De vegetariër TAG

Bonnie plaatste op haar YouTube-kanaal deze vegetariër TAG. Aangezien ik zelf ook al jàren vegetarisch ben vond ik het wel eens leuk om deze vragen te beantwoorden. 

1. Hoe oud was je toen je vegetariër werd?
Telkens wanneer mensen dit aan me vragen antwoord ik volgens mij iets anders. Maar volgens mij was ik twaalf toen ik de beslissing maakte om te stoppen met 'dieren op te eten'. Ik denk dat ik nog 1 week kip gegeten heb en 1 maand aan de vis heb gezeten (omdat ik moest van mijn ouders), maar al snel hadden ze thuis door dat ik dit serieus meende en werd ik compleet vegetarisch.

2. Waarom ben je vegetariër geworden?
Op school begonnen enkele van mijn vriendinnen te praten over hoe dieren geslacht werden en dat ze daarom besloten vegetarisch te worden, en toen is bij mij ook die klik gemaakt. Ik begon te beseffen dat de dieren die wij eten maar een miserabel leven leiden (of zeg maar; lIJden!) om vervolgens vermoord te worden. Ik heb ook nooit moeite gehad met het opgeven van vlees of vis. In het begin moest ik van mijn ouders nog kip en vis eten, maar dat lukte mij totaal niet meer. Ik zag geen vlees/vis, maar een lijk op mijn bord liggen. Ik kreeg het gewoon niet meer over mijn hart om zo'n dier op te eten.

3. Heb je vrienden of familieleden die ook vegetarisch zijn?
Helaas niet. Van al mijn vriendinnen die vroeger ook vegetariër waren schiet er nu misschien nog één iemand over die nog steeds vegetarisch is. Voor de rest van die meisjes was het allemaal maar een 'fase'. Ook in mijn familie eet iedereen nog vlees en vis. En om eerlijk te zijn... ik begrijp daar totaal niks van. Hoe krijgen ze dat over hun hart? Zeker met iemand als mij in de buurt; ik wijs iedereen altijd op het gruwelijke leven dat dieren moeten doorstaan om vlees te kunnen worden voor de mens.

4. Zondig je wel eens?
Ik zal nooit (bewust) vlees of vis eten, maar op vlak van dierlijk stremsel en gelatine ben ik niet zo nauwkeurig. Ik let er bijvoorbeeld wel op dat ik zelf kaas koop zonder dierlijke ingrediënten (dus vegi kaas), maar wanneer ik bij iemand op bezoek ben eet ik gewoon de kaas die de mensen mij voorschotelen. Dan doe ik daar echt niet moeilijk over. Hetzelfde met gelatine. Ik doe mijn best het te vermijden, maar het lukt niet altijd. Om dan nog maar te zwijgen over al die dierlijke producten die ze in andere voeding draaien(?). Ik wist tot voor kort zelfs niet dat er iets dierlijk in rode m&m's zat. Waarom kunnen ze zulke dingen niet gewoon plantaardig houden?!

5. Wat is je favoriete vleesvervanger?
Voor mij moeten vleesvervangers niet altijd, maar af en toe kan zo'n vegetarische burger wel eens smaken. Bij Delhaize en Albert Heijn hebben ze altijd een heel assortiment aan vleesvervangers, en daar vind ik verschillende dingen echt wel lekker van.

6. Heb je wel eens een opvallende reactie gehad?
JA! Een hele hoop zelfs. 'Dieren zijn er om op te eten.' of 'Dan moet je ook stoppen met planten eten want die leven ook.' Ik schreef al eens een artikel over enkele gekke (vervelende) opmerkingen die ik wel vaker krijg.

7. Mis je wel eens iets als vegetariër?
Helemaal niet. Vlees of vis moet ik echt niet meer hebben. Wat ik wel vervelend vind is dat het als vegetariër soms moeilijk is op restaurant. De meeste plaatsen hebben wel enkele vegi opties, maar wanneer je enige keuze een slaatje is... tja, dan is dat stiekem wel een tegenvaller. Ook tijdens de feestdagen is het jammer dat iedereen aan de fondue zit en ik dan alleen de groenten moeten eten. Persoonlijk vind ik dat vegetarisch eten wel iets meer aan bod mag komen.

8. Zou je ook veganist willen worden? Waarom wel/niet?
Willen? JA. Kunnen? Nee. Ik zou het wel willen omdat ik vind dat men dieren niet mag gebruiken voor hetgeen ze ons leveren. Kippen zitten op elkaar gestapeld om eitjes te leggen en koeien worden geslacht van zodra ze niet genoeg melk meer geven. (Om het maar snel en super simplistisch uit te leggen.) Zo triestig, die hele industrie. Ik probeer daarom zo veel mogelijk melkproducten te vervangen door sojaproducten en ik hoop dat ik ooit eigen kippen kan houden zodat ik geen eitjes meer hoef te kopen! Compleet veganistisch worden is iets wat ik volgens mij nooit zou kunnen, maar ik probeer mij wel wat aan te passen.

9. Zijn er mensen door jou vegetariër geworden?
Helaas niet. Ik kan maar niemand overtuigen :(

10. Zou je je kinderen als vegetariër opvoeden?
Ja. Absoluut. Maar van zodra ze zelf kunnen kiezen wat ze willen eten ga ik hun zeker niet verbieden om vlees te eten. Ze moeten zelf maar die keuze maken.


Wat is jouw mening over vegetarisme? 

Liefs, Sarah

Geen opmerkingen