Checklist voor introversie

Ik ben een rasechte introvert (daar schreef ik al eens eerder een artikel over) en daarom besloot ik om deze checklist voor introversie ook maar eens op mijn blog te zetten. Misschien dat andere introverten er zich wel in kunnen vinden. Of dat extroverte personen het gewoon interessant vinden om te lezen hoe introverten denken. Anyways, ik vond deze checklist op Kim's blog, en blijkbaar is hij afkomstig van de website van Willemijn en Martine. Als je jezelf in de meeste van deze stellingen herkent, dan ben je waarschijnlijk ook een introvert. Let's go.

1. Ik geef de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsactiviteiten
Ja en nee. In grote groepen val ik minder op en moet ik ook minder aan het woord komen. Dan is er volk genoeg om het gesprek op gang te houden. Ik vind het dan leuk om op de achtergrond te blijven. Eén-op-één gesprekken kunnen voor mij soms heel moeilijk zijn omdat ik vaak niet weet over wat te babbelen. Ik verkies dan wél weer zo'n één-op-één gesprek op vlak van mensen die ik heel goed ken. Ik voel me erg op mijn gemak bij sommige vrienden, bij Kristof of bij mijn ouders. Dus dan vind ik zo'n één-op-één gesprek wel veel toffer.

2. Ik verkies me schriftelijk uit te drukken boven mondeling
Ik kan nooit (maar dan ook echt nooit!) op de juiste woorden komen tijdens een gesprek. Vandaar dat ik schrijven fijner vind. Dan kan je altijd eventjes nadenken over hetgeen je eigenlijk wilt zeggen.

3. Ik hou ervan om alleen te zijn
JA! Ik kan zo genieten van mijn alone-time. Natuurlijk zit ik niet graag constant (dag in, dag uit) op mijn eentje, maar elke dag een paar uurtjes vind ik totaal geen probleem. Lekker relaxen.

4. Het lijkt alsof ik minder geef om rijkdom, bekendheid en status dan leeftijdsgenoten
Nee. Ik denk dat ik op dat vlak hetzelfde ben als mijn leeftijdsgenoten. Ik geef niet zozeer om bekendheid en status, maar ik zou wél graag rijk willen zijn. Kunnen kopen wat je wilt klinkt best aantrekkelijk! Wie wilt dat nu niet? ;)

5. Ik hou er niet van om over koetjes en kalfjes te praten, ik hou van gesprekken met diepgang over onderwerpen die me aan het hart gaan
Alweer... ja en nee. Diepgaande gesprekken kunnen echt deugd doen met de mensen die ik het liefst zie/mensen die ik compleet vertrouw. Over koetjes en kalfjes praten doe ik niet per sé graag, maar soms zorgt dat toch wel voor een luchtigere sfeer. En waar moet je anders over praten tegen mensen die je niet zo goed kent?

6. Mensen zeggen dat ik een goede luisteraar ben
Ja. En dat is ook zo. Ik luister àltijd naar iedereen (en ik vind dat ook niet erg om te doen). Ik luister liever dan dat ik zelf praat, zeg maar.

7. Ik neem niet graag grote risico's
Inderdaad. Geef mij maar een gewoon, stabiel leven. Die grote risico's... brr... ik krijg al zenuwen als ik er aan denk. Verandering schrikt mij altijd af.

8. Ik hou van werk waar ik me in kan storten zonder veel gestoord te worden 
Yeeees! Ik denk vaak dat ik gewoon thuiswerk zou moeten hebben. Op mijn kamer, achter mijn bureau, in mijn pyjama. Door niks of niemand gestoord worden. Alleen ik en mijn werk. Dan zou ik pas veel gedaan krijgen.

9. Ik hou ervan om verjaardagen met een klein gezelschap te vieren, met bijvoorbeeld één of twee goede vrienden of familieleden
Mijn verjaardag wordt nooit echt 'gevierd', maar enfin... een groot verjaardagsfeest zou inderdaad niet aan mij besteed zijn!

10. Mensen beschrijven mij als mild en zachtaardig
Yup. That's me.

11. Ik hou er niet van om mijn werk te laten zien of te bespreken met anderen voordat het af is
Ja. Uit schrik voor kritiek laat ik mijn werk liever nooit zien aan iemand anders. Haha. Ik wil zelf altijd 200% tevreden zijn voor ik werken ook effectief aan iemand anders toon. Een beetje perfectionistisch dus.

12. Ik hou niet van conflicten
Nee. Helemaal niet! Wie wel?!

13. Mijn beste werk ontstaat als ik alleen ben
Ja! Wanneer er niemand op mijn vingers staat te kijken kan ik op mijn gemak werken en dan gaat alles veel vlotter. Laat mij maar altijd rustig aan doen, dan komt het wel in orde.

14. Ik denk meestal na voordat ik spreek
Amai, JA! En dat kan best wel vermoeiend zijn.

15. Ik voel me uitgeput als ik te veel onder mensen kom, ook al heb ik me uitstekend vermaakt
Alweer, ja. Voor mij is dat mentaal altijd heel vermoeiend. Mede omdat ik zo nadenk over wat ik allemaal ga zeggen. Na een hele werkdag bijvoorbeeld, dan heb ik écht nood aan wat me-time.

16. Ik neem niet graag de telefoon op, maar laat mensen mijn antwoordapparaat of voicemail inspreken
Ja, ja, ja. Ik haat telefoneren. Ik word er altijd zenuwachtig van. Ugh. 99% kans dat je bij mij op de voicemail terecht komt. Oeps.

17. Als ik moest kiezen dan doe ik een weekend liever helemaal niks, dan dat ik mijn hele weekend volgepland heb met activiteiten
Op dit moment zou ik hier 'ja' op antwoorden. Maar dat is niet altijd zo. Af en toe is het juist wel plezant om iets gepland te hebben. Gewoon liefst niet te vaak.

18. Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen
Inderdaad. Ik probeer chaos altijd te vermijden. Ik doe alles liever kalm aan. En dat betekent vaak dingen één voor één aanpakken.

19. Ik kan me gemakkelijk concentreren
Dat dan weer niet. Ik ben heel makkelijk afgeleid. Geen idee hoe dat komt.

20. Als ik les krijg, dan geeft ik de voorkeur aan lezingen boven workshops.
Halleluja, ja! Ik haatte die praktische lessen op school altijd. In de aula zitten vond ik véél plezanter. Dan vond ik het zelfs niet erg om naar school te gaan.

16 van de 20 stellingen zijn helemaal op mij van toepassing, wat dus bevestigd dat ik een introvert ben. Natuurlijk heeft iedereen zowel introverte als extroverte eigenschappen, de éne heeft van het één gewoon al wat meer dan van het ander. En dat is wat de wereld zo mooi maakt... al die verschillen. En hoewel ik het soms moeilijk vind om als introvert te leven, ik heb me erbij neergelegd. Ik ben nu eenmaal zo. Ik zal niet snel lange, diepgaande gesprekken kunnen aangaan met iemand die ik niet goed ken. En ik zal mij altijd liever op de achtergrond houden. Maar so what. Zo ben ik nu eenmaal. It is what it is. En ik kan daar maar beter tevreden mee zijn ;)

In hoeveel van deze stellingen herken jij jezelf helemaal? 

Liefs, Sarah

6 opmerkingen

 1. Mijn lijstje kan je vinden op mijn blog HAHA
  Nee, serieus, ik had deze lijst gerust voor jou kunnen invullen want op heel veel stelling zei 'k Ja, dat is Sarah :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amai, echt? Ik ben dan ook een rasechte introvert. T'zal daarom zijn ;)

   Verwijderen
 2. Wauw, ik herken mezelf echt in praktisch alle puntjes! x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo herkenbaar! Toen ik nog studeerde haatte ik groepswerk echt... Mede ook omdat ik altijd dacht dat wat ik zelf doe toch beter is. 15 van de stellingen zijn toch wel dik van toepassing moet ik zeggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa... vreselijk, die groepswerken! Blij dat ik daar vanaf ben. Haha.

   Verwijderen