!

 • Esmay

  18 augustus 2016 at 18:01

  Ik schaam me er niet voor, maar ik merk wel dat ik de link niet zo snel deel met mijn omgeving. Ik weet niet waarom, maar ik denk toch omdat het juist zo persoonlijk is.

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 11:39

   Inderdaad. Dat is bij mij ook de reden. Wel leuk om te horen dat je je hoe dan ook niet schaamt voor je blog!

 • Nesrin

  18 augustus 2016 at 20:45

  Heel soms publiceer ik een artikel zonder het besef dat bepaalde mensen het ook lezen. En dat ik niet aan hen denk is eigenlijk ook maar goed ook. Ik wil gewoon blijven schrijven en zolang ik er een goed gevoel bij heb ga ik gewoon door.

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 11:44

   Op die manier schrijf ik (gelukkig) ook! Al voel ik mij dan wel sneller gegeneerd als mensen mij aanspreken over mijn blog. Maar zoals jij ook al zegt… ik blijf ook gewoon bloggen zolang ik het graag blijf doen 🙂

 • Letstalklipstick

  18 augustus 2016 at 21:01

  Ik heb me nog nooit echt geschaamd voor mijn blog maar dit komt vooral omdat ik nu voornamelijk over producten schrijf dus niet echt persoonlijke artikels. Ik deel mijn artikel ook altijd op Facebook enzo en dat vind ik niet erg maar als ik een persoonlijk artikel zou typen zou ik dat denk ik ook niet delen op Facebook omdat ik me dan denk ik wel schaam. Ik durf het ook nog niet echt omdat ik dan bang ben om commentaar te krijgen van mensen.

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 11:48

   Heel begrijpelijk! Bang voor commentaar van mensen in mijn omgeving heb ik ook nog steeds. Gewoon omdat ik dat (helaas) al wel vaker gehad heb. Jammer, want je doet helemaal niks mis met het hebben van een blog. Wel heel leuk dat je je artikels altijd op Facebook durft delen 🙂

 • De Dotties

  18 augustus 2016 at 21:44

  Heel herkenbaar. Ik heb heel lang mijn blog proberen verborgen te houden, maar na een tijdje zag ik daar het nut niet meer van in. Waarom zou ik? Want ik vind het toch leuk om te doen? Ik doe er toch niets verkeerd mee? En ik ben er toch ook wel een beetje trots op? Dus na een tijdje begon ik het gewoon in mijn omgeving te vertellen dat ik aan een artikel bezig was voor mijn blog en begon ik mijn blog ook te delen op mijn persoonlijke sociale media. Mijn instagram is zowel mijn persoonlijke als die voor mijn blog en dat vind ik prima. Ik heb ook alleen nog maar positieve reacties op mijn blog gekregen en zelfs vragen over producten dat ik review, super leuk! Nu vraag ik me af waarom ik me er ooit voor geschaamd heb.

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 11:56

   Absoluut! Je doet er niks verkeerd mee én het is leuk om te doen! Zo denk ik er ook over. Heel moedig dat jij zo open durft te zijn over je blog nu. Ik wou dat ik dat ook kon/durfde. Misschien komt dat ooit nog wel eens 🙂

 • Unknown

  19 augustus 2016 at 07:24

  Herkenbaar!

 • Sas

  19 augustus 2016 at 11:06

  Ik schaam me zeker niet voor mijn blog. Ik stel me ook niet voor van Ik ben Saskia en ik blog, maar als mensen er naar vragen vind ik het prima. Bloggen is een onderdeel van mijn leven geworden, en heb dan ook vele mensen in mijn omgeving die mijn blog lezen.

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 14:04

   Fijn om te horen. Voor mij is bloggen ook gewoon een deel van mijn leven; een hobby. Alleen praat ik er niet zo graag over met mensen in mijn omgeving uit schrik dat die negatief gaan reageren. Dat is namelijk al vaker voorgevallen. Nu ja, op zich moet ik mij daar niks van aantrekken en gewoon blijven doen wat ik graag doe 🙂

 • Lostoba

  19 augustus 2016 at 13:16

  Ik zit nog in een leeftijd dat ik al snel nare opmerkingen kan ontvangen over mijn blog, vandaar dat ik anoniem ben. Ik snap de schaamte bij de andere bloggers, ik ben heel opgelucht dat ik heb gekozen voor anonimiteit.

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 14:15

   Dat begrijp ik helemaal. Goed dat je daar zo over hebt nagedacht voor je begon met bloggen.

 • The Beauty Magazine

  19 augustus 2016 at 19:36

  Ik snap je heel goed! Ik schaam me ook wel heel vaak. Vooral als bijvoorbeeld mijn collega's mijn blog gaan bekijken

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 14:21

   Oeh, ja. Geeft altijd zo'n gek gevoel wanneer mensen in je omgeving je blog lezen vind ik. Als ze positief zijn vind ik het nog oké, maar zodra ze commentaar beginnen te geven dan begin ik alles wat ik doe in twijfel te trekken. Zo vervelend!

 • Unknown

  20 augustus 2016 at 09:29

  Heeel soms, vind het vooral spannend om mijn persoonlijke artikelen te delen met mijn directe omgeving!

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 14:36

   Absoluut. Spannend is dat zeker wel, ja 🙂

 • Dascha

  21 augustus 2016 at 10:09

  Ik heb het soms. Als collega's me gaan Googlen en zich afvragen waarom heel Google volstaat met foto's van mij, dan vind ik het toch raar om het uit te leggen. Maar eigenlijk moet je je helemaal niet schamen! Je moet juist trots zijn op je eigen online plekje op de hele grote wijde wereld 😉

  Liefs,
  Dascha

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 14:39

   Dankjewel voor je leuke reactie. Je moet inderdaad gewoon trots zijn op je blog. Iets wat ik echt wel probeer te doen 🙂 En dat van dat googelen vind ik altijd zo grappig. Mensen die je naam intypen op Google en je blog op die manier vinden… tja, dan kan ik alleen maar denken: 'Je hebt mijn naam toch maar mooi zitten googelen!'. Haha.

 • Nienke Hilbrands

  21 augustus 2016 at 15:05

  Goed artikel! Ik vind het best herkenbaar. Mensen in mijn omgeving weten het wel, jammer genoeg word er niet altijd even enthousiast op gereageerd.

  1. HosteSarah

   22 augustus 2016 at 14:42

   Dankjewel! Al is het niet zo leuk om te lezen dat er niet altijd even enthousiast op je blog wordt gereageerd. Wel heel herkenbaar, helaas. Ik probeer mij er gewoon niks van aan te trekken omdat ik weet dat ik niks verkeerd doe met mijn blog. De ene dag gaat dat al wat makkelijker dan de andere… Zolang we maar blijven doen wat we graag doen!

 • Eva

  29 augustus 2016 at 18:36

  Ik vind "schamen" een groot woord maar soms word ik wel rood als ik over m'n blog vertel, haha! Heel herkenbaar dus. Waar ik me wel voor "schaam" is m'n blognaam, die pas al lang niet meer bij de onderwerpen waar ik over schrijf (een heeeele tijd terug begon ik m'n blog als nagellak blog, maar ik blog al 1,5 jaar over andere onderwerpen.. Nog steeds geen nieuwe naam gevonden!)

  1. HosteSarah

   29 augustus 2016 at 20:41

   Blognamen zijn ook zo moeilijk. Ik ken niet veel mensen die na zoveel jaar nog steeds tevreden zijn met de naam van hun blog. Hopelijk vind je snel een naam die goed bij je past 🙂 Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

La Douce France - à la piscine

Volgende bericht

Canal du Midi