Over vriendschappen die verwateren...

Vrienden. Ze zijn er voor je, door dik en dun. Ze maken de mindere dagen iets aangenamer en accepteren je zoals je bent. Zelfs wanneer het soms lijkt alsof er een hoekje af is. Ik ben nooit Miss Popular geweest maar vrienden heb ik altijd wel gehad. Gelukkig maar! Wat ik wel jammer vond is dat mijn vriendenkring regelmatig wisselde. Waarom niet gewoon vrienden blijven met dezelfde mensen? Voor eeuwig en altijd? Ik heb het er lang moeilijk mee gehad... . Een beste vriendin voor het leven zou namelijk wel leuk zijn! Maar vriendschappen verwateren en je leert nieuwe mensen kennen. Voor je het weet zijn je twee beste vrienden uit je leven verdwenen en heb je al twee nieuwe beste vrienden. It is what it is, zeker? 

Kleuterschool
Het begon al in de lagere school. Wat zeg ik?! In de kleuterschool! Mijn beste vriendinnetjes in de eerste kleuterklas waren niet dezelfde als die in de tweede en de derde kleurklas. Waarom? Ik weet het niet. Geen idee wat er gebeurde in de tussentijd. In de lagere school zat ik vervolgens enkele jaren in de klas met dezelfde meisjes; meisjes die ik mijn beste vriendinnen noemde. Om die dan later te vervangen wanneer we niet meer samen in de klas zaten, en ik nieuwe mensen leerde kennen. And so it goes. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal.

Vriendin vindt lief
Tot je ouder wordt en vriendschappen beginnen te verwateren omdat je vriendinnen een vriendje hebben gevonden. Dan wordt het minder plezant. Ze kunnen over niets anders meer praten, hebben nergens anders meer tijd voor,... . En als ze dan toch tijd voor je vrij maken is hun loverboy er altijd bij. Niet zo leuk natuurlijk. What happened to girls' night out? Op den duur hoor je elkaar minder en minder en minder en... BAM. Vriendschap? Welke vriendschap?!

Verder studeren
En dan studeer je af aan de middelbare school en ga je verder studeren. Iedereen gaat zijn eigen weg. Had je vrienden op de middelbare school? Vergeet het maar. Je probeert wel af te spreken, absoluut. Maar persoon A heeft dan familiefeest en persoon B moet dan gaan shoppen en persoon C moet dan naar z'n lief en... . Laat ook al maar! Na twee afspraakjes (en waarschijnlijk miljoenen mails om die afspraken vast te leggen) hoeft het niet meer. En there goes your friendship. Maar hé, je zit nu op een nieuwe school waar je al een hele groep nieuwe vrienden hebt leren kennen. Ook goed, toch?!

Mijn vriendschappen verwateren... àltijd
En ga zo maar door, en ga zo maar verder. Lichtjes overdreven, maar al bij al is het bij mij altijd zo gegaan. Mijn vriendschappen verwateren àltijd en ik heb geen idee of dat aan mij ligt of niet. Misschien is het wel normaal? Misschien gebeurt het bij iedereen?

Een beetje moeite?
Als een vriendin een nieuw lief heeft en onze afspraken enkel en alleen nog maar rond hem draaien, dan doe ik automatisch minder moeite voor die vriendschap. Of als vrienden geen moeite doen om een datum vast te leggen om af te spreken... dan erger ik mij zo hard dat het voor mij gewoon niet meer moet. Een afspraak met de tandarts verzetten moet natuurlijk niet, maar gaan shoppen met je lief kan een andere keer toch ook?! Een beetje moeite doen is precies moeilijk vandaag de dag.

Vreemd
En dan heb je natuurlijk ook vriendschappen die gewoon verwateren... uit het niets. Hoe? Wat? Waar? Waarom? Ik weet het niet. En dat is jammer! Je bent jarenlang bevriend geweest en als je elkaar nu kruist op straat voelt dat heel vreemd. Naar waar moet ik kijken? Moet ik iets zeggen? WAT moet ik zeggen?! Dat is niet leuk.

What's meant to be, will be
Nu ja, "What's meant to be, will be" denk ik dan maar. Ik ben dankbaar voor de vriendschappen die ik momenteel heb en ik hoop echt dat er daar enkele voor het leven tussen zitten! Ik kan zelfs zeggen dat ik één van mijn vriendinnen al ken sinds de kleuterschool. Dat ze het al zo lang met mij kan volhouden is een mirakel en dat onze vriendschap nog niet verwaterd is ook...

A friend is one that knows you as you are, understands where you have been, accepts what you have become, and still... gently allows you to grow. 
-William Shakespeare 


(Bron foto: Pixabay / SweetLouise )

3 opmerkingen

  1. Mooi onderwerp en heel herkenbaar. Ik heb veel vriendinnen zien komen en gaan (hetzelfde geldt voor hun natuurlijk ook als het om mij gaat) en er zijn nu misschien twee die er altijd zijn geweest en ik denk dat deze twee ook blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, friends comes & go.. I know the feeling. Op dit moment ben 'k ook gelukkig met de vrienden dat 'k nu heb, al wou 'k dat 'k m'n vriendinnen wat vaker zag of hoorde. Dat 'k jou & Bea heb, daar ben 'k ontzettend dankbaar voor, want jullie steunen mij door dik & dun! Kan mij geen betere vrienden voorstellen ;)

    BeantwoordenVerwijderen