Een bezoekje aan Volterra

Volterra is gelegen in de provincie Pisa in de Italiaanse stad Toscane. De stad trekt voornamelijk toeristen aan omwille van zijn Middeleeuws karakter. Ook fans van de Twilight saga bezoeken Volterra graag omdat een gedeelte van het vampierverhaal zich in het stadje afspeelt. Ik was er in 2012 en vond het een ontzettend gezellig stadje. 


GESCHIEDENIS 
Volterra werd al bewoond tijdens de 10de eeuw voor Christus en werd gesticht door de Etrusken. In de vijfde eeuw na Christus kreeg Volterra een bisschopszetel, waardoor de stad het centrum van de omgeving werd. De bisschoppen zetelden in Castello, waar later een Fortezza werd gebouwd. In het midden van de veertiende eeuw grepen de Florentijnen de macht en in 1530 werd de stad een deel van Toscane.ALGEMEEN
Volterra ligt op een heuvel met uitzicht op de Toscaanse heuvels in de omgeving. De stad heeft zo’n 11.000 inwoners en trekt jaarlijks veel toeristen omwille van zijn rijke verleden en zijn Middeleeuwse monumenten. Ook heeft Volterra veel bekendheid verworven via de Twilight boeken, die vooral populair zijn bij tienermeisjes. 


BEZIENSWAARDIGHEDEN

  • Duomo di Volterra: de Duomo beschikt over 13de eeuwse preekstoelen met gebeeldhouwde panelen en is gebouwd in Romaanse stijl.
  • Palazzo dei Priori: de Palazzo dei Priori is het oudste stadhuis van Toscane en werd gebouwd tussen 1208 en 1254. De plaatselijke overheid zetelde hier in de Middeleeuwen.
  • Museo Guarnicci: hier kunt u overblijfselen van de Etruskische tijd terugvinden.
  • Romeins theater van Volterra: werd al gebouwd in de eerste eeuw voor Christus.
  • Fort van de Medici: wordt vandaag nog steeds gebruikt als staatsgevangenis.

TWILIGHT
Al enkele jaren wordt Volterra bezocht door Twilight fans. De Twilight Saga, geschreven door Stephanie Meyer, speelt zich namelijk gedeeltelijk af in dit Toscaanse stadje. Aanvankelijk wist de schrijfster van de Twilight boeken niet van het bestaan van Volterra af. In de boeken schrijft ze namelijk over vampiers genaamd, de Volturi. Toen ze op het internet aan het rondsurfen was ontdekte ze dat er een stad bestond met de naam Volterra, en vanwege de gelijkenis in de namen ‘Volturi’ en ‘Volterra’ besloot ze dat Volterra de geschikte woonplaats was voor de Volturi. In het tweede deel van de Twilight saga, genaamd New Moon, denkt Edward dat zijn vriendin Bella dood is. Hij gaat daarom naar Volterra om er de Volturi uit te dagen hem te vermoorden. Zonder zijn Bella kan hij namelijk niet leven. Uiteindelijk wordt hij door Bella gered en weten ze samen aan de Volturi te ontsnappen.
De film ‘New Moon’ (de verfilming van het gelijknamige boek) is echter niet in Volterra opgenomen. De inwoners van Volterra waren tegen het feit dat de stad een toeristische trekpleister zou worden omwille van Twilight. Een ander Toscaans stadje, namelijk Montepulciano, heeft de filmploeg weten te imponeren en uiteindelijk is de film daar opgenomen. De inwoners van Volterra hebben het altijd belangrijk gevonden dat hun stad authentiek bleef. Ze wilden geen winkels met prullaria of extra pizzeria’s. Het was voor hun belangrijk dat Volterra zijn oorspronkelijkheid behield en geen filmdecor werd.

Bezoekers van de stad kunnen wel kiezen voor een speciale Twilight rondleiding met als motto van de gidsen: “Zij willen vampiers, wij geven Volterra.” De gidsen laten allerlei Middeleeuwse monumenten zien en eindigen dan in een gevangenis, waar iedereen een ‘bloederig’ rood drankje krijgt opgediend door iemand met een mantel om. Sinds de Twilight film New Moon in 2009 kende de stad al meer dan 50.000 extra hotelovernachtingen.
Ben jij al in Volterra geweest?Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Op vakantie in Santorini

Volgende bericht

Hoe maak je een Vision Board?