Go veggie, save lives


Ik weet dat we allemaal recht hebben op een eigen mening. En normaal ben ik ook altijd diegene die iedereen zijn eigen zegje laat doen. Diegene die niet oordeelt en naar iedereen luistert. Maar op dit vlak weet ik dat ik (sorry not sorry) toch gelijk heb; want waarom eten we in Godsnaam nog dieren? 

Dieren liggen me nauw aan het hart. Ze kunnen niet zeggen wat ze voelen en kunnen zich al helemaal niet verweren. Onlangs zag ik nog een vrachtwagen vol varkens op weg naar het slachthuis rijden. Mijn hart brak gewoon. Hoe moeten die dieren zich wel niet voelen? Hun korte leventje lang vetgemest, geen liefde gekregen, op elkaar gepropt op een vrachtwagen om elkaar dan één voor één geslacht te zien worden. Waarom laten we dat nog toe? Dieren hebben toch ook gevoelens? Wij mensen kunnen perfect leven zonder vlees; waarom blijven we het dan toch nog eten?!

Nu ja, alle gekheid op een stokje... Hier zijn 10 dingen die ik vaak te horen krijg omtrent mijn vegetarisme. Lach of ween mee. Om het eender. 

"Dus je eet toch wel nog kip éh? En vis?"
Een vraag die ik ontzettend vaak krijg en meteen ook eentje die ik best belachelijk (oeps) vind. Om daar nu ineens een duidelijk antwoord op te geven: NEE! Ik eet geen kip, geen vis, geen schaaldieren, geen insecten, geen gelatine,... . Als er een dier voor moet vermoord worden dan eet ik het niet. Punt. Dat is nu eenmaal waar vegetarisme rond draait. Is dat begrip vandaag de dag niet algemeen gekend?

"Ik WIL wel vegetarisch worden maar kan niet wegens vitaminetekorten." 
BULLSHIT! (Ja, sorry not sorry. Again.) Het is absoluut waar dat je bepaalde voedingsstoffen gaat missen wanneer je vlees weglaat in een dieet, maar alles kan vervangen worden. Met een beetje kennis en een goed uitgebalanceerd voedingsplan leef je als vegetariër zelfs gezonder dan als vleeseter. En bovendien worden er tegenwoordig zoveel vleesvervangende producten gemaakt dat je je stuk vlees zelfs niet meer hoeft te missen.

"Bah, dat je die vleesvervangers kunt eten. Smaakt ranzig. Geef mij maar vlees."
Er bestaan zo ontzettend veel vleesvervangers. Het lijkt mij een beetje onnozel om te zeggen dat je uit het héle aanbod groenteburgers, tofoe, veggie charcuterie,... niets lust. Let's be real here. Of sta er op z'n minst gewoon een beetje voor open.

"To you it's only a meal. To them it's life itself."

Bron foto: Pixabay - Zdenet

"Sarah komt eten?" -Paniek- "WAT MOET IK DAN KLAARMAKEN?!"
Rolls eyes. Hier word ik zelfs kwaad van. Precies alsof ik opeens ook geen groenten, aardappelen, brood, pasta,... meer eet.

"Geef je je katten dan ook geen vlees?"
Een kat is een rasechte vleeseter en heeft dus ook vlees nodig om te overleven. Natuurlijk krijgen mijn katten vlees.

"Everyone holds the power to save a life or take a life when they choose a meal."

"Ga je je kinderen dan ook vegetarisch opvoeden?"
Ja. Liefst wel. Al ga ik mijn kinderen later nooit verplichten om vegetarisch te blijven. Als ze vlees willen eten, dan moeten ze dat maar doen.

"Als jij dat stuk vlees niet opeet dan eet iemand anders het wel op."
Als iedereen zo bekrompen zou beginnen denken zouden er heel wat extra dieren sneuvelen. Elke vegetariër redt elk jaar alleen al 99 kippen door geen vlees te eten. (Om nog maar te zwijgen over de varkens, de koeien, de paarden,... .) Wanneer alle vegetariërs dus terug vlees zouden beginnen eten... I don't even wanna think about that. En hé, je moet toch ergens beginnen?

"How can we claim to be a good person while dining on the corpse of a defenseless being?"

"Het dier is toch al dood."
Bekrompen mening, much? Voor mij hadden ze het niet moeten vermoorden. Voor jou overduidelijk wel aangezien je daar een stuk spek aan het verorberen bent.

"Dan vind ik het ook niet kunnen dat je planten eet want die leven ook."
ZUCHT.

"Unseen they suffer, unheard they cry. In agony they linger, in loneliness they die."

Bron foto: Pixabay - Etouale

"Ik ben zo'n grote dierenliefhebber." - Zegt ze terwijl ze een hamburger aan het eten is.
Ok dan! Daar wil ik zelfs niet op reageren.

En voila. Mijn reacties waren misschien wat overdreven, maar hé... vegetarisme is echt iets waar ik compleet achter sta. Je kan vlees en vis zo makkelijk uit je dieet schrappen en je helpt er de dieren (en het milieu!) alleen maar mee. Dus go veggie and save some lives!

"I love you like a pig loves not being bacon."


3 opmerkingen

 1. Haha goed artikel! Ik zelf ben eet wel vlees, maar snap het wel dat een hoop mensen het niet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de leuke reactie! Heel erg leuk ook om te horen dat je begrip hebt voor vegetariërs :)

   Verwijderen
 2. Buiten jij ken 'k nog een paar vegetariërs. Respect heb 'k er wel voor, maar zal 't zelf nooit worden (Respect me back, please?) Mijn idee over 't vlees eten gaat helemaal anders. Maar zoals je zelf zegt, ieder heeft z'n mening :)

  BeantwoordenVerwijderen