Mijn Boedapest city guide

Na mijn tijd in Boedapest zijn hier mijn tips voor een citytrip naar deze mooie hoofdstad van Hongarije. Want de stad heeft veel, maar dan ook echt véél, moois te bieden. Er schuilt geschiedenis achter elke hoek in elke straat, de mensen zijn er gastvriendelijk en het is er goedkoop! Jawel. Hier alvast mijn eerste en belangrijkste tip… GEWOON GAAN! 😉

PLANNING YOUR TRIP
Je hebt minstens drie dagen nodig om Boedapest te bezoeken. Al zou ik eerder zeggen: “Verwen jezelf en gun jezelf er vier of vijf.” Er is zoveel te zien en zoveel te doen in deze prachtige stad. Wanneer je dat op je eigen tempo kunt doen en alles optimaal in je kunt opnemen is dat allemaal zoveel leuker.

Goedkope vluchten? Zowel Wizz Air als Ryanair vliegen rechtstreeks vanuit België naar Boedapest en zijn budgetvriendelijk. De ideale manier om in Boedapest te geraken dus.

OPENBAAR VERVOER
Wanneer je in Boedapest bent is de kans groot dat je gebruik gaat maken van het openbaar vervoer. De metro is er redelijk ouderwets (niks werkt er elektronisch en alles is er Hongaars), dus download de app ‘Metro Mapp’ op je telefoon. Op die manier kan je makkelijk te weten komen welke metrolijnen je moet nemen om op eender welke plaats te geraken.

Op deze website kan je alvast oefenen hoe je kaartjes voor het openbaar vervoer kunt kopen aan een ‘vending machine’. Deze machines staan aan elk metrostation en zijn erg makkelijk in gebruik. Wij kochten een 72h travelcard en konden zo drie dagen lang ongestoord gebruik maken van het openbaar vervoer (metro, tram, bus,…). Natuurlijk zijn er een heleboel opties op vlak van openbaar vervoer. Zoek hier naar wat voor jou het meest voordelig is.TO DO
HET HELDENPLEIN (Hósök Tere) 
Op het einde van de Andrássyboulevard ligt het heldenplein. Het werd aangelegd vanwege de 1000ste verjaardag van de landname van Hongarije, waardoor het monument dat er werd gebouwd nu ook het ‘milleniummonument’ heet.

STADSPARK (Városliget) 
Achter het heldenplein ligt het stadspark. Het is het grootste park van Pest en er valt altijd wel iets te beleven. Zo ligt er ook de Vajdahunyadburcht. Een mooi kasteel dat gebouwd werd in verschillende Hongaarse stijlen. In de winter bevriest de stadsvijver bovendien en doet die dienst als ijsbaan.

THERMAALBADEN
De twee meest bekende badhuizen in Boedapest zijn de Széchenyi baden en de Géllert baden. Geweldige warmwaterbronnen die geneeskrachtig zouden werken. Het is een ervaring.

HONGAARSE OPERA
Langs de Andrássyboulevard ligt ook de Hongaarse Opera. Een indrukwekkend gebouw waar je naar adembenemende operavoorstellingen kunt gaan kijken.

LITTLE PRINCESS (Kiskiràlylàny-szobor) 
Ze is amper 50 cm groot en zit al in Boedapest sinds 1972. De kunstenaar maakte het beeld met zijn eigen dochter in gedachten; die speelde namelijk graag ‘prins’ (je leest het goed!) door zich op te kleden met badjassen en door papieren kroontjes te maken. Zijn dochter wou namelijk, als ze groot was, koning worden. Het beeld ziet er ook helemaal niet uit als een meisje, wat best wel grappig is. Wanneer je over de knieën van The Little Princess wrijft zou dat overigens geluk brengen.

CRUISE DONAU
Een cruise over de Donau is een grote aanrader. Zeker wanneer het avond is en alles mooi verlicht is! Sit back and relax.

NEW YORK PALACE – HOTEL BOSCOLO
Boedapest staat bekend om zijn lekkere koffiehuizen. Onze nummer één was zonder twijfel het New York Palace in Hotel Boscolo. Lekker eten, vriendelijk personeel en een super mooie inrichting. Gewoon doen!

SINT-STEFANUSBASILIEK (Szent István Bazilika) 
De grootste kerk van de stad, gewijd aan de heilige koning Stefanus. Diens rechterhand wordt tevens als reliek in de basiliek bewaard. Het uitkijkplatform hoog in de basiliek is ook erg populair omdat je van daaruit van een mooi panoramisch zicht over de stad kunt genieten. En de inkom is… gratis!

PARLEMENTSGEBOUW (Országház)
Aan de Pest-zijde van Boedapest ligt het Hongaarse parlementsgebouw. In groep en met gids kan men het gebouw bezoeken. Indrukwekkend is het zeker. Het best valt het parlement te bewonderen vanaf de Boeda-zijde van Boedapest, want dan ziet men het gebouw in al zijn glorie. Fantastisch gewoon.

SCHOENEN OP DE DONAUKADE
Een gedenkteken naast de Donau, tegenover het parlementsgebouw. Over een lengte van 40 meter zijn 60 paar metalen schoenen te vinden die op de rand van de kade staan. Ter nagedachtenis aan de Joden die hier hun schoenen moesten uittrekken en vervolgens werden neergeschoten, zodat hun lichaam in de Donau viel.

KETTINGBRUG (Széchenyi lánchid)
De oudste, en sowieso ook de mooiste, brug over de Donau die Boeda met Pest verbindt.

GELLERTBERG (Gellért-Hegy)
De Gellértberg is 235m hoog en genaamd naar de heilige Gellért, die hier zijn marteldood vond. Op de top van de berg staat het zogenaamde vrijheidsbeeld van Hongarije. Een herdenkingsmonument voor de mensen die zijn gestorven voor de onafhankelijkheid van Hongarije. Het beeld is bovendien zichtbaar vanaf de hele stad. Je kunt de berg te voet beklimmen, maar om eerlijk te zijn… dat is best een zware wandeling. Bus 27 (die stopt op plein Moric Zsigmond Korter) rijdt zo goed als naar de top. No shame.

BURCHT VAN BOEDA
De Burcht van Boeda, oftewel het oude Koningspaleis, ligt op de Burchtheuvel in Boeda. Op zo’n 70m boven de Donau kan je het paleis zien schitteren. Ieder uur vindt er de wisseling van de wacht plaats. Om 12u ’s middags is er een uitgebreide ceremonie die 10 minuten duurt. Best leuk om eens te zien.

CASTLE HILL FUNICULAR (Budavári Sikló)
Om naar de Burcht van Boeda te gaan kun je, als je wilt, de Castle Hill Funicular nemen. Voor enkele euros neem je deze oude kabellift naar boven (en ook weer terug naar beneden). Gewoon, omdat het kan.

VISSERSBASTION (Halászbástya)
Het Vissersbastion bevindt zich aan de Boeda-zijde van Boedapest en geeft een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt er gratis van het uitzicht genieten, of er een lekker hapje eten. Voor een zogenaamd ‘beter uitzicht’ moet je wat extra betalen, maar dat is in mijn ogen écht niet nodig. Ook op de niet-betalende plaatsen is er genoeg moois te zien. Tip: bus 16 en bus 16a (die vertrekken aan metro halte Szell Kalman) stoppen recht voor het bastion. Al kun je er natuurlijk ook te voet naartoe. It’s all up to you.

MATTHIASKERK (Mátyás-Templom) 
De Matthiaskerk is bekend door zijn kleurrijke dak, dat ook vanaf de andere kant van de Donau goed te zien is. De kerk ligt vlakbij het Vissersbastion en draagt verder bij aan de charme van dit mooie stukje Boedapest.

MARGARET ISLAND (Margit-Sziget)
Een 2,5km lang eiland in het midden van de Donau. Wanneer je in de zomer in Boedapest bent is dit zeker een aanrader. Hier vind je tevens ook de ‘Music Fountain’ terug, die in de zomer op muziek en licht danst. Hoe er geraken? Te voet! Of met bus 26 of bus 234 die beiden vertrekken aan het Weststation.

Pixabay: TravelCoffeeBook

HOUSE OF TERROR (Terror Háza Múzeum)
De wandaden uit het fascistische en communistische tijdperk in Hongarije worden hier getoond. Een museum dat een grote indruk op je kan nalaten dus.

Flickr: Pascal Terjan

JOODSE SYNAGOGE
De grootste synagoge van Europa en de op één na grootste van de wereld. (De grootste staat in New York.) Ze biedt plaats aan 3000 mensen en staat in de Joodse wijk van Boedapest. De gevel is rijkelijk versierd met blauwe, gele en rode bakstenen omdat dat ook kleuren zijn uit het stadswapen van Boedapest.

Wikimedia: Varius

ETEN EN DRINKEN?
Ik kan het niet genoeg zeggen, maar Tripadvisor is je vriend! Zoek naar plaatsen die hoog scoren bij andere toeristen en dan kan het vaak al niet meer mislopen.

Aanraders van mij? New York Palace, Gerbeaud, Hard Rock Café, Jack’s Burger, Amber’s en Gelarto Rosa. Laat het smaken 😉

Heb jij nog Boedapest-tips? Dan hoor ik die héél graag!

Liefs, Sarah

Comments (6)

 • Evelyne Vergote

  13 april 2016 at 09:21

  Ooh dat ijs wil 'k nu zo graag opsmullen ^^

  1. HosteSarah

   14 april 2016 at 15:02

   Haha, da zou er bij mij anders ook opnieuw in kunnen 😉

 • Travellers of the world

  14 april 2016 at 18:57

  Boedapest is zo mooi en leuk! Ik baal wel een beetje dat wij niet naar gelato rosa zijn gegaan (voor de tweede keer al niet). Verder vind ik vooral je eerste tip heel goed: gewoon gaan! Zo mooi en leuk daar 🙂 Vooral het vissersbastion en het parlement zijn super! De dierentuin is ook heel leuk trouwens

  1. HosteSarah

   15 april 2016 at 14:59

   Hopelijk komt het er een volgende keer dan van 😉 En inderdaad… het Vissersbastion en het Parlement waren absoluut twee van mijn favorieten. Zo mooi!

 • anouk

  15 mei 2016 at 15:49

  Ik wil ook echt nog vet graag naar budapest!

  1. HosteSarah

   16 mei 2016 at 09:53

   Zéker doen. Het is echt mooi daar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Review - L'Oréal 306 Sex On The Peach

Volgende bericht

Chill day in - do not disturb!