Alleen naar het buitenland?

In 2011 besloot ik in mijn eentje naar Griekenland te reizen om er als vrijwilliger te gaan werken op het eiland Evia. Want waarom niet uiteindelijk?! Je leeft maar één keer. (‘And if you do it right, once is enough’.) Dus daar ging ik dan.


Nog nooit gevlogen
Ik had nog nooit gevlogen. Best spannend dus. Voor het eerst alleen naar het buitenland én voor het eerst (alleen!) vliegen. En dat gecombineerd. Halleluja. Zenuwachtig om alles alleen te moeten doen was ik echter totaal niet. Ik kan goed voor mezelf zorgen en vind het helemaal niet erg om alleen te zijn. Waar ik wél schrik voor had was afscheid nemen van mijn ouders. Op de luchthaven voelde het alsof mijn navelstreng opnieuw werd doorgeknipt. Alsof ik toen écht gescheiden werd van mijn ouders. Vreemd gevoel, maar eens ik voorbij de gate was en mijn ouders en broer niet meer zag staan was ik helemaal klaar voor mijn Grieks avontuur. 


Vrijwilligerswerk 
Ik deed vrijwilligerswerk op Horse Riding Centre Kamatriades. Een echte Griekse manège met 12 paarden en pony’s. Ik kreeg er een kamer met douche en toilet, en mocht altijd mee eten met de rest van het personeel. Zelf koken moest ik dus niet doen. Zes van de zeven dagen moest ik werken. Tijd om eenzaam te zijn had ik dus niet. Tijdens pauzes of vrije momenten zat ik wel graag in de cafetaria van de manège, kwestie van toch niet alleen op mijn kamer te moeten zitten. Op vrije dagen ging ik wel graag alleen weg. Een dagje naar een stadje verderop om daar op het strand te gaan liggen of dergelijke. Zalig om op die manier je hoofd helemaal leeg te kunnen maken. 


Toen ik al enkele weken op de manège werkte arriveerden er twee nieuwe vrijwilligers. Een jong koppel uit Nieuw-Zeeland. Ik raakte er onmiddellijk bevriend mee en na enkele weken te hebben samengewerkt op de manège, besloten we om ook samen naar Santorini te trekken. Want zoals ik al zei; je leeft maar één keer. En als je dan toch in Griekenland bent… waarom ook niet, éh? 😉 
Santorini 
Na ons werk op de manège vertrokken we dus naar Santorini. Zo zijn we samen met de bus naar Athene gereisd, hebben we daar de taxi genomen naar de ferry en zijn we op die manier naar Santorini gevaren. Ik ben vervolgens zo’n tweetal weken op Santorini gebleven. (Het Nieuw-Zeelands koppel zou er iets langer blijven.) We logeerden in hetzelfde hostel en gingen regelmatig samen op uitstap. Zo konden we bijvoorbeeld de kosten van de huurauto delen door drie. Heel handig dus! Evenzeer deden we ook dingen apart. Er waren dagen waarop we geen uitstapjes gepland hadden, waarop ik alleen aan het zwembad of op het strand ging liggen. Of op mijn gemak door Santorini slenterde om foto’s te trekken en in de lokale winkeltjes ging shoppen. Zalig. Zo alleen kunnen zijn en je daar perfect oké bij voelen. 
Athene
Voordat ik terug naar huis trok, besloot ik één dag en één nacht in Athene te verblijven. Op mijn eentje nam ik de taxi in Santorini richting de ferry, de ferry naar Athene en van daaruit de taxi naar mijn hotel. Ik heb echt ontzettend genoten van die laatste dag alleen in Athene. Zo rustgevend.Smaakt naar meer
Mijn hele Griekse avontuur smaakt eigenlijk alleen maar naar meer. Als je er alleen op uit trekt dan leer je automatisch nieuwe mensen kennen. Ik stond er soms van versteld hoe makkelijk ik opeens een gesprek kon aangaan (of andersom) met een complete vreemde. 


Ook kom je jezelf tegen. Geloof mij! Vaak alleen zijn met je gedachten kan soms niet zo tof zijn, maar uiteindelijk heeft het mij alleen maar sterker gemaakt. Je leert jezelf alleen maar zoveel beter kennen.


En er is zoveel meer dat je leert als je er alleen op uit trekt. Nieuwe talen, nieuwe culturen, nieuwe manieren van leven,… . Het is zeker niet enkel rozengeur en maneschijn, dat alleen reizen, maar je krijgt er zoveel voor terug en elk obstakel maakt je altijd weer ietsje sterker. 

Ik zou het meteen opnieuw doen! 


“Experience: that most brutal of teachers. But you learn, my God, do you learn.” 
– C.S. Lewis

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

Paardenshow Cavalia

Volgende bericht

Het Griekse eiland Evia