Relaxen in de badhuizen van Boedapest

Hongarije heeft wellicht de meeste thermaalbaden ter wereld. In Boedapest alleen al zijn er meer dan 100 thermaal bronnen terug te vinden. Dat is waarschijnlijk ook één van de redenen waarom Hongaren hun badcultuur zo serieus nemen. Ze gebruiken de baden niet alleen om te relaxen, maar ook om bepaalde ziekten te helpen genezen. Geef je culturele citytrip dus zeker ook een relaxed tintje door één van deze baden te bezoeken. Het is een ervaring, dat is een feit dat zeker is.

Boedapest - Thermenstad?
In 1934 kreeg Boedapest officieel de titel 'thermenstad'. Rijkelui van over de hele wereld kwamen naar de befaamde badhuizen om er genezing te zoeken. Sindsdien is kuren nooit meer uit de Hongaarse hoofdstad verdwenen. De 'locals' kan je dan ook minstens één keer per week in een badhuis terugvinden. Voor hun is het baden vaak een sociale bedoening. Ze komen er samen met familie of vrienden om te relaxen of een potje te schaken. Veel Hongaren zijn er ook van overtuigd dat ze gezond oud worden net omdat ze zoveel tijd spenderen in het geneeskrachtige water.

Stoomruimtes, hete luchtkamers, whirlpools, jacuzzi's, waterspuwers,... . Je hebt het er allemaal. De temperatuur van elke ruimte en elk bad varieert. Daarnaast bieden de badhuizen vaak ook nog massages en schoonheidsbehandelingen aan. Je kunt er dus een heleboel verschillende dingen uitproberen.

Benodigdheden?
Inkom tickets kan je op voorhand kopen, of in het badhuis zelf. Wanneer je ze op voorhand koopt is het soms ietsje goedkoper. Bij het kopen van de tickets moet je gelijk ook kiezen of je een locker of een cabin wilt. Een locker is een kluisje waar je al je spullen in kwijt kunt; omkleden doe je dan je in een gemeenschappelijke ruimte (vrouwen en mannen apart). Een cabin is een privé kleedkamertje en is een beetje duurder dan een locker. Wij kozen voor één cabin voor ons twee (mijn vriend en ik), want dat gaat ook gewoon.

Cabins in de Széchenyi baden

In de badhuizen kan je handdoeken, teenslippers, badjassen, badmutsen,... huren. Natuurlijk kan je ook gewoon je eigen materiaal meenemen. Wij namen elk een paar teenslippers en een grote handdoek mee die we rond ons konden binden als we rondliepen. Het is overigens een échte must om teenslippers mee te nemen. Zo hygiënisch zijn de badhuizen stiekem ook weer niet! Let er ook op dat in sommige badhuizen een badmuts verplicht is.

5 meest bekende badhuizen?
Széchenyi - Populaire, grote, authentieke spa in het stadspark van Boedapest. Er zijn drie buitenbaden en vijftien binnenbaden. Bekend om zijn heldere gele kleur en zijn neo-barokke stijl.

Gellert - Dit badhuis behoort tot het gelijknamige hotel. Voor hotelgasten is de inkom gratis, maar ook bezoekers zijn welkom. Door de mooie architectuur trekt dit badhuis ontzettend veel toeristen aan.

Lukacs - Met zijn twee geneeskrachtige zwembaden, vier thermaalbaden, stoomkamer en modderbehandelingen is Lukacs niet de grootste spa in Boedapest, maar wel één van de meest rustige.

Rudas - Ook in dit badhuis kun je terecht voor thermisch baden, sauna's en massages. Vaak wordt Rudas de mannen-spa genoemd omdat er vier dagen in de week alleen maar mannen binnen mogen. In het weekend zijn de baden gemengd en is iedereen welkom.

Veli Bej Bath - Een kleine, mooie spa die nog niet zo bekend is onder de toeristen. Lekker rustig. Ideaal om optimaal te kunnen genieten.

Ben jij al eens naar zo'n badhuis in Boedapest geweest?

Liefs, Sarah

Geen opmerkingen