Boekrecensie - De vanger in het graan

De vanger in het graan, in het Engels The Catcher in the Rye, is één van de romans die je ooit eens gelezen moet hebben. Het boek verscheen in 1951 in Amerika, en werd later ook vertaald naar het Nederlands.

Algemeen
De vanger in het graan werd geschreven door Jerome David Salinger, een Amerikaanse schrijver die zijn werk publiceerde onder de auteursnaam J.D. Salinger. Zijn boek 'De vanger in het graan' was controversieel vanwege het ongepaste taalgebruik en het aankaarten van seks en prostitutie. Vandaag de dag zouden deze onderwerpen geen problemen geven, maar in de jaren ’50, toen het boek gepubliceerd werd, was het moeilijker om over dergelijke onderwerpen te praten. Uiteindelijk werd het boek in een aantal landen zelfs verboden.

Titel 
Holden Caulfield, het hoofdpersonage, vertelt zijn zusje wat hij écht graag zou willen worden. Hij haalt daarbij inspiratie uit een gedicht van Robert Burns (Comin’ Through The Rye). Wat Holden letterlijk zegt in het boek is dit: ‘Ik zie de hele tijd een heleboel kinderen voor me die een of ander spel aan het doen zijn in een groot graanveld. Duizenden kleine kinderen en er is niemand bij - geen grote mensen, bedoel ik - behalve ik. En ik sta op de rand van een of andere krankzinnige afgrond. En wat ik nou moet doen is dat ik ze moet vangen als ze in de afgrond dreigen te vallen - als ze dus aan het hollen zijn en niet kijken waar ze lopen, moet ik ergens vandaan komen en ze vangen. Dat is het enige wat ik de hele dag zou doen. Dan was ik dus de vanger in het graan. Ik weet dat het gestoord is, maar dat is het enige wat ik echt zou willen worden. Ik weet dat het gestoord is.’

Verhaal 
De vanger in het graan gaat over de overgang van het tiener zijn naar het volwassen worden en hoe moeilijk dat kan zijn. Vele adolescenten kunnen zich in dit verhaal herkennen. De zestienjarige Holden Caulfield voelt zich vervreemd van de wereld. Nadat hij van internaat wordt gegooid zwerft hij rond in New York omdat hij niet aan zijn ouders durft te vertellen dat hij niet meer naar school kan. Doorheen heel het verhaal komt Holden verschillende mensen tegen, waaronder zijn jongere zusje, de enige persoon die hij helemaal vertrouwt. Je gaat als lezer mee met Holden, die op zoek is naar zichzelf. Op zoek naar een manier om gelukkig te worden. Uiteindelijk loopt die zoektocht uit in een zenuwinzinking. Uit het laatste hoofdstuk kan je afleiden dat Holden zijn hele verhaal vertelt vanuit een psychiatrische instelling. 


Goodreads score: 3,77/5.
Mijn score: 4/5.


Ik moest in het begin eventjes in het boek komen, maar naarmate ik aan het lezen was begon ik echt van het verhaal te houden. Zeker de laatste paar hoofdstukken vond ik helemaal de moeite waard. 

Weetje!
Mark Chapman had het boek ‘The Catcher in the Rye’ bij zich toen hij John Lennon vermoordde. Dit leidde tot nog meer controversie rond het boek.

Heb jij The 'Catcher in the Rye' al gelezen? Zo ja, wat vond je ervan? Geen opmerkingen