DayZeroProject – Postcrossing

Op mijn DayZeroProject lijstje staat het eigenlijk als ‘Pick 20 people out of a phone book and send them “just because” cards’, tot mijn vriend mij erop wees dat hij het gek zou vinden om een kaart van een anoniem iemand in de bus te krijgen. Misschien is het inderdaad wel wat vreemd om anonieme post te versturen naar onbekende mensen. Daarom besloot ik om in de plaats maar mee te gaan doen aan Postcrossing


Hoe werkt het?
Voor degenen die Postcrossing nog niet kennen; het is een soort van hobby voor mensen die graag postkaartjes sturen en ontvangen. Je moet je registeren op de website en vervolgens krijg je vijf adressen van vijf verschillende mensen waar je een kaartje naar mag sturen. Op het profiel van al die mensen kan je lezen wat hun interesses zijn, waar ze wonen,… . Zo kom je vaak ook te weten wat voor kaartje ze het liefst in hun brievenbus zien belanden. Wanneer één van jouw kaartjes uiteindelijk is aangekomen dan krijg je daar bericht van, en dan mag iemand anders uit het Postcrossing-systeem jouw een kaart gaan sturen.

Verzonden kaarten?
Het was de bedoeling om 20 kaartjes te verzenden, maar uiteindelijk zijn er dat 23 geworden omdat ik wat postzegels overhad. Van al die kaarten is er ondertussen nog steeds eentje onderweg (dat kan je overigens opvolgen op je Postcrossing profiel), maar voor de rest is mijn verzonden post veilig aangekomen.

Ontvangen kaarten?
Voor elk kaartje dat je verstuurt krijg je een kaart terug. Mijn teller staat momenteel op 21 (van de 23). Altijd leuk om post te krijgen, tenzij die post een kaart is waar enkel ‘Happy Postcrossing’ opstaat. Dat is zo onpersoonlijk. Dat is natuurlijk wel wat minder tof aan dit hele gebeuren. Sommige mensen sturen je van die reclame-kaartjes op die je in grote winkelcentra of bioscopen kan vinden. Anderen schrijven dan weer bijna niks op de kaart. Jammer. Als je meedoet aan Postcrossing vind ik wel dat een beetje moeite gepast is.

Mijn mening?
Wat ik nu écht van Postcrossing vind? Tja… je kan het inderdaad wel een hobby noemen want je moet er tijd, geld en moeite in steken. Ik vond het heel leuk om op zoek te gaan naar de juiste postkaarten voor de juiste personen, én ik vond het plezant om creatief bezig te zijn tijdens het schrijven van mijn kaartjes. Sommige mensen zetten in hun profiel dat ze graag een tekening zien of fan zijn van quotes of stickers, dus dan ben je wel eventjes zoet met het schrijven/decoreren van een postkaart.

Een groot minpunt vond ik de manier waarop sommige mensen met Postcrossing omgaan. Er zijn bepaalde gebruikers die ellenlange ‘wenslijsten’ in hun profiel hebben staan; met bepaalde kaarten die ze wél en zeker niet willen ontvangen. Vind dan maar eens dé geschikte postkaart hoor. En het feit dat ik enkele kaarten heb ontvangen waarop alleen maar ‘Happy Postcrossing’ stond vond ik ook niet geheel geweldig. Nog een nadeel vond ik de prijs van dit gebeuren. Je geeft geld uit aan de postzegels en aan de kaarten, en op zich is dat best veel. Ik heb 23 kaartjes verzonden en ben maar liefst 60 euro kwijt. Dat vind ik niet weinig! Nu ja… zoals ik al zei is het effectief een hobby, en hobby’s kosten geld. Voorlopig zie ik mezelf dus ook geen postkaarten meer sturen. Misschien dat ik er over enkele jaren nog eens terug mee begin. Who knows?! Want uiteindelijk vond ik het wel fijn om kaarten te schrijven met de gedachte er iemand blij mee te maken 🙂

Kende jij Postcrossing al?

Liefs, Sarah

Comments (6)

 • Elles [3lles]

  29 december 2015 at 08:12

  Wat een leuk idee, dat kende ik nog niet. Ik vind het ook leuk om kaartjes te ontvangen, maar ik hou niet zo van het verzenden, haha.
  Liefs,
  Elles

  1. HosteSarah

   29 december 2015 at 13:41

   Hahaha. Tja, om aan Postcrossing te doen moet je dat best allebei tof vinden. Je ontvangt namelijk pas een kaartje wanneer je er zelf één verstuurd hebt 😉

 • Evelyne Vergote

  29 december 2015 at 10:36

  Ik kende 't niet, maar nu jij er over verteld begint 't wel te kriebelen om 't zelf eens te gaan doen. 'k Zou vooral plezier halen uit 't uitkiezen van kaartjes, maar toen las 'k dat daar een lijst van bestond wat men wel of niet wil als postkaart, pff zo onnozel. & Ja, mensen die dan zelf de moeite niet doen om een deftig iets te schrijven of kaart te sturen.. Hm..

  1. HosteSarah

   29 december 2015 at 13:45

   Ja, zou inderdaad wel iets voor u kunnen zijn. Ik denk zelfs dat Bea het ook doet (of ooit heeft gedaan). Ge kunt natuurlijk altijd gewoon eens op de website gaan kijken en zien of het u bevalt eh. Of u inschrijven en één kaartje sturen, om te kijken of ge het tof vindt 😉

 • Bettie

  29 december 2015 at 18:49

  Dit vind ik altijd al zo'n leuk idee. Ik vind kaartjes verzenden en maken echt zo geweldig. Ook als ik er één krijg, word ik er helemaal blij van. Postcrossing ken ik al een paar jaar, maar nooit aan meegedaan doordat het zoveel geld kost.

  1. HosteSarah

   29 december 2015 at 19:49

   Inderdaad, de kosten… een grote reden waarom ik er voorlopig mee gestopt ben. Want voor de rest was het best plezant om aan delen te nemen, dat hele Postcrossing gebeuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Top 15 van 2015

Volgende bericht

De beste films die ik in 2015 gezien heb