De I ♥ sleep challenge

Dat ik van slapen hou is een feit dat zeker is. Onlangs werd ik dan ook door Jorien van Living Comfort uitgedaagd om, samen met een groepje andere bloggers, mee te doen met de I ♥ sleep challenge. Uiteraard was ik meteen enthousiast en heb ik me gezwind op deze uitdaging gestort. Ik had me nog nooit eerder zo verdiept in mijn slaappatroon en moet zeggen dat ik het best wel bijzonder vond om er wat meer over te weten te komen. 

SLAAPDAGBOEK

De bedoeling van de I ♥ sleep challenge is dat je, gedurende een week lang, dagelijks een slaapdagboek bijhoudt door antwoord te geven op de volgende vragen:

- Hoe laat ben je naar bed gegaan?
- Hoe laat sloot je je ogen om te gaan slapen?
- Hoe lang duurde het voordat je in slaap viel?
- Ben je 's nachts wakker geworden? Zo ja, hoe vaak en hoe lang?
- Hoe laat werd je wakker?
- Hoe laat ben je opgestaan?
- Hoe voelde je je toen je opstond?
- Heb je vandaag gesport en/of een dutje gedaan? Zo ja, hoe laat en hoe lang?

Daarnaast staan er ook enkele opdrachten op het programma van de I ♥ sleep challenge. Zo mag je na 14u geen cafeïne meer drinken, en moet je een uur voor je geplande bedtijd de lichten in de kamer dimmen. Die 'geplande bedtijd', dat vond ik trouwens erg moeilijk. Je moet voor jezelf nagaan om hoe laat je moet opstaan, en dan 8u terugtellen. Dat is jouw geplande bedtijd. Maar daarover dadelijk meer.

Ik begon vol goede moed aan deze uitdaging, maar al snel kwam ik tot de conclusie dat mijn slaapritme toch niet zo geweldig is als ik dacht. Normaal lig ik iedere avond uren en uren in mijn bed terwijl ik aan het bloggen ben, Netflix kijk of gewoon iedereen op Instagram aan het stalken ben ;) Een geplande bedtijd, dat was ik totaal niet gewend. Wat een ramp. Ook had ik vaker moeite met in slaap vallen dan ik dacht, en werd ik 's nachts regelmatig wakker. Niet zo best dus. Zo'n slaapdagboek geeft je dus écht wel een hoop inzicht in je slaapritme.


OPDRACHTEN

Naast het bijhouden van een slaapdagboek waren er ook opdrachten waar rekening mee moest gehouden worden. Opdrachten die je zouden helpen met het bevorderen van je slaap. Dagelijks stond er één opdracht centraal, maar moest je ook nog stilstaan bij de opdracht van de dag ervoor. Ik zet ze hier op een rijtje:

OPDRACHT 1. Ga voor jezelf na hoe laat je de komende week moet opstaan en tel dan 8u terug. Dit wordt jouw bedtijd. Je mag max. 30 minuten van je bed- en waaktijd afwijken. 
Omdat ik de hele week thuis was tijdens deze challenge heb ik mijn wekker elke dag om 9u gezet. Mijn bedtijd was dus ten laatste 1u. Voor vele mensen zal dit klinken als een droom, maar voor mij was het de absolute hel. Ik vind het vreselijk om mij aan een bepaalde tijd te houden om naar bed te gaan, en NOG erger om élke dag (zelfs in het weekend) op te moeten staan op hetzelfde tijdstip.

OPDRACHT 2. Dim een uur voor je geplande bedtijd de lichten in huis. 
Door de lichten te dimmen produceer je het hormoon melatonine, dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Ook de lichten van je laptop, tv en telefoon moeten dus vermeden worden. Erg moeilijk voor mij! (Zeg maar rampzalig!)

OPDRACHT 3. Na 14u mag je geen cafeïne meer drinken.
Omdat cafeïne lang actief blijft in het lichaam is het beter om dat al (in mijn ogen) vroeg op de dag te gaan vermijden. Tijdens deze opdracht heb ik gemerkt dat ik echt wel een soort van koffieverslaving heb, want goh... wat heb ik verlangd naar mijn tasjes koffie in de namiddag!

OPDRACHT 4. Maak je slaapkamer compleet donker en geluidloos. Storende geluiden/lichten moeten worden afgedekt of worden verplaatst. 
Ik zorgde ervoor dat mijn tv en laptop volledig uitstonden en dat mijn gsm met de bovenkant op mijn nachtkastje lag. Zo zag ik het scherm niet oplichten als ik een melding kreeg. En eerlijk is eerlijk... ik verschoot er van hoeveel beter ik hierdoor kon slapen!

OPDRACHT 5. Zoek het daglicht op. 
Als je overdag daglicht ziet dan produceert je lichaam cortisol, het hormoon dat ervoor zorgt dat je overdag wakker bent. Voldoende daglicht overdag zorgt ervoor dat je lichaam 's avonds makkelijker overgaat op de productie van het slaaphormoon melatonine.

OPDRACHT 6. Gebruik het uur voor je gaat slapen om te ontspannen. Lees een boek, neem een lekker warm bad,... . 
My kinda thing. Zalig ;)

OPDRACHT 7. Sport vandaag minimaal een halfuur, want beweging verbetert je nachtrust. Let er wel op dat je de laatste twee uur voor je bedtijd niet sport, want dat heeft een averechts effect.
Dit is dan weer helemaal NIET mijn ding. Ik heb wat meer stappen gezet dan gewoonlijk, maar intensief gesport... nope. Oeps.


CONCLUSIE

- Het bijhouden van een slaapdagboek geeft je ontzettend veel inzicht in je slaappatroon. Doen, zou ik zeggen! Je wordt er alleen maar wijzer van.

- Ondanks dat ik het vreselijk vond om mij aan een bed- en waaktijd te houden, na deze challenge doe ik het nog steeds! Op de één of andere manier is het toch fijner om elke dag een soort van ritme te hebben.

- Hoe verslaafd ik ook ben aan mijn telefoon, laptop en Netflix... ook dat probeer ik sinds deze challenge op een lager pitje te zetten voor mijn bedtijd. Ik probeer elke avond voor ik ga slapen wat te lezen met mijn nachtlampje en mijn kaarsjes aan. Gezellig. En het is effectief waar... je slaapt er veel beter door. Wanneer ik nog tot laat zit te bloggen of te Instagrammen val ik vaak al piekerend in slaap (want morgen moet ik dit nog doen, en die persoon is knapper dan mij en bla bla bla), terwijl je na het lezen van een boek gewoon rustig bent.

- Ook storende geluiden en lichtjes ban ik voortaan uit mijn slaapkamer. Mijn elektrische toestellen gaan compleet af en het scherm van mijn gsm ligt nu àltijd naar beneden zodat ik het niet kan zien oplichten! Rustgevend!

- Hoewel ik allesbehalve sportief ben... sporten (of gewoon bewegen!) helpt! En dan ook nog eens liefst in de buitenlucht. Een wandeling met de hond of gewoon een dagje shoppen. I'm all for it. 's Avonds zul je als een roos in slaap vallen ;)

- En last but not least... hoewel al deze dingen bijdragen tot een betere nachtrust... niks gaat boven een hemels bed met een goede matras, goede kussens en fris gewassen lakens. Zàlig!


Heb jij nog tips voor een goede nachtrust?

Liefs, Sarah

6 opmerkingen

 1. Oeh, dit zou mij niet lukken, vrees 'k.. Vooral op een vast tijdstip opstaan. Ik moet op woensdag & donderdag vroeg & op een verschillend tijdstip opstaan, dus blijf 'k ook liever liggen op de dagen dat dat niet moet..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bleef vroeger ook graag super lang in bed liggen op dagen dat ik kon uitslapen, maar tegenwoordig ben ik toch blij als ik vroeg uit de veren ben. Ge komt in een soort van routine én ge hebt meer aan uw dag :)

   Verwijderen
 2. Wat een leuke challenge, echt heel handig inderdaad en geeft je veel inzicht, dit ga ik ook eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vooral die laatste tip! Ik lees graag voor ik ga slapen. Alleen soms ben ik zo druk dat ik er geen tijd meer voor heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja! Een goed bed met fris gewassen lakens... hemels!

   Verwijderen