Recept - Speculoos

Nooit heb ik geweten dat speculoos en speculaas verschillend waren. Ik dacht dat iedereen het gewoon anders uitsprak. Blijkt dat speculaas speculaaskruiden bevat, en speculoos specerijenloos is. Mind = blown. Daar had ik nog nooit bij stilgestaan. Qua smaak moet je bij speculaas denken aan van die dikke, kruidige koeken en bij speculoos aan de alom bekende Lotus koekjes. Aangezien ik zin had om speculaas te bakken maar geen speculaaskruiden in huis had, besloot ik dus maar om speculoos te maken. Lees zeker verder als je wilt weten hoe ik dat gedaan heb.

Benodigdheden (voor een 15-tal speculoosjes)
- 115 g zelfrijzende bloem
- 1 eetlepel kaneel
- 60 g bruine suiker
- 1 eetlepel kandijsiroop
- 1 eetlepel honing
- 1 eierdooier
- 115 g boter
- Kristalsuiker

Bereidingswijze
- Roer de kaneel onder de zelfrijzende bloem en zet dit mengsel eventjes apart.
- Voeg in een andere kom de bruine suiker, de boter, de kandijsiroop, de honing en de eierdooier samen.
- Meng door elkaar tot één geheel. (Gebruik een keukenrobot of mixer met deeghaken, of werk met de hand.)
- Voeg dan ook het bloem-kaneelmengsel bij het geheel en meng verder tot je een samenhangend deeg verkrijgt.
- Bol het deeg vervolgens op, en zet het minstens 1 uur afgedekt in de koelkast.
- Verwarm daarna de oven voor op 175 graden.
- Rol het deeg in kleine bolletjes (ongeveer een walnoot groot) en rol ze door wat kristalsuiker.
- Leg de gevormde bolletjes op een bakplaat met daarop een bakpapiertje.
- Laat ze 15 minuten bakken.


Let op: Wanneer je de koekjes uit de oven haalt zullen ze nog zacht zijn. Dat is volkomen normaal. Laat ze eerst even rusten op de bakplaat, en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster. Eens afgekoeld zijn ze, in een goed afgesloten koekjesdoos, tot een week houdbaar. 

Info: Eén koekje bevat ongeveer 130 kcal. 

SMAKELIJK!

Geen opmerkingen