De olifant in de entertainmentindustrieDierenwelzijn is iets wat mij nauw aan het hart ligt. Ik zou wel duizenden artikelen kunnen schrijven over het dierenleed in deze wereld, maar vaak weet ik niet waar te beginnen omdat mensen er hun ogen gewoon zo voor sluiten. We willen niet weten welke lijdensweg een varken moet ondergaan voor het op ons bord belandt, dus denken we daar niet aan en genieten we in de plaats gewoon van ons lekker stukje hesp. Simpel. Het is echter niet alleen de vleesindustrie waar ik mij zo aan erger. Halleluja, was dat maar het geval. Vandaag wil ik het hebben over dieren in de entertainmentindustrie. Ik schreef al eens een volledige post over de documentaire Blackfish, en over hoe orka's en dolfijnen absoluut niet thuishoren in dolfinariums. En vandaag wil ik het hebben over de olifant.


'Leuk, zo'n olifantenritje' 
Ik zie op Facebook en Instagram zo vaak foto's voorbij komen van vrienden en kennissen en hoe die op vakantie 'toffe' olifantenritjes maken. En om nu heel eerlijk te zijn... vroeger stond dat ook op mijn bucket list. Want zeg nu zelf, zo'n olifantenritje ziet er toch uit als een 'once in a lifetime experience' en de olifanten zijn waarschijnlijk gered uit barre omstandigheden of gewoon van kleins af aan tam opgevoed. En bovendien doet iedereen het, die ritjes maken. Er is dus totààl niks mis mee. WRONG! Zo'n ingesteldheid, die helaas miljoenen toeristen hebben, zorgt ervoor dat olifanten veel sneller sterven van vermoeidheid en zelfs depressie.

OneGreenPlanet

Rugproblemen
Erger nog, de rug van de olifant is zelfs helemaal niet gemaakt om gewicht te dragen en de zadels die gemaakt worden voor de olifantenritjes zorgen voor zoveel rugproblemen dat ze vaak hun hele ruggengraat verbrijzelen.

Breaking the soul
En om het dan NOG erger te maken, iets waar mijn hart compleet van breekt, is dat olifanten niet zomaar gered worden of worden opgevoed in gevangenschap. Nee. Olifanten worden in het wild gevangen genomen (liefst zo jong mogelijk) om dan 'gebroken te worden'. De dieren krijgen dan een training (a.k.a. mishandeling) om tam te kunnen worden. Vaak doen ze dit door de dieren in kleine kooitjes op te sluiten zonder eten of drinken, en ze op gevoelige plekken (zoals de slurf en de poten) pijn te doen met een haak. Men noemt dit ook wel 'het breken van de ziel van de olifant'. In het onderstaande filmpje kan je zien hoe dit gebeurt.Bull Hook
Die haak (ook wel Bull Hook genaamd) die gebruikt wordt tijdens dit proces hebben de 'olifantenverzorgers' ook vrijwel àltijd bij wanneer je een ritje wilt maken op een olifant.

Slechte verzorging
Bovendien krijgen de dieren, eens ze zijn gebroken, allesbehalve een goede algemene verzorging omdat de eigenaren daar vaak niet voldoende kennis over hebben, of er gewoon geen geld aan willen uitgeven. Zo krijgen olifanten de verkeerde voeding binnen, of te weinig voeding, of staan ze constant in de zon met onvoldoende water ter beschikking.

Let the wild ones be wild
Dus hoe je het ook draait of keert, olifanten zijn wilde dieren en kunnen dus ook nooit tam geboren worden. Wanneer je een olifant kunstjes ziet doen en daar geld aan uitgeeft, dan doe je dus mee aan deze vreselijke industrie! Wees daar van bewust wanneer je een ritje op een olifant wilt maken of een olifant wilt knuffelen.

Examiner

Olifantenopvangcentra 
Wanneer je toch iets wilt doen met olifanten kan je altijd naar een olifantenopvangcentrum gaan. Het zijn plaatsen waar zieke, oude en mishandelde olifanten een thuis vinden en de juiste verzorging krijgen. En jij kunt ze daar gaan bezoeken (of zelfs helpen verzorgen). Let wel! Doe voldoende research en zorg dat je te maken hebt met een écht opvangcentrum.

FACTS
01. De olifant is in toeristische gebieden een miljoenenindustrie. Voor een gebroken olifant betaalt men al snel €20.000! Dat wordt namelijk snel genoeg terug verdient door die massa's toeristen die er veel geld voor over hebben om een ritje op de rug van zo'n machtig dier te maken, of graag een tekening mee naar huis willlen nemen die gemaakt is door de slurf van een olifant.

02. Voor elke gevangen genomen baby olifant zouden er drie tot vijf olifanten uit dezelfde familiegroep koelbloedig worden gedood. Je vangt namelijk niet zomaar een olifant, hé.

03. Door de olifantenhandel vermindert de olifantenpopulatie zienderogen. En dat enkel en alleen zodat toeristen zich kunnen vermaken.

04. Baby olifantjes sterven regelmatig tijdens het 'breek-proces'. Ze kunnen al die stress, verwondingen en het verdriet simpelweg niet aan.

Change


Dus wanneer je nu nog steeds zin hebt om een ritje te gaan maken op een olifant... dan sorry... maar what-the-hell-is-wrong-with-you?!

Liefs, Sarah

11 opmerkingen

 1. Een ritje op de olifant zag 'k zowiezo al niet zitten, nu nog minder..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om hier een artikel over te lezen, zoveel mensen vergeten dit :(
  Een aanrader qua plekken waar ze op een juiste manier met olifanten omgaan is het Elephant Nature Park in Thailand. Die staat alvast op mijn bucket list :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad. Mensen staan hier veel te weinig bij stil. Helaas!
   Bedankt ook voor de tip over het Elephant Nature Park. Sowieso eentje waar ik wat meer over ga opzoeken :)

   Verwijderen
 3. Verschrikkelijk is het! Goed dat je hier over schrijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben het helemaal met je eens! Dit is gewoon super zielig! :'( De mensheid is echt walgelijk! -x-

  http://www.marushilifestyle.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De mensheid kan op dat vlak inderdaad écht walgelijk zijn. Vreselijk.

   Verwijderen
 5. Wat goed dat je hier een artikel over schrijft! Ik had het al eens gehoord van een vriendin die naar Thailand ging en expliciet de keuze had gemaakt zo'n ritje niet de doen, maar alsnog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de positieve reactie. En wat goed dat je toch iemand kent die de olifantenritjes heeft geweigerd om deze reden. Super om te lezen!!!

   Verwijderen
 6. Agos dat kleine olifantje zo sneu ik hou er ook niet van..

  BeantwoordenVerwijderen