Madame Tussauds

Blond meisje naast een wassenbeeld van George Clooney

Madame Tussauds is de naam van verschillende wassenbeeldenmusea over de hele wereld. Je kan er oog in oog komen te staan met ’s werelds bekendste mensen. Ikzelf heb Madame Tussauds al bezocht in Londen en Amsterdam, en vond het altijd wel leuk om te zien hoe al die sterren er ‘in het echt’ uitzien. (A la ‘Is Christina Aguilera echt ZO klein?!) Een bezoekje aan een Madame Tussauds museum zorgt dus ongetwijfeld wel voor enkele verbaasde blikken, en gegarandeerd voor veel fotoplezier.


GESCHIEDENIS


Marie Tussaud
Marie Tussaud werd geboren in Straatsburg (Frankrijk) op 1 december 1761. In 1770 gaat ze in de leer bij dokter Curtius, hij maakte namelijk wassen beelden om anatomische lessen mee te illustreren. In 1778 maakte ze (op haar 17de) haar eerste wassen beeld; dat van de beroemde schrijver en filosoof Francois-Marie Arouet Voltaire. Tijdens de Franse Revolutie van 1789 kreeg Marie Tussaud de opdracht om de hoofden van de slachtoffers van de guillotine in was te vereeuwigen, zodat ze later in het Revolutiemuseum tentoongesteld konden worden. In 1794 erfde Marie, na het overlijden van dokter Curtius, zijn hele collectie wassenbeelden. In 1795 trouwde ze met François Tussaud, een Franse militair. Ze kregen drie kinderen; een dochtertje (dat vlak na de geboorte overleed), en twee zonen (Joseph en François). In 1802 vertrok ze samen met haar oudste zoon, Joseph, naar Londen om haar wassenbeelden tentoon te stellen. Toen de Frans-Engelse oorlog uitbrak kon ze echter niet terug naar Frankrijk keren. Daarom reisde ze met haar collectie wassenbeelden door Groot-Brittannië en Ierland. Na de oorlog (1817) kwam ook haar tweede zoon naar Engeland, waar ze in 1835 haar eerste museum in Baker Street opende. Samen met haar twee zonen zette ze het museum voort totdat ze in 1850 in haar slaap overleed.

Buitenland
In 1884 verplaatste Tussaud’s kleinzoon, Joseph Randall, de wassenbeeldencollectie naar de huidige plaats op Marylebone Road. Sinds 1971 zijn ook buiten Engeland vestigingen van Madame Tussauds geopend. Het eerste museum buiten Engeland ging open in Amsterdam. Momenteel zijn er ook nog musea geopend in o.a. New York, Las Vegas, Washington, Hollywood, Dubai, Bangkok, Hongkong, Shanghai, Sydney, Wenen en Berlijn.

Merlin Entertainments Group
In mei 2007 zijn alle Madame Tussauds musea overgenomen door de Merlin Entertainments Group, dat ook in het bezit is van Legoland en Sea Life.

Fotocollage wassenbeelden in Madame Tussauds

Blond meisje naast wassenbeeld van Justin Timberlake

Blond meisje naast wassenbeeld van Oprah Winfrey
OPENINGSUREN EN PRIJZEN
Voor de correcte openingsuren en prijzen voor een Madame Tussauds museum naar jouw keuze kan je terecht op de Madame Tussauds website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige bericht

Documentaire Blackfish

Volgende bericht

Boekrecensie - De jongen die in de hemel was