Recept - Speculaas

Vorig jaar deelde ik al een speculoos recept met jullie. Vandaag is het tijd voor speculaas. En jawel, er is wel degelijk een verschil tussen de twee. Speculoos is namelijk specerijenloos, terwijl er in speculaas wél speculaaskruiden zitten. Met Sinterklaas in het vooruitzicht vond ik dat dit dan ook het juiste moment was om lekkere speculaas koeken te bakken in de vorm van de Sint en Zwarte Piet. Dus voilà... Bij Aveve vond ik mooie uitsteekvormpjes waarmee ik aan de slag ging. 

Benodigdheden (voor een 25-tal grote koeken)

  • 750g zelfrijzende bloem (indien je geen zelfrijzende bloem hebt kun je ook patisseriebloem gebruiken en daar bakpoeder aan toevoegen)
  • 500g kandijsuiker (zorg ervoor dat je zeker bruine suiker gebruikt; dit geeft kleur aan de speculaas)
  • 250g boter
  • 4 koffielepels speculaaskruiden
  • 1,5 lepel natriumcarbonaat (maagzout) 
  • 3 eieren




Werkwijze

  • De bloem, de suiker, de kruiden en het maagzout droog onder elkaar mengen.
  • Een kuiltje maken en er de eieren en de boter aan toevoegen.
  • Dan beginnen te mengen en kneden tot er een gladde, vaste massa bekomen wordt.

Laat het deeg een nacht in de koelkast rusten. 

  • Indien je uitsteekvormen gebruikt: gebruik voldoende bloem zodat je deeg niet blijft plakken! Neem een klein beetje deeg, rol dat met een deegrol in je vormpje en als alles goed gaat komt het er vanzelf weer uit in een mooi vormpje. Simple as that. 
  • Leg daarna je gemaakte koekjes op een bakplaat met een bakpapiertje.
  • Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. 
  • (Wanneer je kleinere koekjes maakt; bak 15 minuten) 


Smakelijk! 

Liefs, Sarah

8 opmerkingen

  1. Wat heb je leuke vormpjes ook! Ik ga het binnenkort ook zelf maken, wish me luck, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeeeh! Veel succes. Zal wel lukken. Ik duim alvast ;)

      Verwijderen
  2. Oh wat lekker zeg! Ik ben dol op speculaas, en zulke poppen zijn ook nog eens leuk om naar te kijken! Leuk dat je het recept deelt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super leuk om te horen. Dankjewel voor de lieve reactie :)

      Verwijderen
  3. Mmm lekker! Toch zou 'k eens 't verschil willen proeven tussen speculoos & speculaas, ben daar eens benieuwd naar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan moet ge ook beginnen bakken ;) Al zit daar nie zoveel verschil in qua smaak hoor :)

      Verwijderen
    2. Wil jij m'n ouders voor een paar dagen ontvoeren? Als ik ga bakken zit er kans in dat de keuken afbrand, haha

      Verwijderen
    3. Dan lijkt het mij veiliger dat uw ouders thuisblijven om u te komen helpen wanneer het misloopt ;p

      Verwijderen