Over negativiteit...

Dat ik het vandaag eventjes wil hebben over negativiteit. Eerst en vooral, er gebeuren zoveel slechte dingen in deze wereld dat ik het daar niet eens over ga (of zelfs wil) hebben. Nee, vandaag wil ik het hebben over de alledaagse negativiteit waarmee ik (en misschien jij ook) geconfronteerd word. 

SOCIAL MEDIA
Misschien wel de meest voor de hand liggende vorm waarop men negativiteit tegenkomt. Twitter, Facebook, Instagram,... . Overal lees je hoe mensen lopen te klagen over... tja... alles?! Dat je over jezelf klaagt... ok. Maar hou commentaar over andere mensen alsjeblieft voor jezelf. Waarom is het nodig om zo openbaar te verkondigen dat persoon A 'irritant doet' of persoon B 'er dik uitziet'? Hou zulke dingen voor jezelf. Wie heeft er baat bij deze uitspraken? Inderdaad. Niemand! Deel negatieve gedachten over andere mensen desnoods met je vriend, je beste vriendin of je ouders, maar gooi zulke negativiteit niet in het rond alsof het niks is. De wereld zit al genoeg vol haat.

POSITIVE MIND. POSITIVE VIBES. POSITIVE LIFE.
Wat ik ook gek vind is dat mensen in eerste instantie al de behoefte hebben om negatief te zijn over andere mensen. Dat is, in mijn ogen, gewoon niet nodig. Uiteraard kan je je frustraties over iemand al eens luchten bij een vriend of vriendin, maar laat het daar dan ook bij. Zo had er iemand ooit de behoefte om achter mijn rug tegen mijn ouders te zeggen dat ik te dik ben. Het eerste dat er dan in mij opkomt is: "WAAROM?" Mijn gewicht zijn niemands zaken, behalve die van mezelf. Waarmee ik maar wil zeggen... Zou die persoon zich écht beter hebben gevoeld na aangegeven te hebben dat hij/zij mij te dik vond? Is het niet meer logisch dat we ons allemaal wat meer bezig houden met onszelf dan met anderen? Alsof ik nog niet bewust genoeg was (ben!) van mijn eigen uiterlijk.
Dit is overigens al jàren geleden voorgevallen en het spookt nog steeds door mijn hoofd. Die persoon had mij ook gewoon een compliment kunnen geven over iets dat wél positief was aan mij en dan had ik nu, i.p.v. deze negatieve gevoelens, een goed gevoel gehad als ik aan toen terug denk. Positive mind, positive vibes, positive life.

ACCEPTEER JEZELF
Het is makkelijk om slecht te praten over andere mensen, maar vaak kunnen we ook erg negatief zijn over onszelf. En ook dat is uiteraard helemaal niet nodig! Je kunt niet meer doen dan je best en je bent nu eenmaal wie je bent. Neem daar vrede mee. Het is was het is. Wanneer je jezelf accepteert zoals je bent voel je je automatisch veel gelukkiger. Je staat steviger in je schoenen en kunt op die manier beter aan jezelf werken. Allemaal met een veel positiever gevoel. Niks zo fijn als tevreden zijn met jezelf.

AN EYE FOR AN EYE MAKES THE WORLD BLIND
Wat mij dit artikel deed schrijven is mijn eigen ervaring met al die negativiteit. Ik ben zelf ook Miss Negative Nancy en ik heb het vaak moeilijk om de dingen positief te bekijken, maar kwaad spreken over andere mensen... nee. Echt niet! Ook niet wanneer die andere mensen kwaad spreken over mij. Het is nu eenmaal waar wat ze zeggen; an eye for an eye makes the world blind. Haat bestrijden met haat, dat werkt niet. Wanneer iedereen negatief zou beginnen reageren op negatieve uitspraken... hoe zou de wereld er dan uitzien? Wanneer je dus een negatieve tweet over eender wie (of zelfs wat) de wereld wilt laten ingaan, denk daar dan eventjes over na. Uiteraard is het niet erg als je af en toe eens een 'bad day' hebt en je de dingen maar somber inziet, maar laat dan enkel je naasten 'meegenieten'. En verspil je negatieve energie al zéker niet aan dingen/personen die je niet kent. Want de wereld heeft meer positiviteit nodig!

COMPLIMENTEN, GEEN INCIDENTEN!

Hoe ga jij om met negativiteit?

Liefs, Sarah

19 opmerkingen

 1. Goed geschreven!! Helemaal mee eens trouwens, de reden dat wij ons zo slecht in ons vel voelen heeft deels te maken met alle negativiteit rondom ons, die we dan nog zelf gaan geloven soms. (ik toch)
  What doesn't kill you makes you stronger ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut. Ik ook hoor. Ik moet echt mijn best doen om mij nie te laten meeslepen door negatieve opmerkingen/negatieve mensen. Gelukkig ben ik mij daar van bewust en kan ik daar op letten. Da's toch al iets ;)

   Verwijderen
 2. Ben het helemaal met je eens. En negativiteit is helaas besmettelijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi artikel! Het is inderdaad soms lastig om niet te negatief te denken over dingen! Ik ben daarnaast soms weer te naïef en positief over dingen, haha. Een middenweg zoeken voor mij zou echt ideaal zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat is compleet het tegenovergestelde van mij :) Ik denk dat de meeste mensen daar wel wat moeite mee hebben... met het vinden van die middenweg. We zullen wel niet de enigen zijn ;)

   Verwijderen
 4. Mee eens! Ik moet zeggen dat ik weinig met negativiteit te maken heb gehad maar soms zit er een reactie tussen en die kan ik dan toch weer niet loslaten. Ik vind het sneu dat mensen zo gemeen kunnen doen online, ik vraag mij dan af of ze dit in de offline wereld ook zo hard roepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'Sneu', dat is inderdaad het juiste woord voor zulke negatieve reacties. Ik begrijp zulke mensen gewoon niet. Is het dan zo moeilijk om gewoon niks te zeggen? Vreselijk, toch?! Dat mensen daar hun tijd en energie kunnen insteken... Halleluja!

   Verwijderen
 5. Groot gelijk heb je! Ik negeer het gewoon zoveel mogelijk en doe mijn best om zelf zo positief mogelijk te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is exact wat ik ook probeer te doen. Al is dat soms wel makkelijker gezegd dan gedaan :(

   Verwijderen
 6. Groot gelijk heb je! Ik negeer het gewoon zoveel mogelijk en doe mijn best om zelf zo positief mogelijk te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. goed geschreven meid ik ben soms ook te negatief over mezelf heb ik het idee. Ik ben met dit niet tevreden met dat niet, hoe kijken andere mensen daar tegenaan, zus en zo.. ik snap het volkomen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel <3 En die gevoelens die jij hebt... die heb ik ook. Exact hetzelfde. We zouden er niet bij stil mogen staan want uiteindelijk zijn we helemaal goed zoals we zijn. Wat andere mensen ook zeggen of denken! :)

   Verwijderen
 8. Dit vind ik een interessant en inspirerend stukje. Mooi geschreven! Zelf ben ik echt overal positief in, maar als het dan even tegen zit dan voel ik me ook zwaar rot. Maar precies, door social media ontstaat er ook veel meer negativiteit onder de mensen en dat vind ik soms zo ontzettend jammer..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel erg bedankt <3 Het is inderdaad jammer dat er, o.a. door social media, zoveel negativiteit bestaat. Wel leuk om te lezen dat je zo positief bent ingesteld :) Houden zo!

   Verwijderen
 9. Ik ben het ook helemaal met je eens, en heb vooral het idee dat mensen heel snel, altijd en overal een oordeel klaar hebben liggen, terwijl ze niet weten wat voor verhaal er achter iemand zit.
  Iedereen doet dingen met een bepaalde reden, en daar lijken mensen soms niet bij stil te staan.

  Af en toe is het ook lastig om positief te blijven met alle onrust in de wereld, zeker als je wat ouder wordt en je dat steeds meer realiseert. Wat dat betreft is het belangrijk om je gewoon lekker onbezorgd te blijven voelen en in jezelf te blijven geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor deze héél herkenbare woorden. Ik ben echt blij dat er nog mensen zijn die er ook zo over denken. Persoonlijk heb ik het er erg moeilijk mee dat mensen zo snel oordelen. Ik besef maar al te goed dat iedereen handelt met een bepaalde reden en vind het daarom ook moeilijk te begrijpen dat andere mensen daar niet bij stil staan. Proberen onbezorgd te blijven en in jezelf geloven is inderdaad dé sleutel in zulke negatieve situaties.

   Nog eens bedankt voor je reactie!!! :)

   Verwijderen
 10. Helemaal mee eens. Negativiteit is zo energieslurpend. Vooral door social media kan ik soms negatief over mezelf denken. Ik probeer zelf vooral positiviteit uit te stralen, extra veel complimentjes en het negatieve onderdrukken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Social media kan inderdaad een grote energie slurper zijn in de negatieve zin. Wel leuk om te horen dat je er zo positief mogelijk mee probeert om te gaan!

   Verwijderen