Curaçao - Reistips

In 2013 ben ik, samen met Kristof, tien dagen op Curaçao geweest. Ik schreef hierover al een artikel waarin ik mijn tien favoriete bezienswaardigheden besprak. In deze blogpost zal ik jullie nu mijn beste Curaçao reistips meegeven.

Beste reisperiode?
De beste periode om Curaçao te bezoeken is tussen maart en juni. Dit valt na het regenseizoen en voor het drukkere en duurdere hoogseizoen. 

Wij waren er begin juni en dat is ons heel goed bevallen. Het was helemaal niet druk op het eiland.

Hoe lang vliegen?
Vanuit Amsterdam is het zo'n 9 à 10u vliegen. (Rechtstreeks)

Wij vlogen met KLM vanuit Amsterdam en waren daar heel tevreden over! Comfortabel vliegen en vriendelijk personeel. Topper!Reisdocumenten?
Je hebt een geldig paspoort nodig als je naar Curaçao wil reizen. Informeer jezelf hoe dan ook altijd naar nieuwigheden omtrent inreisvoorwaarden/reisdocumenten in jouw land. De Belgen onder ons kunnen dat hier doen. 

Taal?
De officiële talen die men op Curaçao spreekt zijn Papiaments, Nederlands en Engels. 

Wij hebben er tegen vrijwel iedereen Nederlands kunnen spreken. Handig.

Geld?
Antilliaanse gulden (Ang) of Amerikaanse Dollar. Soms worden er ook euro's geaccepteerd. Wisselgeld krijg je meestal in Antilliaanse gulden. Vrijwel overal kan je betalen met je creditcard. 

Tijd?
Tijdens de zomertijd (begin april tot eind september) is het er 6 uur vroeger. Tijdens de wintertijd (begin oktober tot eind maart) is het er 5 uur vroeger. 

Kleding?
Aangezien het altijd warm is op Curaçao kan je best lichte zomerkledij dragen. Als je van plan bent uitstapjes te maken zorg je best ook voor een paar gemakkelijke sneakers/sportschoenen. 


(Shete Boka)

Vaccinaties/gezondheid?
Vaccinaties zijn niet nodig aangezien Curaçao geen tropische ziektes (zoals malaria) kent. Wel belangrijk is bescherming tegen de zon. Zo goed als constant waait er een verkoelende noordoostenwind op het eiland. Die wind maakt de hoge temperaturen draaglijk maar zorgt er ook voor dat je sneller verbrandt. Neem dus voldoende zonnecrème mee en zorg voor een zonnebril en een pet of hoed. De zon brandt het hardst tussen 10u en 15u dus zorg dan zeker voor voldoende bescherming. Vergeet ook niet te smeren in de schaduw! In geval van nood zijn er voldoende apotheken (botika's) en het ziekenhuis (Sint Elizabeth) staat bekend om zijn uitstekende artsen.

Ongedierte?
Muggen! Het hele jaar door komen ze voor. In het regenseizoen (van oktober tot januari) wel iets minder. Zorg dus voor een goede muggenspray. 

Leidingwater?
Het leidingwater is van goede kwaliteit en mag dus gedronken worden. 

Fooi?
Het geven van een fooi is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Op restaurant verwacht het personeel 10%. 

Klimaat?
Er heerst een constante temperatuur van 27,5°C en een noordoostenwind die de hoge temperatuur draaglijk maakt. 's Nachts wordt het zo'n vijf graden kouder. Ook het zeewater is altijd gemiddeld 27°C.

Veilig? 
Loop niet alleen rond in het donker op afgelegen plaatsen en let op voor zakkenrollers op drukkere plekken. Gebruik zoveel mogelijk de kluis op je hotelkamer en laat nooit waardevolle spullen zomaar rondslingeren. Ga dus niet zwemmen zonder dat er iemand bij je tas blijft zitten. Ook wordt aangeraden om het handschoenenkastje en een raam van je huurauto open te zetten zodat dieven weten dat er niks te rapen valt. Zorg er dan wel voor dat er niks meer in je auto ligt natuurlijk! 

Wij lieten onze huurauto altijd volledig leeg achter maar hadden er helaas niet aan gedacht een raam en het handschoenenkastje open te zetten. Gevolg: ingebroken. Niet zo tof natuurlijk.

Vervoer?
De wegen op Curaçao zijn goed onderhouden dus het is makkelijk om er zelf rond te rijden met een huurauto. Veel hotels bieden ook een busservice naar Willemstad. 

Wij huurden een auto bij Prince Car Rental. Super vriendelijke mensen! Er werd op een gegeven moment ingebroken in onze huurauto en daar sta je dan, in een vreemd land met een kapotte auto die niet van jouw is. Gelukkig was het personeel bij Prince ontzettend behulpzaam en na 30 minuutjes was het probleem opgelost. Echte aanrader!!!Openingsuren winkels?
Over het algemeen zijn de winkels open van maandag tot en met zaterdag van 08:00 - 12:00 en van 14:00 - 18:00. De meeste supermarkten zijn ook open op zondag.

Feestdagen?
januari: nieuwjaarsdag
februari/maart: carnaval 
maart/april: Goede vrijdag, Paaszondag en Paasmaandag 
april: Koninginnedag 
mei: Dag van de Arbeid, Hemelvaartsdag 
juli: Curaçao-dag 
september: Viering status aparte Curaçao 
december: Sinterklaas, kerstdagen

Wi-Fi?
Ja! Soms zelfs op de meest afgelegen strandjes. 

Stopcontact?
De stopcontacten op Curaçao zijn anders dan in België en Nederland. Ze gebruiken er Amerikaanse stekkers (stekkertype A). Hou daar dus rekening mee. 

Dieren?
Je ziet er heel veel leguanen over straat lopen. Die zoeken namelijk de warmte van het asfalt op. Opletten geblazen tijdens het autorijden!In geval van nood? 
- Ambulance: 912
- Ziekenhuis: 910
- Politie en brandweer: 911
- Tandarts: 8888

Heb jij nog reistips voor Curaçao?


Geen opmerkingen