Laat social media je leven niet vormen!

Onlangs zag ik Essena Oneill's video over social media, en jawel, ook mij heeft ze doen nadenken. Want wat wil ik nu eigenlijk bereiken met mijn blog, mijn twitter, mijn instagram,... ? 

Apart wereldje
Het is zo dat veel mensen hun social media gebruiken om er hun meest perfecte foto's op te posten om zo aan de buitenwereld te laten zien wat voor een 'fantastisch' leven ze hebben. Hoe meer likes en volgers, hoe beter. Want op die manier wordt hun zogenaamde 'fantastisch' leven ook erkend door andere mensen; buitenstaanders, vreemden, mensen die naar hun opkijken. En dan komt er uiteraard ook vaak geld in the picture. Sponsors hier en daar en... BAM!

Wat is er dan nog écht aan die social media? Leven voor de perfecte instagram foto en gebruik maken van producten die je gratis worden opgestuurd, om die vervolgens overal te gaan promoten. Het is een apart wereldje.

Laat social media je leven niet vormen
Nu ja, op zich is daar allemaal niks mis mee. Maar van zodra je je laat meeslepen door die social media-wereld is het helemaal om zeep. Je aantal volgers en likes doen er toch helemaal niet toe? En who cares dat een foto niet perfect bij jouw 'thema' op instagram past? De dingen die je online gooit, of het nu artikels of video's of foto's of... zijn, moeten gewoon leuke ervaringen zijn die jij met de wereld wilt delen. Met andere woorden; zorg ervoor dat je leven je social media vormgeeft. Laat social media je leven niet vormen!

Wat wil ik bereiken met social media?
Maar goed. Om nu tot de kern van de zaak te komen... Wat wil ik bereiken met mijn social media? Ik heb een jaar lang met plezier dagelijks geblogd. Het was een uitdaging voor mezelf die goed gelukt is. Iets waar ik trots op ben. Ondertussen is mijn blogschema al een tijdje aangepast en blog ik van maandag tot en met vrijdag. Waarom? Omdat ik dat plezant vind. Dit ligt me. Ik deel mijn leven graag met jullie en vind het fijn om dat op zo'n creatieve manier als deze te doen. Dat bloggen is echt mijn ding en ik heb me er helemaal in gevonden. Natuurlijk is het fijn wanneer mensen mijn artikels lezen, er op reageren of mij zelfs beginnen te volgen. Maar uiteindelijk is dat niet de reden waarom ik ben begonnen met deze blog. Ik blog omdat ik dat graag doe.

En juist dàt is wat Essena Oneil in haar video probeerde duidelijk te maken. Doe enkel wat JOU gelukkig maakt. Doe het niet voor meer likes of meer volgers, doe het voor JOU! Post die lelijke foto op Instagram, of die foute mop op twitter, of gewoon een hele blogpost over hoe fantastisch je goudvis is... Zolang het jou maar gelukkig maakt!

Heb jij je al wel eens laten meeslepen door social media?

Liefs, Sarah

Disclaimer: Ik heb helemaal geen problemen met social media en wil ook niemand viseren met dit artikel, maar ik vind het wel belangrijk om stil te staan bij dit hele gegeven. Bekijk dus zeker Essena Oneill's video eens. Die legt het ineens ook beter uit dan mij ;) 

14 opmerkingen

 1. Mijn blog ervaar ik als een uiting van mijn creativiteit. Ik schep er bijzonder veel plezier in om blogposts te maken. Maar alle andere social media eromheen gebruik ik in de eerste plaats om mijn blog te promoten. Ik geloof niet zo in het socializen via social media. Voor mij gaat er niets boven echt menselijk contact zonder een schermpje ertussen.
  Dat neemt niet weg dat ik in de loop der tijd toch interessante mensen ontmoet heb via social media. Die zou ik nooit ontmoet hebben als het niet via dat schermpje gegaan was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut. Zolang je je niet laat meeslepen door likes en volgers kan je veel plezier (en zelfs vriendschap) uit social media halen. Ben ik het mee eens!

   Verwijderen
 2. Ik vind bloggen niet écht bij het social-media wereldje horen. Op de een of ander manier voelt dat niet zo voor mij. Maar je hebt wel gelijk: we bloggen omdat we dat leuk vinden. Qua Instagram enzo begrijp ik de hele ''theme'' hype niet. Waarom moet iets bij elkaar passen? Waarom moet het er allemaal mooi uitzien? Oké, je gaat bijvoorbeeld geen foto van jezelf delen na een grote janksessie, ik zou zelf het liefst ook niet zulk soort foto's willen zien op Instagram. Maar vind de arrogantie van sommigen wel echt meh. Ze doen dan alsof ze ''hoger'' en ''beter'' zijn dan jij, omdat ze meer volgers en likes hebben. Tegenwoordig wordt je daar al op bevooroordeeld en dat vind ik jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat meteen beoordelen van elkaar op volgers en likes vind ik ook zo jammer. En persoonlijk vind ik dat het in de blogger-wereld ook wel eens voorvalt. Bij sommige mensen draait het allemaal rond cijfers, terwijl je naar mijn mening eigenlijk alleen maar moet bloggen voor het plezier.

   Verwijderen
  2. Inderdaad het gaat niet om de cijfertjes maar om het plezier wat je hebt met bloggen :)

   Verwijderen
 3. Door m'n verleden ben 'k een zeer onzeker iemand. Toen ik internet ontdekte ging er een wereld voor mij open. Ik heb mij niet echt laten meeslepen in die wereld, maar vind het soms wel veel leuker dan de echte wereld. Toch blijf ik onzeker en vraag me 1000 x /dag af of ik er wel goed aan doe om die ene foto of dat ene artikel wel zou plaatsen.
  Ik zal wellicht nooit veranderen op dat gebied ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denken aan welke foto's bij welke artikels horen vind ik ook tof om te doen. Uw creativiteit komt naar boven tijdens het bloggen eh ;)

   Verwijderen
  2. Da's waar. 'k Kan soms uren surfen om maar die perfecte foto te vinden. Maar in de toekomst probeer 'k die nu zelf te nemen, hé ;)

   Verwijderen
 4. Je slaat de spijker op zijn kop! Toevallig was ik vorige week een soort gelijk artikel aan het typen. Ergens vind ik het belachelijk dat heel veel maar net doen alsof alles mooi, fantastisch en perfect is. Nee, geen imperfecties, geen mindere dagen, geen huilbuien, dingen die totaal niet meezitten. Nee alles is rozegeur en maneschijn. Nou maak dat de kat wijs. Ieder is maar gewoon een mens. En wat betreft de insta hype dat al je foto's bij elkaar moeten passen. Ik vind het bullshit..deel gewoon de foto's die jij met de wereld wilt delen en ben je zelf dat maakt een foto veel leuker. Daarnaast ben ik ook bang dat velen iets doen om er bij te horen..Om ook die volgers en likes te ontvangen. Ik vind het jammer en doe er ook absoluut niet aan mee. Dan maar geen volgers, maar wel een blog waar ik voor de volle 200% achter sta. Mooi geschreven! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Je denkt exact hetzelfde over dit onderwerp als ik. Ook leuk om te lezen :)

   Verwijderen
 5. Wat een mooi artikel! Leuk om jouw view op het filmpje te zien. Ik vind het zelf heel leuk om te fotograferen, en dat deel ik dan graag op mijn Instagram. Ik zie het als een stukje creativiteit. Je moet natuurlijk wel alleen plaatsen wat jij leuk vind en waar je je goed bij voelt. Ik schrijf ook mijn blog, puur omdat ik het leuk vind. Het maakt me niet uit of ik gigantisch veel lezers heb, of een paar per dag, ik doe het meer voor mezelf. x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel fijn om te lezen. Zolang je maar doet wat je graag doet!

   Verwijderen
 6. Ik vind het soms raar dat ik "vrienden" op Facebook heb, maar wanneer ik die tegenkom in het echte leven er niets gezegd word.. Zo heb ik (toevallig gisteren) 100 Facebook "vrienden" verwijderd; sommige mensen had ik al 2 (!) jaar niet gesproken. Gelukkig leer ik via sociaal media ook mensen kennen en kun je weer in contact raken met mensen die je al een tijdje niet gesproken hebt. Je geeft me iets om over na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het heeft zo zijn voor- en nadelen, die social media. Altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen, maar als je dan 'bevriend' bent met mensen die je eigenlijk niet (meer) goed kent... tja, dan heb je daar inderdaad ook niet zoveel aan. Zolang je maar doet waar jij je goed bij voelt op het internet ;)

   Verwijderen