Documentaire Blackfish

Filmposter documentaire 'Blackfish'

Blackfish is een aangrijpende documentaire uit 2013 die het verhaal van Tilikum, een orka die in gevangenschap leeft, vertelt. De documentaire deed behoorlijk wat stof opwaaien en was (is) een goede aanleiding om een debat te voeren rond wilde dieren in gevangenschap.

GEVANGENSCHAP
Gabriela Cowperthwaite, de regisseuse van Blackfish, gaat in de documentaire in gesprek met ooggetuigen en brengt ons zo op de hoogte van hoe er met orka’s wordt omgegaan in de amusementsindustrie. De hoogontwikkelde zoogdieren worden in gevangenschap gehouden voor het geld. Wij betalen om de dieren kunstjes te zien doen terwijl eigenaars van dolfinariums en pretparken rijk worden ten koste van de dieren die in erbarmelijke omstandigheden in gevangenschap moeten leven. De documentaire Blackfish stelt ons dan ook de dringende vraag of deze dieren nog wel in gevangenschap gehouden mogen worden!

In de documentaire kan men zien hoe jonge orka’s in het nauw gedreven worden, gescheiden van hun ouders. Vissers proberen de jongere dieren te vangen. Degenen die het niet overleven worden opengesneden en opgevuld met stenen, om vervolgens gezonken te worden. 

INCIDENTEN MET TRAINERS
De afgelopen jaren zijn er zo’n honderdtal gevallen bekend van incidenten waarbij trainers in dolfinariums gekwetst werden of zelfs overleden. Het Amerikaanse SeaWorld in Florida, veruit het bekendste dolfinarium ter wereld, is het dolfinarium waarin Tilikum verblijft. Het orka mannetje zorgde in de jaren 90 al voor een dodelijk ongeval in een dolfinarium in Canada, maar alsnog besloot SeaWorld hem over te kopen en hem te gebruiken in de orka shows. De daaropvolgende incidenten die er met orka’s voorvielen in SeaWorld werden vaak ontkend. Ongelukken die plaatsvonden lagen volgens SeaWorld aan de trainers, en niet aan de dieren zelf. Wetenschappers en voormalige trainers zijn het daar echter niet over eens. Het zou de gevangenschap zijn die de dieren doet doorslaan.

DAWN BRANCHEAU
Op 24 februari 2010 overleed Tilikum’s trainer, Dawn Brancheau, na een incident met de orka. Volgens SeaWorld was het de fout van Brancheau zelf. Tilikum zou met haar paardenstaart hebben willen spelen; ze zou haar haar dus in een knot gedragen moeten hebben. Ooggetuigen zeggen dan weer dat de orka haar bij de arm vastgreep. In de documentaire wordt het als aanstootgevend gezien dat Sea World het nooit opneemt voor zijn trainers.

RECHTZAAK 
Na de dood van Dawn Brancheau heeft de SeaWorld-keten een rechtzaak verloren omtrent het contact tussen orka’s en trainers. Voortaan mogen trainers niet meer samen met de orka’s het water in uit veiligheidsredenen.

GELEKTE GERECHTSDOCUMENTEN
Uit recent gelekte gerechtsdocumenten blijkt dat SeaWorld benzodiazepine, dat Valium en Xanax bevat, gebruikt om het agressieve gedrag van orka’s onder controle te houden.

EENZIJDIG 
De documentaire is voor velen redelijk eenzijdig; er wordt enkel vanuit hetzelfde standpunt gepraat. ‘Orka’s horen niet thuis in gevangenschap’. Gabriela Cowperthwaite kan daar echter weinig aan doen om de simpele reden dat SeaWorld niet wilde mee werken aan de documentaire.

CONCLUSIE BLACKFISH
De voornaamste conclusie van de documentaire Blackfish is toch wel om weg te blijven uit dolfinariums en deze handel op deze manier niet meer te steunen. Orka’s (net zo goed als dolfijnen) zijn wilde dieren en horen daarom ook gewoon thuis in het wild. 

"IF YOU WERE IN A BATHTUB FOR 25 YEARS, DON'T YOU THINK YOU'D GET A LITTLE PSYCHOTIC?"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige bericht

10 dingen die je gezien moet hebben op Curaçao

Volgende bericht

Madame Tussauds